Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotograferen in een bos

zaterdag 3 december 2022, 15:51 door | 2.696x gelezen | 5 reacties

Het fotograferen in een bos kan een lastige taak zijn. Althans, als je het boslandschap wilt vastleggen. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer.

Het is druk, chaotisch, en het ontbreekt aan een onderwerp. Of je krijgt dingen in beeld die je liever niet zou willen. Ik laat zien hoe ik het fotograferen in een bos vaak aanpak.

Het is en blijft een lastig onderwerp. Een bos is druk, chaotisch, en een foto kan al snel onaantrekkelijk zijn. Een pad in het bos fotograferen wordt al een stuk eenvoudiger, want het het leidt de weg door die chaos en brengt daardoor veel rust.

Nando in het bos 4


Soms is er geen pad om die rust te brengen. Hoe moet je het dan aanpakken? Ik zag een fotogeniek stukje bos in de Duitse Eifel en wilde dit op de foto zetten. Het bestond uit een mooi groen stukje begroeiing tussen de bruine bladeren.

Nando in het bos


Maar ja, die kale bomen en de grijze lucht. Het levert niet de rust op die ik graag zou willen zien. De groene begroeiing vormt wel een kromme door de foto heen, maar het is niet prominent genoeg.

Een ander probleem is het gebruik van groothoek (24mm) waardoor alles zo klein in beeld is. Onherkenbaar, als het ware. Een oplossing is dichterbij een onderwerp gaan staan.

Nando in het bos 2


Ik heb een varen tussen al het groen gekozen om prominenter in beeld te laten komen. Dat werkt, maar de kromme van de begroeiing is nu weg. Ik heb er een driehoekvorm voor in de plaats gekregen, die in contrast staat met de driehoek vorm in de lucht. Ze zijn elkaars tegengestelde.

Toch is de foto voor mijn gevoel te leeg. Dit is te wijten aan het gebruik van groothoek, wat - zoals we allemaal weten - de onderlinge afstanden tussen bomen groter doet lijken.

Met andere woorden, de foto wordt er te leeg door, iets wat in een bos vaak minder aantrekkelijk kan zijn. Ik heb nog eens goed rondgekeken en zag nog een varen, iets verderop. Wat als ik daarop inzoom?

Door in te zoomen en de groene varen als subtiel voorgrond onderwerp te kiezen, wordt de foto een stuk rustiger. Ik heb hier 51mm brandpunt gebruikt, en zo blijf ik de driehoekvorm van de begroeiing houden.

Nando in het bos 3


De driehoekvorm leidt de foto in. De saaie grijze lucht is buiten beeld gebleven, wat een intiemer boslandschap oplevert. Door het langere brandpunt lijken de bomen ook dichter op elkaar te staan. Het bos wordt meer bos, en de foto wordt er rustiger door.

Dit zijn kleine stapjes die je kunnen helpen om door een bos heen te zien, en er composities in te vinden die het bosgevoel in de foto versterken zonder het een chaos te laten worden. Een rustpunt is belangrijk, zoals het groen in dit voorbeeld.

Het belangrijkste is, dat je niet moet proberen om zoveel mogelijk in beeld te brengen. Groothoek maakt het fotograferen van een bos alleen maar moeilijker. Juist door dingen te isoleren, en een keuze te maken van wat je wel of niet in beeld wilt hebben, kun je fantastische foto's in een bos maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Hans
    Hans schreef op dinsdag 6 december 2022 om 11:33  | reageer

    Leerzame tips Nando, dank je.

  2. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 6 december 2022 om 12:24  | reageer

    Neem eens een 70-200 mee is mijn tip.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 6 december 2022 om 14:40  | reageer

    @Lauran:
    Een goede tip
    Ik gebruik meestal de 100-400. Die heeft meer bereik dan een 70-200.
    Ga je echter lichtgewicht op pad, dan kan je met een 24-105 al een heel eind komen zoals ik laat zien.

  4. gast schreef op dinsdag 6 december 2022 om 14:40  | reageer

    Dank je! Heel leerzaam. Mijn makke is dat k niet dicht genoeg op mijn onderwerp durf te gaan staan of het niet dicht genoeg bij durf te halen. Jij bevestigt nog maar eens dat dat echt een beter resultaat op kan leveren.

  5. Vanderburgtfotografie@gmail.com
    Vanderburgtfotografie@gmail.com schreef op donderdag 8 december 2022 om 22:28  | reageer

    Leuk en leerzaam artikel, Nando

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord