CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

An Smedts

Honden fotograferen in de studio

maandag 28 oktober 2019, 11:22 door | 8.720x gelezen | 9 reacties

Honden fotograferen in de studio…. Een leuke uitdaging, maar de hond heeft natuurlijk geen idee wat de bedoeling is van zo'n fotoshoot. En hij kan al helemaal niet bevroeden dat het baasje het plan heeft opgevat om hem nadien in groot formaat in de woonkamer op te hangen!

Voor veel honden is een studioshoot een bijzondere ervaring. Een goede aanpak en kennis van de hond draagt er dan ook zeker toe bij om tot een succesvolle shoot te komen. Hieronder 9 tips om het beste uit een hond naar boven te halen in de studio.

An Smedts groepsfoto 2


Weet wie je voor je hebt


Informeer op voorhand bij het baasje naar het karakter van de hond. Is de hond bang van vreemden of een allemansvriend? Reageert die snel op vreemde geluiden of is die onverstoorbaar? Heeft de hond een traumatisch verleden of een echt luxeleven?

Zorg dat je op de hoogte bent van het ras en de specifieke kenmerken hiervan en laat altijd het initiatief aan de hond om contact met je te maken. Zo zal de hond je niet als bedreigend ervaren en kan je met een goed gevoel met de shoot van start gaan!

Relax and take it easy


Een relaxe sfeer tijdens de shoot is erg belangrijk. Soms zijn hondenbaasjes erg gespannen voor de shoot, ze hebben geen idee of de hond wel zal luisteren of meewerken. Als je dit merkt is het belangrijk om eerst een rustige sfeer te creeëren, duidelijk uit te leggen hoe de shoot zal verlopen zodat het baasje je vertrouwen kan geven en volop zijn medewerking zal verlenen.

Als iedereen relaxed is en er zin in heeft, wordt de shoot een leuke ervaring met de beste resultaten! Bespreek ook op voorhand dat de shoot geen familie-uitstap moet worden en beperk de aanwezigheid van andere personen tot een minimum. Zo kan de hond zich volledig concentreren op zijn baasje en mis jij als fotograaf geen enkele mooie blik!

An Smedts groepsfoto 3


Maak een concreet plan


Bij aankomst kan de hond los in de studio om even op snuffeltocht te gaan. Observeer goed hoe de hond zich gedraagt en flits al een keer terwijl de hond op verkenning is zonder er verder iets van te verwachten. Indien de hond angstig reageert op de flits neem dan voldoende voorbereidingstijd om te laten wennen voor je met het echte werk van start gaat.

Geen enkele reactie op de flits? Tijd voor de volgende stap! Het is handig om de hond op een bankje te laten plaatsnemen, zo zit die meteen goed voor het licht. Zelf start ik graag met het maken van een headshot. Tijdens het maken hiervan kan je afleiden hoe de gehoorzaamheid van de hond is en of die een goede respons heeft op je stem.

Op basis daarvan kan je een verder concreet plan uitwerken voor je shoot. Geeft de hond geen kick bij je gekke geluiden? Werk dan met het baasje, een koekje of een speeltje om de aandacht te trekken. Wees flexibel en bereid om altijd je plannen bij te stellen naargelang het model dat je voor je hebt!

An Smedts Shiba headshot


Lenzen/materiaal/instellingen


De 24-70 mm en 85 mm zijn mijn favoriete lenzen voor de studio. Hiermee maak je de mooiste portretten maar kan je ook wat ruimer gaan in je beeld. Heb je een hond voor je die graag zijn eigen gangetje gaat? Dan kan het helpend zijn om je prime te verwisselen met een zoomlens om zo minder kansen te missen.

Zelf shoot ik graag via tethering en verbind ik de laptop met een groot scherm. Hierdoor zien de baasjes meteen het resultaat van je werk en kan je makkelijk communiceren wat je nog graag wil bijsturen. Op deze manier zijn de baasjes meer betrokken, kunnen ze actief meewerken en na afloop heb je je galerij meteen klaar!

Wil je de hond volledig scherp gebruik dan een diafragmawaarde rond f8, de ISO houd je in de studio zo laag mogelijk. Om beweging te kunnen bevriezen zoals honden die een brokje vangen heb je snelle flitsers nodig. Ik maak gebruik van broncolor siros flitsers die moeiteloos elke beweging haarscherp kunnen vastleggen.

Om een mooi zacht licht te krijgen is een grote softbox een absolute meerwaarde. Striplights kunnen helpen om de hond meer los te laten komen van de achtergrond en een extra flitser met reflector en grid gericht op de achtergrond zorgt voor meer diepte in je beeld en creeërt meteen ook een subtiel vignet rond de hond.

Beweging bevriezen


Zwarte honden


Als je een zwarte hond of een zwarte achtergrond fotografeert kan je gebruik maken van striplights die je schuin achter de hond plaatst om deze mooi van de achtergrond los te laten komen. Het geeft meteen ook wat meer dimensie aan je beeld.

Ook een zwarte plexiplaat kan een erg mooi artistiek effect geven door de weerspiegeling. Maak echter eerst een goede inschatting of dit haalbaar is met de hond want voor sommige honden kan het gladde oppervlak erg eng zijn.

An Smedts Plexiplaat


Kleuren en accessoires


Het leuke aan honden fotograferen in de studio is dat je honden in alle maten, soorten, kleuren en karakters hebt! Dat maakt de mogelijkheden eindeloos en het werk erg boeiend! Met verschillende papieren achtergrondkleuren kan je voor elke hond een geschikte kleur vinden. Het nadeel aan papier is dat dit niet eindeloos meegaat maar ook dit kan je in je voordeel gebruiken.

