Macro-fotografie: geld maakt geld
vrijdag 6 maart 2009, 19:18 door Ed Coenen | 12.190x gelezen | 7 reactiesBij macrofotografie kun je denken aan beelden van insecten en stampers en meeldraden van bloemen. De kleine wereld. Maar je kunt ook denken aan het grote geld. Met een foto van geld geld maken.
Nog een paar nachtjes slapen en het is 1 april. Dan moeten de opgaven voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor veel kranten en bladen is dit de tijd dat foto's nodig zijn waarin geld een rol speelt. Om fotografen op weg te helpen een voorzetje. Een fotoshoot met klinkende munt in de hoofdrol.
De set is eenvoudig opgebouwd. Een klein opklaptafeltje, met rechts een softbox. Met op het tafeltje een handvol munten, voor deze gelegenheid nog even in een sopje gedaan om het vuil er zoveel mogelijk af te weken. Helaas zat er geen 'fleur de coin' euro in de spaarpot, want zo'n mooie verse munt van de Munt had als blikvanger vast een aantrekkelijker beeld opgeleverd.
Ik wilde de euro een paar centimeter boven de uitgespreide munten laten zweven. Met losse centen (er zijn winkels die ze nog laten rouleren) voorzichtig een torentje gebouwd om dat effect te bereiken. Links van het torentje heb ik een klein reflectiescherm geplaatst -een stuk wit karton of een plaatje piepschuim- om de schaduw van deze constructie op te heffen.
Met de camera er bijna loodrecht boven geplaatst heb ik vervolgens een serie foto's gemaakt, met wisselende opstellingen van de softbox en met een wisselende samenstelling van de zichtbare collectie munten.
Aan foto's van geld bestaat behoefte. Niet alleen de dagen voor 1 april. Er is altijd behoefte aan beelden die te maken hebben met bankieren, sparen, lenen, leasen en verzekeren. Munten en bankbiljetten, plat, stapeltjes, rijen en rolletjes, ze doen het altijd goed als stockfoto. Zo kun je met geld misschien nog geld maken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.
7 reacties
-
-
Thomas Dral schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 23:42 | reageer
Met Geld Geld maken dat is een goed idee in de momenten van crisis of op de momenten dat je een beetje krap bij kas zit.
Iets om in je achterhoofd te houden. -
Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:04 | reageer
Op zich aardig uitgevoerd met fraaie achtergrond en mooie onscherpte.
Zelf zou ik iets anders gekadreerd hebben. Ik vind het muntstuk op de voorgrond er nu wat alleentjes en kaal bijliggen in dat grote kader.
Je hebt een 5D mark II dus je kunt flink croppen, Ik zou links, boven en onder een stuk eraf halen (rechts een heel klein stukje). Het eurostuk komt dan ook wat meer naar links in het kader te liggen. Je ziet hem nu twijfelen, 'wil ik wel of niet in het midden van beeld liggen?'
Het is maar een idee! -
Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:26 | reageer
... boven omschreven idee komt aardig overeen met de foto van het muntstuk zoals die op de Homepagina staat (zie ik nu pas).
-
EdC schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 16:52 | reageer
@Charles. Het beeld op deze pagina is de basis. Je moet bij dit type werk rekening houden met verschillende gebruiksmogelijkheden. Een RAW-bestand is hier grondstof voor verschillende producten (of, zo je wilt, meer verkoopkanalen=omzet).
Als je hem levert aan een vormgever, dan zal er mogelijk iets worden afgesneden, bijvoorbeeld om een vierkant te krijgen. Ook roteren is met een grote ruimte om het voorwerp goed mogelijk (zeker met bestand van deze Canon). Meer effecten zijn mogelijk en bijvoorbeeld Lightroom niet zo moeilijk te realiseren. Denk aan donkerder of lichter maken van de munten op de achtergrond. -
Charles schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 20:15 | reageer
@EdC. Waarom niet gemeld in het verhaal dat het een 'ruwe' foto betreft?
Overigens, niets leuker dan praten over kadrering en compositie. Alhoewel dit wel een speciale aanleiding heeft.
Ik begrijp wat je bedoelt in je reactie, maar dan nog denk ik dat elke foto op zich goed gekadreerd moet zijn. Kijk maar naar de foto's op sites van stockfotografie. Zo ruw als deze kom ik ze niet tegen. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Hoe factureer je jouw fotodiensten?
door Wilmar Dik
-
Help mee: Meer verdienen met fotografen in de culturele sector
door Wilmar Dik
-
De waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt ervoor?
door Wilmar Dik
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.