
Hoe blauw mag het blauwe uurtje zijn?
maandag 17 maart 2025, 20:02 door Nando Harmsen | 2.283x gelezen | 2 reactiesEr zijn twee momenten die voor fotografie heel aantrekkelijk zijn. Dat is het gouden uurtje en het blauwe uurtje. Warme kleuren van de eerstgenoemde zijn aantrekkelijk. Maar hoe blauw mag het blauwe uurtje zijn?
Het blauwe uurtje is het moment dat ongeveer een half uur na zonsondergang begint tot het vallen van het duister. Het heet een blauw uurtje, maar je moet erg ver noordelijk reizen wil het een uur duren. In de Benelux duurt het niet veel langer dan een kwartier.

Je moet er dus op tijd bij zijn om tijdens dat moment te fotograferen. Zeker wanneer de verlichting van stad en dorp aan is geeft dat een prachtig contrast. Het is mooier dan echt in de avond fotograferen, wanneer het echt donker is.
Hoe blauw mag het blauwe uurtje zijn? Hou je de witbalans van je camera op daglicht, dan zie je de blauwe kleur pas echt goed. Zet je de witbalans op automatisch, dan zal de camera vaak de blauwe kleur minder intens maken of zelfs helemaal proberen te verwijderen.

Er is geen goed en fout, denk ik. Een foto moet prettig zijn om naar te kijken. Maar vooral moet het de sfeer van het moment, van het blauwe uurtje, uitstralen.
Dat kan betekenen dat je de warmte van het kunstlicht wat versterkt met behoud van het blauwe licht van dit moment van de dag. Of je laat het blauw overheersen, net wat je prettig vindt.
Ik hoor vaak dat bij landschapsfoto's in het blauwe uurtje als te blauw wordt ervaren. Zeker wanneer je de witbalans op daglicht houdt, zoals ik dat altijd doe, wordt de hele foto blauw. Je ziet dan pas goed hoe blauw het blauwe uurtje is.

Is dat fout? Moet de witbalans aangepast worden waardoor het blauwe uurtje minder blauw wordt? Ook hier is er geen goed en fout. Soms is het nodig om de blauwe tint te verminderen. Soms niet. Alles hangt af van wat je met je foto wilt vertellen.
Wees niet bang om je witbalans aan te passen als je dat nodig acht. Maar bedenk dat als je in het blauwe uurtje fotografeert, je ook moet zien dat het tijdens dit moment van de dag is. Corrigeer je de blauwe kleur volledig, dan had je net zo goed overdag kunnen fotograferen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 maart 2025 om 10:55 | reageer
Nando, het is een interessant artikel en een aardig pleidooi voor het blauwe uurtje. Je weet dat de kleur blauw een koude kleur is en daarom past het ook in de foto's die je in het artikel plaatst. Foto's uit een koude streek dicht bij de poolcirkel.
Maar doet het fotograferen tijdens het blauwe uurtje in de warmere streken (sub-tropen) het net zo mooi? Ik kan niet uit ervaring spreken, maar ik denk dat het erg verwarrend zal overkomen in vergelijking met de foto's die je in dit artikel plaatst.
Persoonlijk voel ik meer voor warme tinten en uit ervaring weet ik dat warme tinten in een foto uit warme streken het erg goed doen. In ieder geval beter dan koude tinten. Ik moet toegeven dat het te maken heeft met gevoel en smaak.
Toch vind ik de foto's in het artikel mooi ondanks dat het koude tinten zijn. Waarom? Het past hier gewoon omdat het foto's zijn uit koude streken.
Maar het gouden uurtje spreekt mij meer aan. -
Marcel Govaerts schreef op dinsdag 18 maart 2025 om 13:42 | reageer
Als reactie op Donald Willemsen kan ik melden dat ik woonachtig ben in Brazilië op 74,6 km ten zuiden van de evenaar. Hier is geen spraak van een 'blauw uurtje'. De zon gaat onder omstreeks 18.20 min en een kwartier of iets meer is het pikkedonker. Ook de zonsopgang (vanaf ongeveer 5.29 uur) duurt amper tot 6.15 uur. Alsdan is het reeds volop zonlicht, zij het niet in zeer intense mate. Ik fotografeer hier landschappen en zeegezichten, tot nu toe in de vroege ochtend, maar ook bij valavond heb je hier mooie luchten en vergezichten
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welk kleurprofiel gebruik je voor je foto?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Combineer kleurfilters met rook
door Elja Trum
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Kleurenfoto's gevonden uit 1900 door de TU Delft
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.801 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