Een enthousiasteling die een gat in je papier heeft gemaakt? Stap af van je klassieke portret en ga voor een ludieke kop-door-het-papier foto! Succes verzekerd en veel plezier tijdens de shoot om dit proberen van de hond gedaan te krijgen. Met een snoepje aan de juiste kant zal de hond ongetwijfeld wel eens een poging wagen!

Met kleine hondenrassen zijn er dan weer veel mogelijkheden om met accessoires aan de slag te gaan. Een strikje, een bloemenkrans, een valies, hangmat of leuke stoel? Het hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn en zo breng je snel wat variatie in je shoot.

Kop door papier


Nestjes


Fokkers willen vaak graag een foto met al de pupjes samen als herinnering aan hun nestje. In dit geval kan Photoshop een handig hulpmiddel zijn. 10 pupjes tegelijk fotograferen is een ware uitdaging waar je al snel veel tijd mee verliest. Fotografeer ze apart en breng ze nadien samen in Photoshop.

Heb je een nestje waar alle honden erg op elkaar lijken? Vraag dan op voorhand aan de fokker om een A4 blad per hond te maken met de naam erop. Erg handig om nadien geen honden dubbel in je groepsfoto te zetten!

An Smedts Nestje


Meerdere honden


Vaak hebben baasjes meerdere honden die een plaatsje in hun hart hebben maar die niet altijd even makkelijk samen kunnen poseren. Ook hier kan Photoshop een handige uitkomst bieden. Waag je eens aan een schuine profielfoto van elke hond apart en voeg ze nadien samen.

Een bijzonder effect en een groepsfoto om het baasje mee te plezieren zonder dat ze samen hoefden te poseren. Met enige oefening en ervaring kan je dit met een hele bende gedaan krijgen!

An Smedts Groepsfoto


Tot slot


Geduld, rust en een groot hart voor honden zijn de sleutels tot succes. Maak er een sport van om elke hond te “lezen” en op die manier het beste eruit naar boven te halen. Een gat in je papier, een accidentje af en toe, een natte tong in je gezicht en een hoop haar nadien om op te kuisen?

Ach, omarm het met liefde en knijp af en toe een oogje dicht. Wat is er mooier dan hondenbaasjes die apetrots naar huis gaan omdat hun geliefde viervoeter zo goed heeft meegewerkt en een ereplaatsje in hun huis aan de muur zal krijgen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

An Smedts

Over de auteur

An Smedts is hondenfotografe en gespecialiseerd in het fotograferen van huisdieren in de studio. Kleurrijke portretten met een speelse touch zijn haar handelsmerk. Elke maand maakt ze voor WOEF magazine een kleurrijke cover en ook voor workshops studiofotografie kun je in haar studio in Pellenberg (België) bij haar terecht.

9 reacties

  1. Mia Wouters
    Mia Wouters schreef op maandag 28 oktober 2019 om 22:13  | reageer

    Wat een mooi artikel Ann, ik heb er heel wat van opgestoken en kom nu met een nog geruster hart naar de shoot in november. pootje van loeka en imit.

  2. An Smedts
    An Smedts schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 09:20  | reageer

    Dankuwel Mia, ik kijk er naar uit je fotomodellen te ontmoeten!

  3. Christiaan
    Christiaan schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 10:25  | reageer

    Leuk artikel en mooie foto's, als Berner persoon vind ik de Berner foto erg mooi. Ben er zelf ook mee bezig als de tijd het toe laat, vooralsnog met eigen hond en die van mijn moeder.

    Wat ik zelf merk is dat mijn honden maar een paar minuten geduld hebben om mee te werken. Ook als ze beloond worden. Hoe lang ben je gemiddeld met een hond bezig tijdens een studio shoot?

    Onlangs een achtergrondsysteem gekocht met een zwart vinyl achtergrond. Achteraf denk ik dat papier beter was geweest, want ondanks het strijken van het doek blijf je vouwen zien.

    Voor low key is er prima mee te werken, maar als je met een flitser en een gel de achtergrond een kleur wil geven is het resultaat (nog) niet je van het. Maar we blijven oefenen.

  4. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 13:02  | reageer

    Leuk artikel An. Misschien nog een tip, denk om een lichtje in de donkere honden ogen. Anders worden het van die zwarte gaten in hun snoet.
    Fotoschietgroeten Robert

  5. An Smedts
    An Smedts schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 13:26  | reageer

    Dag Christiaan, met honden moet je inderdaad zo snel en efficiënt mogelijk werken, pupjes en oudere honden zijn snel moe en ook honden die in goede conditie zijn hebben het na een uurtje doorgaans wel gehad. Als je de hond in een soort "trainingsmodus" krijgt dan krijg je er meestal wat meer van gedaan op langere tijd.
    Probeer eens een zwarte molton doek, met voldoende afstand tot de achtergrond zal deze pikzwart ogen en zal je niks van plooien zien.

  6. An Smedts
    An Smedts schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 13:27  | reageer

    Dankuwel Robert, inderdaad ook een heel belangrijke tip om altijd te zorgen dat er wat reflectie zichtbaar is in het oog!

  7. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 29 oktober 2019 om 15:18  | reageer

    Is in jouw foto's prima An. Ik ' schoot' een keer een zwarte hond...en daar heb ik toen van geleerd.
    Groet Robert

  8. Lilian Verhappen
    Lilian Verhappen schreef op vrijdag 1 november 2019 om 11:34  | reageer

    Wat een mooie foto's.

  9. An Smedts
    An Smedts schreef op vrijdag 1 november 2019 om 11:54  | reageer

    Dankuwel Lilian!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord