Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 5

woensdag 26 mei 2010, 22:38 door | 10.327x gelezen | 9 reacties

Voor mijn macro 'bonusblog' heb ik, ondanks een aantal pogingen, slechts een enkel extreem shot kunnen maken. Het is toch een moeilijker opgave dan ik aanvankelijk dacht. Daarnaast heb ik me geconcentreerd op scherp-onscherp effect (achtergronddistractie) door met een wat groter diafragma te werken dan voorheen. Ook heb ik veelal tijdens de golden hours gefotografeerd wat een zachter licht oplevert, iets dat de stofuitdrukking en detailweergave duidelijk ten goede komt.

Iris


Fotogenieke Iris
De iris is een fotogenieke bloem met een prachtige intense kleur paars/blauw en een bijzonder fraaie tekening. Ik had de bloem eerder rond het middaguur gefotografeerd maar de hoge zonstand gooide roet in het eten; de lichte, bijna wiite delen van de bloem raakten overbelicht waardoor tekening in die partijen verloren gaat. Dit is een van mijn beste foto's met perfect bewaarde hooglichten.

Rode bloemknoppen


Rode bloemknoppen
De rode bloemknoppen vond ik in eerste instantie een lastig macro-onderwerp maar met wat zoeken naar de juiste invalshoek kwam er toch een creatief resultaat uit. Hier is duidelijk het scherp-onscherp effect te zien dat volgens mij de foto zijn kracht geeft. De achtergrond vervaagt tot een soort acqarel en het lijnenspel maakt het beeld compleet. Ook hier weer een aangename lichtbalans in de foto.

Iris in de knop


Iris in de knop
De iris in de knop is een prachtig gestileerde vorm; echt een staaltje design van moeder natuur. In deze macrofoto heb ik nog wat sterker dan in foto 1 de achtergrond blurry gemaakt om de fragiele vorm van de irisknop los te maken. De decentrale plaatsing van de plant komt de compositie duidelijk ten goede. Framen is soms lastig tijdens macro's uit de hand omdat het enorme concentratie vereist.

Fragiele distels


Fragiele distels
Via Google maps ontdekte ik vorige week een prachtig park even buiten de vijfde ringweg van Beijing. De afgelopen dagen heb ik daar aan de waterkant van een meertje gefotografeerd waar veel van deze distels staan. Ook in deze foto weer het accent op scherp-onscherp. De fragiele vorm van de distels vind ik hier iets grafisch hebben. De kleuren in de achtergrond geven het beeld een zomers tintje.

Minimalistisch gegeven


Minimalistisch gegeven
Aan de rand van het meertje staan tussen knalgele lelies veel kleine takjes met dit soort pluisjes. Het is een minimalistisch gegeven maar leent zich bij uitstek voor het genoemde scherp-onscherp effect. De groene stengels van de lelies zorgen op de achtergrond voor een prettig decor. De foto's van de lelies vond ik bij nader inzien minder spectaculair dan dit onderwerp. Vandaar deze beeldkeus.

Extreem macroshot


Extreem macroshot
Na wat oefening met de EF 100mm f/2.8 macro + EF25 II extension tube lukte het me om deze foto te maken. Al bij al kostte het me zo'n veertig shots, ruim een uur geduld en een paar pijnlijke 'macroknieen'. Maar met het resultaat ben ik tevreden en ik heb nu de slag te pakken. Het is een bijzonder moeilijke manier van fotograferen door de zeer minieme scherptediepte. Het is echt alle hens aan dek!

De laatste tijd krijg ik steeds meer schik in macrofotografie maar merk ook dat het beslist niet eenvoudig is echt goede foto's te maken. Zeker wanneer je creatief wilt spelen met een scherp onscherp effect luistert scherpstellen erg nauw. Het vereist meer concentratie dan elke andere tak van fotografie. In China zijn we gezegend met mooi licht dus trek ik er de komende tijd vaak op uit!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciƫle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

9 reacties

  1. fomu
    fomu schreef op donderdag 27 mei 2010 om 00:25  | reageer

    Vooral de distels op foto 4 vind ik erg mooi!

