Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een belichtingstrapje fotograferen zonder statief

vrijdag 10 juni 2022, 16:32 door | 4.025x gelezen | 0 reacties

Stel dat er een enorm dynamisch bereik is, waardoor je ofwel overbelichte delen in je foto hebt, dan wel onderbelichte delen. Dan maak je een belichtingstrapje zodat het dynamisch bereik verdeeld is over meerdere foto's.

Maar wat als je geen statief bij je hebt? Dan doe je het zonder, natuurlijk.

Een statief geeft je de beste resultaten bij het maken van een belichtingstrapje. Dan zorg je ervoor dat de foto's perfect op elkaar uitlijnen wanneer je een HDR maakt. Maar wat doe je als je geen statief bij je hebt of mag gebruiken, bijvoorbeeld op je vakantie?

Nando HDR uit de hand

Geen statief en het dynamisch bereik te groot? Geen nood, maak een belichtingstrapje uit de hand. Dit voorbeeld is een HDR uit een belichtingstrapje dat uit de hand is gefotografeerd.

Je kunt proberen om je camera ergens op te leggen, maar dat levert heel wat beperkingen op. Het eenvoudigste is om gewoon het belichtingstrapje uit de hand te fotograferen. Let daarbij op de volgende instellingen.

  1. Zet je camera op diafragmavoorkeuze
  2. Schakel de auto exposure bracketing in (AEL of BKT)
  3. Zet de camera op serie opnamen, de snelste stand
  4. Ga zo stabiel mogelijk staan
  5. Adem een paar keer rustig in en uit, en hou de ontspanknop dan tijdens het uitademen ingedrukt
  6. En je bent klaar


Doordat je de bracketing ingeschakeld hebt, en serieopnamen geactiveerd, zal de camera de opnamen voor het belichtingstrapje snel achter elkaar maken en automatisch stoppen nadat de beelden gemaakt zijn. Doordat je vaak 3 tot 10 foto's per seconde kan maken, zal de beweging tussen de foto's minimaal zijn.

Nando HDR zonder statief

Zorg dat je houding goed is, volop stabiliteit, en schiet een automatisch belichtingstrapje uit de hand met hoge snelheid serie opnamen.

Bij het samenvoegen van de foto's moet je dan wel zorgen dat het automatisch uitlijnen aangevinkt staat. De onvermijdelijke beweging tussen de opnames van je belichtingstrapje zullen dan gecorrigeerd worden.

Er is wel een voorwaarde aan deze methode. Zorg ervoor dat de foto met de langste sluitertijd, dus die voor de donkerste delen, snel genoeg is. Je wilt natuurlijk niet alleen zo min mogelijk beweging tussen de foto's zelf, maar de sluitertijd moet wel snel genoeg zijn om geen bewegingsonscherpte te krijgen.

Dit betekent dat je misschien de ISO hoger moet zetten dan je normaal zou doen, maar dat is niet zo erg. Het alternatief is een foto met uitgebeten wit, of dichtgelopen zwart.

Deze tip en meer zie je terug in mijn cursus HDR fotografie op Photofacts Academy.


Meer weten over HDR fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online cursusomgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over HDR fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord