Een drieluik samenstellen
maandag 26 februari 2024, 16:32 door Nando Harmsen | 3.130x gelezen | 3 reactiesJe kent de regel van ongelijke delen waarschijnlijk wel. Die zegt dat een ongelijk aantal beeldelementen visueel aantrekkelijker is. Drie is waarschijnlijk het meest gebruikte aantal, iets wat we ook terug zien in interieur design. Daarom is een drieluik ook zo aantrekkelijk.
Je ziet ze wel eens in de winkel: schilderijen (of wat erop lijkt) die over drie lijsten verdeeld zijn. Je moet ze naast elkaar aan de muur hangen met een paar centimeter ertussen. Vaak is de middelste breed en twee aan de zijkant smal. Maar niet altijd.
Dit is één vorm van een drieluik, waarbij één afbeelding in drie stukken verdeeld wordt. Dit maakt het vaak wat boeiender dan één enkele afbeelding. Het lijkt een beetje alsof je door een raam heen kijkt, dat bestaat uit drie vensters.
Het kan ook anders. In plaats van één foto in drie delen te knippen kan je drie verschillende foto's samenbrengen. Die drie foto's moeten dan wel bij elkaar passen. Het moet één geheel zijn.
Dit betekent dat je niet zomaar je drie mooiste foto's kan kiezen voor een drieluik. Hebben ze een onderwerp dat bij elkaar hoort of zelfs gelijk is? Vullen ze elkaar aan zodat ze samen meer vertellen dan ieder afzonderlijk.
Het is ook heel belangrijk dat ze dezelfde uitstraling hebben. Dat betekent in de meeste gevallen (maar niet per se altijd) dezelfde bewerking moeten krijgen. Of een bewerking die elkaar aanvult waardoor het een geheel is.
Met een drieluik doorbreek je in feite de beperklng van het verhaal vertelt door één foto. Een drieluik stelt je in staat om dat verhaal ook visueel te tonen. Niet als bewegend beeld, maar door drie momentopnamen.
Een drieluik maken is niet eenvoudig. Er moet goed over nagedacht worden. Soms is er een studie van je onderwerp voor nodig. Soms kan je drie foto's vinden tussen het werk dat je in het archief hebt.
Er zijn natuurlijk variaties op een drieluik. Je kan twee foto's of vier foto's nemen. Meer wordt vaak minder samenhangend. Maar het oneven getal drie blijft het aantrekkelijkste en zal in veel gevallen het meeste tot de verbeelding spreken.
Maak jij wel eens een drieluik? Hoe doe je dat dan? Vertel het in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
Maarten Stapper schreef op dinsdag 27 februari 2024 om 16:01 | reageer
Drieluiken hebben een een grote aantrekkingskracht voor en op mij. Ik ben bezig met wat ontwerpen waarbij ik een drieluik wat meer dimensie wil geven.
Bijvoorbeeld door de linker en rechter panelen voor en over het middelste paneel te plaatsen. Zo krijg je een mooie diepte.
Vooral het goed aan elkaar vastzetten van de panelen is nog even een uitdaging. -
Jos Bollen schreef op donderdag 29 februari 2024 om 10:45 | reageer
Ik zou hier wel een instructie filmpje over willen, hoe je een drieluik maakt in photoshop!
Is dat mogelijk?
Jos -
Nando schreef op donderdag 29 februari 2024 om 11:01 | reageer
Het mooiste is een drieluik in print te gebruiken. Drie foto's uit (laten) printen, inlijsten, en aan de muur.
Maar een drieluik zoals in dit artikel in Photoshop maken kan natuurlijk ook. Ik zal dit als instructievideo gaan maken. Het kan wel een aantal weken duren voor deze gereed is.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Kleurenfoto's gevonden uit 1900 door de TU Delft
door Elja Trum
-
Aandacht besteden aan timelapse fotografie
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Lange sluitertijden aan de Opaalkust
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.