  2. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 27 mei 2010 om 07:15  | reageer

    De laatste foto vind ik de beste die ertussen zit. Ik weet hoe moeilijk het is met de beperkte scherptediepte, zeker als je dan ook nog de extension tubes gebruikt. Jouw favo, foto #1 vind ik dan weer de minste van deze serie. Maar, zoals altijd, smaken verschillen. knipoog

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 27 mei 2010 om 22:10  | reageer

    Ton, stylistisch gezien vind ik de foto van het pluisje in de rietstengel de beste van deze serie. De laatste foto van het insect op de distel zie ik als een oefening. Voor het mooi mis ik de 'wow' van het macro-effect in de kop van het diertje. De iris in knop heeft een compositie, maar van mij had het gebladerte nog onscherper mogen zijn.

    Overigens, het is nu denk ik de tijd van de macrofotografie. Nu de bloemen bloeien hoor ik veel hobby-fotografen over dit onderwerp praten. Als zij dit lezen, weten ze dat het niet zo heel erg makkelijk is.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 29 mei 2010 om 18:08  | reageer

    @ Peter van Veen
    Inderdaad, iedereen heeft z'n voorkeur. Zoals je zegt is het werken met een extension tube een extra moeilijkheidsfactor maar wanneer een shot raak is geeft de extreem geringe scherptediepte vaak een prachtig resultaat.

    @EdC
    De high res JPEG/TIF van de insect is rijker aan detail. Met meer oefening zullen er op termijn betere resultaten uitrollen. Echter, met deze foto ben ik redelijk tevreden. Een fractie meer scherptediepte was wellicht mooier. Met bestaand licht loop je tegen grenzen aan waardoor een ringflitser noodzakelijk wordt voor meer DOF. Heb ik weer iets voor m'n wish list...

  5. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 29 mei 2010 om 23:21  | reageer

    Die kijkt wel boos in je lens op die laatste foto vrolijk

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 30 mei 2010 om 04:52  | reageer

    @Arno
    Hij had niet z'n dag denk ik...

  7. onem
    Profiel  onem schreef op donderdag 3 juni 2010 om 11:07  | reageer

    Had dit artikel even gemist, ziet er weer goed uit Foto 2 vind ik persoonlijk de mooiste. Kleur rood doet het altijd goed in een foto en de scherpte diepte komt hier mooi over. Je ziet in je foto's wel dat er telkens een verbetering in komt en dat het creatiever gaat worden. Leuk om te lezen dat je er ook meer plezier in gaat krijgen. Het blijft moeilijk macro fotografie en ben er druk mee bezig, maar heb veel problemen met de onscherpte diepte als ik een klein F getal gebruik. Op het scherm lijkt het perfect maar het uiteindelijke resultaat geeft dan meestal toch een teleurstellend effect vooral omdat het scherpte punt verkeerd staat. Ben echt aan het stoeien met het AF punt met Macro. Maar oefenen en oefenen gaan wij er wel komen.

  8. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 3 juni 2010 om 13:05  | reageer

    Hoi Ton, tja, ik ben een liefhebber van beperkte scherptediepte. Het zal je dus niet verbazen dat ik de foto van de distels het mooist vind, alhoewel het wel wat spannender gekund had knipoog. Leuk om zo je macro-pogingen te volgen!

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 18:44  | reageer

    @onem & Liesbeth
    Macrofotografie is niet zo eenvoudig als het lijkt en ik heb nog een weg af te leggen. Niettemin heb ik het gevoel dat er progressie is en het sterkt me sowieso dat jullie m'n arikelen waarderen. In de toekomst zal ik zeker nog terugkomen op dit onderwerp.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord