De twee meest gestelde vragen over fotografie
zaterdag 22 november 2014, 23:05 door Liesbeth van Asselt | 13.917x gelezen | 6 reactiesAfgelopen week gaf ik een lezing over beeldtaal. Komende week verzorg ik een “technische avond” bij een fotoclub. Op mijn vraag om vooraf vragen in te sturen, werd massaal gereageerd. En omdat ik denk dat die vragen niet alleen bij deze fotoclubs zullen leven, geef ik hier alvast antwoord op de twee meest gestelde vragen.
1. Waarom krijg ik het landschap wat ik voor me zie niet mooi op de foto?
Naast het toepassen van de bekende compositieregels als invoerende lijnen, perspectief en de regel van derden, spelen meer aspecten een rol bij landschapsfotografie.
Ten eerste het licht. Is dat hard of zacht, uit welke richting komt het, welke kleur heeft het, etc. Een foto gemaakt tijdens mistige omstandigheden heeft een heel andere uitstraling dan diezelfde foto gemaakt in de volle zon of tijdens het blauwe uurtje. Anticipeer op dat licht! Een landschap dat tijdens de lunchpauze niet mooi is, kan 's avonds prachtig zijn.
Fotograferen met de zon in je rug heeft een 'platte' landschapsfoto tot gevolg, fotograferen met de zon van opzij geeft diepte en maakt structuren zichtbaar. Verandering van standpunt kan dus een veel betere foto opleveren.
Ten tweede de objectiefkeuze. Kies eens voor een ander objectief dan je gebruikelijk doet. Voorbeeld: degenen die hier bij me waren op het Hulshorsterzand pakten bij het zien van deze paddenstoelen allemaal de macrolens, terwijl ik aan de slag ging met de groothoeklens. We maakten totaal andere foto's.
Ten derde staat er vaak teveel op de foto. Zoom in gedachten eens in. Bedenk of iets echt wat toevoegt aan het hoofdonderwerp op de foto, en laat de rest weg. Dat kan door in te zoomen, dichter naar je onderwerp toe te lopen of een ander standpunt te kiezen (hoger, lager, links, rechts). Niet voor niets zei Robert Capa: 'If your photos aren't good enough, then you're not close enough'.
En last but not least: luister naar je gevoel. Als je niet enthousiast bent over het landschap dat je voor je ziet, laat het dan voor wat het is. Soms ligt het aan je stemming en lukt het een andere keer wel, maar soms zit die mooie foto er ook gewoon niet in.
2. Scherpte en scherptediepte
Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je veel scherptediepte, dan heb je de neiging om voor een klein diafragma te kiezen, bijvoorbeeld f/22. Het nadeel hiervan is het optreden van diffractie. Met andere woorden; je hebt dan wel meer scherptediepte, maar je foto wordt minder scherp door verstrooiing van het licht door dat kleine diafragma gaatje!
Over de hyperfocale afstand bestaan veel misverstanden. De hyperfocale afstand is de afstand waarop je scherp moet stellen als je een zo groot mogelijk scherptedieptegebied wilt. Dit loopt altijd tot oneindig. En kan dus beginnen NA het onderwerp dat jij scherp op de foto wilt hebben!
Voorbeeld: Met mijn 200mm lens op de Nikon D4s en f/11 is de hyperfocale afstand 118 meter. De scherptediepte loopt dan van 59 meter tot oneindig. Die boom die op 30 meter bij me vandaan staat valt er dus buiten! Stel ik scherp op de boom, dan loopt het scherptediepte gebied van 23,9 tot 40,2 meter.
Wil ik een onderwerp op vijftig meter bij me vandaan ook scherp hebben, dan vertelt de DOF-master me dat ik op 37 meter scherp moet stellen. Het scherptedieptegebied loopt dan van 28-54 meter. Erg handig om deze als app op je smartphone te installeren!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
6 reacties
-
martinphili schreef op zondag 23 november 2014 om 14:28 | reageer
Landschapsfotografie moet je ook liggen hoor. Ik heb het vaak genoeg geprobeerd maar ik kwam nooit thuis met plaatjes die me warm maakten.
Dus maar naar m'n gevoel geluisterd en mezelf beperkt tot een andere tak van fotografie waar ik wél enthousiast van word -
Liesbeth van Asselt schreef op zondag 23 november 2014 om 15:23 | reageer
Helemaal mee eens! Zo zal ik geen bruidsreportages doen en word ik ook niet echt warm van dagen achter elkaar in de studio zitten voor productfotografie..... Terwijl ik van het maken van een bedrijfsreportage of een mooie landschapsfoto helemaal blij word! Ieder z'n ding dus. Neemt niet weg dat de dingen die ik soms uitprobeer bij productfotografie, ook weer toe te passen zijn als ik op locatie fotografeer.
-
geerjanssen schreef op dinsdag 25 november 2014 om 12:56 | reageer
Mooi en duidelijk stukje, hyper focale afstand is af te lezen via een app die je kunt downloaden op je telefoon.
Ook het gebruik van de dieptescherpte knop is wel aan te raden. -
Luc Vancamp schreef op dinsdag 25 november 2014 om 15:01 | reageer
Men kan niet op de lens aflezen op welke afstand men scherpstelt, toch zeker niet op een langere afstand. (van 10m tot oneindig is meestal een paar milimeter of bij een groothoek is de voorlaatste aanduiding maar een paar meter)
Vooral de brandpunt van je lens speel hier en grote rol. Een regel die je kan toepassen is: stel 1/3 achter (dus 2/3 voor) het dichtste voorwerp (dus 2/3 voor het verste voorwerp) dat moet scherp zijn en kies een juist diafragma (hulp hierbij is de scherpte-diepteknop op jouw camera). -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 25 november 2014 om 15:46 | reageer
@Luc, die 1/3 - 2/3 regel is een heel oude globale regel die in de meeste gevallen helaas niet op gaat. Kijk maar even naar het artikel wat Johan Elzenga er over schreef in Focus (mei 2013). De verdeling verschilt per brandpunt en per gebruikt diafragma. Daarom is die Dof-master app zo'n handig hulpmiddel!
-
Gert Klay schreef op woensdag 26 november 2014 om 22:17 | reageer
Dank voor je goede tips. Ik kijk uit naar je lezing morgen bij Focel Liesbeth!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Compositie tip: Verdraai je lijnen met de Dutch Angle
door Elja Trum
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.