De unieke mogelijkheden van een Olympus
vrijdag 15 december 2023, 16:32 door Nando Harmsen | 2.073x gelezen | 4 reactiesOver het algemeen is het merk OM-Systems, dat voorheen Olympus heette, niet zo heel populair. Dit MFT-systeem heeft een kleine sensor, wat veel fotografen liever niet willen. Maar de camera's van OM-Systems, of Olympus, hebben een unieke mogelijkheid die niet zou misstaan bij andere cameramerken.
De functies waarop ik doel zijn de Live-Composite, Live-Bulb en Live-Time. Deze zijn uniek voor Olympus (of moet ik OM-Systems zeggen?). Je vindt ze zover ik weet op geen enkel andere camera. En dat is heel erg jammer.
Het bijzondere van deze functies is de mogelijkheid om live de voortgang van de belichting op het LCD-scherm van de camera te zien. Hierdoor is het minder noodzakelijk om lange belichtingen uit te rekenen. Je kijkt op het scherm tot de belichting naar wens is.
Live-Bulb en Live-Time
Heel simpel gezegd zijn Live-Bulb en Live-Time vrijwel dezelfde functies. Ze zijn beiden voor extreem lange belichtingstijden waarvoor je niet langer een manual instelling kan gebruiken. Ze zijn bestemd wanneer je de bulb moet gebruiken.
Je kiest bij de Olympus in Live-Bulb en Live-Time een interval-belichtingstijd. Deze kan variƫren tussen 1/2 seconde en 60 seconde. De camera zal het beeld op het LCD-scherm verversen met de interval-belichtingstijd die ingesteld hebt. Zo zie je de voortgang van je lange belichtingstijd.
Afhankelijk van de gebruikte ISO-waarde zal het scherm tussen de 9x en 24x ververst worden. Met ISO 200 zal maximaal 24 keer het beeld ververst worden. Met ISO 1.600 is dat nog maar negen keer.
Stel dat je met ISO 800 de interval-belichtingstijd op 30 seconden instelt. Met Live-Bulb en Live-Timer wordt het beeld elke 30 seconden ververst met de nieuwe belichtingstijd: 30 sec - 60 sec - 90 sec - 120 sec - 150 sec - 180 sec - etc. Tot een maximum van veertien verversingen.
Na die limiet wordt de belichting nog gewoon voortgezet. Je ziet het resultaat alleen niet langer op het scherm in real time verschijnen.
Deze twee functies maken het mogelijk om de vorderen van de belichting live volgen mits je binnen het aantal verversingen blijft. Is de belichting naar wens, dan stop je.
Met Live-Bulb moet je de ontspanknop zo lang inhouden als je wilt belichten. Met Live-Time druk je af om de belichting te starten, en druk je nogmaals af om de belichting te stoppen.
Live-Composite
Een lange belichtingstijd met Live-Composite is heel anders. Ook hier kan je extreem lange belichtingstijden gebruiken, maar het verschil met de Live-Bulb en Live-Timer is de manier hoe de belichting werkt.
Met Live-Composite stel je een basis belichting in. Wanneer je vervolgens de Live-Composite activeert zal er geen wijziging in belichting meer optreden, ook al belicht je extreem lang. Alleen als er licht in beeld komt wordt dit geregistreerd. Mits dat licht helderder is dan de achtergrond.
Met Live-Composite kan je bijvoorbeeld perfect lichttekenen. Je stelt een basis-belichting in, en alleen waar je gaat lichttekenen wordt dat geregistreerd omdat het lichter is dan de rest. Zo heb je alle tijd om je lichttekening te maken zonder risico van overbelichting.
Ook voor sterrensporen fotograferen is dit ideaal. Alleen de verplaatsing van de sterren wordt geregistreerd omdat die lichter zijn dan de 'achtergrond'. Bovendien zie je de sporen in het beeld verschijnen naarmate de tijd verstrijkt.
Nadelen
Er zijn natuurlijk ook een paar kleine nadelen aan deze manier van werken. Voor Live-Bulb en Live-Time zijn de aantal beeld-verversingen beperkt. Is dat aantal bereikt, dan zal je geen veranderingen meer zien op het LCD-scherm.
Je moet daarom de bij deze twee functies de interval-belichtingstijd goed kiezen. Het is niet echt een nadeel, maar iets om wel op te letten.
Voor Live-Composite kan het nadeel lichtbronnen zijn die onverwacht in beeld komen. Of een fout bij het lichttekenen, zeker bij complete dingen. Een fout, en je kan opnieuw beginnen. Dit risico is kleiner als je meerdere opnamen met kortere belichtingstijden maakt en die later samenvoegt.
Voor sterrensporen is dit probleem groter, zeker wanneer je een uur of langer bezig bent. Een autolamp in beeld, en je bent alles kwijt. Met losse opnamen kan je gewoon stoppen, en je hebt alle opnamen voor dat moment nog ter beschikking.
Heb jij een Olympus of OM-Systems camera en gebruik jij die functies wel eens? Deel je ervaring en tips in een reactie onder dit bericht. Heb je een camera van een ander merk en zou je die functies ook wel willen hebben? Laat het ook weten.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
Rene schreef op dinsdag 19 december 2023 om 11:27 | reageer
De sensor is de laatste jaren enorm verbeterd. De beeldstabilisatie is erg goed. Het gewicht van de apparatuur is erg laag. Kijk ook eens naar de functie time laps fotografie.
-
-
Tiem Meijering schreef op dinsdag 19 december 2023 om 12:10 | reageer
Eens met bovenstaand verhaal. Live Time en Live Composite gebruik ik veel. Zo eenvoudig om tijdopnames, sterrensporen te maken, in een keer klaar, niks uitgebreide nabewerking. Super tevreden daarover. En vergeet ook niet de in-camera stacking (bracketing), goede beeldstabilisatie. En de nadelen van een kleine sensor zijn overdreven. Kwaliteit vind ik super.
-
MacBigfoot schreef op zaterdag 6 januari 2024 om 23:38 | reageer
Laatst op de clubavond met mijn OM-D E-M1 mark II met lightpainting geëxperimenteerd: een erg leuke ervaring, zeker in vergelijking met collega’s die een ander merk camera gebruiken en dan staan te rekenen, aftellen en zo om tot een complete lightpainting te komen.
Eens met de voorgaande reacties dat de kwaliteiten van Olympus onderschat worden, ben er dan ook enorm blij mee!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zou jij een camera met een M43-sensor overwegen?
door Nando Harmsen
-
De nieuwe OM-Systems OM-1 mark II en de 150-600mm supertelezoom
door Nando Harmsen
-
De nieuwe Olympus heet OM systems OM-5
door Nando Harmsen
-
Olympus OM-1 micro four-thirds camera aangekondigd
door Elja Trum
-
Zo werkt beeldstabilisatie
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.