Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Een snelle tip over het gebruik van flitsers op locatie

donderdag 7 februari 2019, 23:46 door | 7.144x gelezen | 0 reacties

Ik denk dat een van de meest gestelde vragen gaat over het gebruik van flitsers op locatie. Hoe mix je het bestaande licht met flitsers? In wezen is het heel eenvoudig. Er is één ding dat je moet onthouden: Het diafragma is de flitser en de sluitertijd is het omgevingslicht (constant).

Rosa in Amsterdam September 13 2018 341


Als je dit onthoudt, kun je ermee beginnen te spelen. Wanneer je de flitsers bijvoorbeeld instelt, heb je het eindresultaat en wil je wat meer omgevingslicht; gewoon je sluitertijd verlagen.

Nu is er een klein probleem hiermee. Naar beneden gaan met je sluitertijd is gemakkelijk (meer omgevingslicht binnenlaten). Omhoog gaan, dat is een heel ander verhaal. In essentie zijn de meeste systemen en camera's beperkt tot een maximale sluitertijd met flitsers van 1/125 tot 1/200e seconde.

Sommige camera's claimen 1/250 (de synchronisatietijd) maar dit is vaak met opzetflitsers, niet de grotere flitslampen.

HSS en HS


Hier zijn echter oplossingen voor! HSS maakt gebruik van een stroboscopisch effect. De flitser flitst als het ware heel snel achter elkaar.

HS maakt gebruik van een flitser met een trage flitsduur (bijvoorbeeld 1/500) en door het goed afstellen van de “cut” en “raise” van de flitser kun je met deze techniek je flitser tot zeer hoge snelheden zonder al te veel problemen gebruiken.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld op f/64 en ISO100 kunt starten. Maar naarmate de sluitertijd omhoog gaat, gaat de uiteindelijke opbrengst van de flitser binnen de foto naar beneden.

En hier zit het probleem voor lichtmeters; de flits blijft dezelfde output geven, maar boven een bepaalde sluitertijd is de flitsduur niet meer lang genoeg om te registreren. Er wordt dus een stuk van de flits afgeknipt. Denk aan wat er gebeurt met aanwezig licht; hoe sneller de sluitertijd, des te minder aanwezig licht.

Bij HS mag je dit als voorbeeld best gebruiken. Tot een bepaalde snelheid geeft de flitser het volle rendement, daarna word het steeds minder. Je kunt dus rustig eindigen op f/2.8 ISO 800 en op vol vermogen fotograferen bijvoorbeeld. Dit kan contrastrijke en geweldige resultaten opleveren.

Diafragma is flitser. Verander die dus niet, net zo min als de ISO, tenzij je de output van de flitser verandert.

Nadine Open Air Museum 0040 jul 13 2018


Hoe zet je een gave dag naar nacht neer?


In het geval van HSS en HS hoef je “weinig” rekening te houden met de sluitertijd. Koppel dit aan systemen met ETTL en het is helemaal feest. Via “belichtings en flits compensatie” kun je mooie resultaten krijgen.

Bij HSS is het allemaal te meten met een moderne flitsmeter met HSS ondersteuning, maar met HS is het dus: “ken je apparatuur”. Vroeger, was het echter ook niet echt moeilijk, je zat toen alleen met de xsync (maximale sluitertijd voor flits).

Lois September 8 Retouch 0005


Het aanhouden van die speling werkt heel goed in landen (zoals bijvoorbeeld Nederland) waar continue het aanwezige licht kan veranderen, door bijvoorbeeld wolken. Je kunt dan snel wat aanpassen.

Ik hoop dat dit jullie helpt? Als je meer informatie wilt over het gebruik van flitsers op locatie, bekijk dan mijn tutorials op www.frankdoorhof.com/videos. Of abonneer je op ons YouTube-kanaal op www.youtube.com/frankdoorhof.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord