Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe fotografeer je de zeldzame blauwe maan?

vrijdag 2 februari 2018, 10:01 door | 6.222x gelezen | 1 reactie

De NASA maakte melding van een driedubbel natuurverschijnsel dat eraan kwam: een blauwe superbloedmaan. In Nederland konden we 'slechts' een blauwe supermaan zien, het 'bloed' moesten we aan andere landen overlaten.

De naam Blauwe Maan heeft niets te maken met een blauwe kleur. De kleur van de blauwe maan is niet anders dan een reguliere volle maan.

Maar omdat er ook sprake was van een 'supermaan', was hij helderder dan gewoonlijk, omdat hij op dat moment vanaf de aarde 'maximaal verlicht' te zien was. Ook was hij 'volmaakt rond'.

Op woensdag 31 januari was er een blauwe maan te zien. Ongeveer eenmaal in de 20 jaar komen er twee blauwe manen voor in een jaar. Dit gebeurt als er in februari geen volle maan is. Zowel in januari als in maart zijn er dan twee volle manen. Dit jaar is dat dus het geval!

Blauwe superbloedmaan. Foto: Michelle Peeters


Maar hoe fotografeer je nu zo'n mooie volle maan, liefst met een mooie en eveneens goed belichte entourage?

De maan is een lastig onderwerp om te fotograferen. Hij is namelijk veel feller/ lichter dan dat je zou vermoeden, waardoor het een uitdaging wordt om je sluitertijd goed te krijgen.

Daarbij is de maan veel kleiner dan hij lijkt. Dit kan resulteren in een piepklein, teleurstellend stipje in je foto in plaats van een massieve witte schijf vol met kraters en doortekening.

1. Inzoomen!


Je maakt de mooiste foto's van de maan door zover mogelijk in te zoomen als maar mogelijk is. Gebruik hiervoor het langste brandpunt dat je hebt, 300mm is dan toch wel het minimale.

Ik gebruikte mijn 70-200mm objectief met 2.0 converter zodat ik op 400mm uitkwam met mijn fullframe camera. Zou ik hem op een cropcamera hebben gebruikt, dan zou de afstand (inclusief crop van 1.6) uitkomen op: 2 x 200mm = 400mm x 1.6 = 640mm. Met een crop sensor haal je dus nog meer lengte uit je objectief!

2. Voorgrond


Als je geen tele-objectief hebt kun je nog steeds mooie foto's maken van de maan. Je zult dan wel wat meer aandacht aan je compositie moeten besteden. Je kunt dit doen door een interessante voorgrond te kiezen of de maan als onderdeel van een interessante entourage neer te zetten.

Kies bijvoorbeeld een mooie omgeving, of positioneer je op een plek waar je de maan door een mooi bladerdek, takjes of sluierbewolking heen ziet schijnen.

3. Goed belichten


Het probleem van het opnemen van veel omgeving in je maanfoto is dat het bijna onmogelijk is om zowel de voorgrond als de achtergrond met de maan goed belicht te krijgen.

Je kunt nu twee dingen doen: kiezen voor onderbelichting waardoor je maan niet overbelicht wordt maar je omgeving wel.

Een betere optie is om twee foto's te nemen en deze achteraf te combineren in de nabewerking. Zo kun je zorgen dat elk onderdeel correct belicht is. Bovendien kun je je foto's zo manipuleren dat het eindresultaat volledig naar wens is door bijvoorbeeld ook de positie en de grootte van de maan naar wens aan te passen.

4. Voorkom trillingen


Een mooie maanfoto neem je bijna altijd met een statief. Omdat je zo enorm moet inzoomen kan een minimale trilling al zorgen voor zichtbare bewegingsonscherpte.

Gebruik afstandsbediening of zelfontspanner om trillingen door het aanraken van je ontspanknop te verminderen. Mocht je helemaal op safe willen gaan, klap dan ook je spiegel op!

Tanja Thomas Blue Moon

Deze foto maakte Tanja Thomas vanuit haar achtertuin in Methow (Washington State)

5. Camera-instellingen


Er is eigenlijk geen vaste instelling voor het fotograferen van de maan die altijd werkt voor je camera. Op een gegeven moment krijg je er wat gevoel voor en kun je uitgaan van basisinstellingen die je na wat testopnames kunt bijstellen. Maar er is een proces dat je iedere keer kunt volgen:

  • Zet je camera op M (handmatig);

  • Als het niet lukt om met de autofocus op de maan scherp te stellen (vaak gaat dit moeilijk door het contrast van de felle maan tegen de donkere lucht), haal je camera dan van AF af en stel handmatig scherp. Als je je camera op LiveView zet gaat dit gemakkelijker;

  • Begin met een diafragma-opening van f/11 en een vrij lage iso-waarde van bijvoorbeeld 200 tot 400. Begin met een sluitertijd van 1/100e en varieer hiermee om tot een goede belichting te komen.

    Probeer met je sluitertijd niet onder de halve seconde te komen om onscherpte te voorkomen. Als je met een groothoek-objectief fotografeert (waarbij je dus ook meer omgeving in je foto kunt opnemen) heb je minder last van dit probleem en kun je met langere sluitertijden fotograferen;

  • Gebruik de bracketing-functie zodat je altijd backups hebt of foto's later nog wilt combineren in de nabewerking.


Meer tips?


Mocht je meer handige tips hebben voor het fotograferen van de volle (blauwe) maan, dan laat het maar weten in de reacties!

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Manuel
    Manuel schreef op vrijdag 2 februari 2018 om 12:20  | reageer

    Gebruik een spiegelloze camera, dat scheelt heel veel gedoe met belichten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord