Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Manieren om een boom te fotograferen

maandag 12 december 2022, 20:10 door | 7.113x gelezen | 17 reacties

Een boom fotograferen hoeft toch niet moeilijk te zijn, toch? Ik ging aan de slag om een boom in beeld te brengen, en eindigde met een aantal mogelijkheden. Het laat zien dat goed kijken, uitproberen, en een bewuste keuze maken het eindresultaat flink kan beïnvloeden.

Dit artikel gaat niet over goed of fout, het is bedoeld om te laten zien dat je niet even de camera kunt richten en een geslaagde foto kunt maken. Het vergt meer dan dat. Sta je op de juiste positie? Heb je het juiste perspectief? Heb je de juiste brandpuntsafstand? Heb je geen storende dingen in beeld?

Het onderwerp was een boom, midden in een veld in de Duitse Eifel. Aangezien het een solitaire boom was leek het me mooi om deze te fotograferen. Normaal denk ik daar niet bewust over na. Ik neem de tijd, kijk goed, ik zoek de juiste plek op, het juiste standpunt, en maak dan pas de foto.

Dit keer heb ik meerdere foto's gemaakt om het proces ook voor mijzelf inzichtelijk te maken. Ik wil je meenemen in dit proces om te laten zien dat het loont om op veel dingen te letten.

Besteed niet alleen aandacht aan de boom, maar ook aan de achtergrond. Daarbij speelt standpunt, perspectief en brandpunt een grote rol.

De boom


De boom fotograferen op het moment dat je de boom ziet is niet wat een geslaagde foto oplevert. De boom staat voor de achtergrond, en komt zo niet los. Zo valt de boom weg, dus moet je een nieuwe positie opzoeken waarbij de boom vrij komt van de achtergrond.

Nando de boom 2


Ik ben niet ver genoeg naar rechts gegaan, want de boom komt weliswaar los, maar niet helemaal. De takken raken het bos in de achtergrond nog steeds. Ik moet nog verder naar rechts. Terwijl ik toch bezig was, ben ik ook verder naar achteren gaan staan want ik zag dat er nog meer bos was. Dit keer aan de linkerkant.

Nando de boom 4


Door verderaf te gaan staan is het bos links en rechts in beeld gekomen, met daar tussenin de solitaire boom. Dit levert een leuk effect op dat echter een klein probleem heeft gekregen.

Door alleen te letten op het bos links en rechts heb ik verzuimd om de boom goed in het midden te plaatsen. Er is geen symmetrie en dat is jammer.

Nando de boom 5


Ik ben nog wat verder naar rechts gaan staan om de boom exact in het midden te krijgen. Deze symmetrie maakt de foto voor mij prettiger om naar te kijken.

Maar door de afstand die ik genomen heb, is de boom wat te klein in beeld gekomen. Hij valt een beetje in het niet tussen het bos links en rechts. Dus moet de boom groter worden. Wachten tot de boom nog wat gegroeid is gaat niet, dus moeten we een ander trucje uithalen.

Inzoomen is niet mogelijk, want dat maakt niet alleen de boom groter, maar ook de bossen in de achtergrond. De verhouding in grootte tussen beide verandert niet. Bovendien krijg ik minder van de bossen in beeld omdat de beeldhoek kleiner wordt.

Dichterbij gaan is een andere oplossing. Alleen zal door de beeldhoek die ik heb bij dit brandpunt (40mm) de boom niet langer helemaal in beeld komen. Dus moet ik dat compenseren door niet alleen dichterbij te gaan staan, maar ook wat uit de zoomen.

Ik ben daarbij van ongeveer 40mm naar 24mm beeldhoek gegaan. Hierdoor verander ik de onderlinge verhouding in grootte tussen de boom en de bossen in de achtergrond. Ik heb bovendien gezorgd dat de takken van de boom los blijven van de bossen aan de zijkant.

Nando de boom 6


Ik heb een mooie balans gevonden door dichterbij te gaan staan, en uit te zoomen. Maar misschien is het ook mooi om de boom helemaal alleen in beeld te hebben. Dus geen bos links of rechts in beeld.

Hiervoor moet ik niet nog dichterbij de boom gaan staan, maar juist verderaf. Tegelijkertijd moet ik inzoomen zodat de beeldhoek zo klein wordt dat de bossen links en rechts buiten beeld vallen.

Nando de boom 8


Ik stond gewoon overeind en fotografeerde de boom uit die positie. Zie je hoe de stam onder de horizon begint? Wil je dat niet, dan kan je een laag standpunt innemen zodat de boom vanuit de horizon omhoog steekt.

Dus heb ik de camera laag boven het gras gehouden waardoor de boom er bovenuit steekt.

Nando de boom 9


Het gevolg van dit lage standpunt zijn de grassprietjes die boven de horizon uitsteken. Dit is logisch, want het standpunt is laag. Wil je die grasspietjes niet, dan moet zorgen dat de camera op een hoogte gehouden wordt dat er wel een laag standpunt is, maar niet zo verschrikkelijk laag.

Nando de boom 10


Je ziet dat een boom op verschillende manieren in beeld gebracht kan worden. Hier had ik natuurlijk wel de ruimte om dit te doen. Dat is niet altijd het geval. Maar het laat wel zien dat goed kijken en keuzes maken voor standpunt, positie, perspectief en brandpunt veel zal uitmaken voor je compositie.

Zo kun je een boom op de manier in beeld brengen die jij graag wilt, zoals jij het mooi vindt. Dit geldt niet alleen voor een boom natuurlijk. Dit geldt voor alle onderwerpen die je fotografeert. Probeer het zelf maar eens uit.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel en mede de Compositiebijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

17 reacties

  1. Lepere
    Lepere schreef op dinsdag 13 december 2022 om 10:12  | reageer

    Leuke reeks. Een solitaire boom, zelfs midden in de zomer, inflitsen kan tot een prachtig resultaat leiden.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 13 december 2022 om 10:24  | reageer

    Dank je voor je reactie.
    Inflitsen is onmogelijk. De afstand tot de boom is daar veel te groot voor. Er bestaat geen flitser die daar krachtig genoeg voor is.

  3. Robert
    Robert schreef op dinsdag 13 december 2022 om 10:23  | reageer

    Goed gedaan Nando! Toppie de uitleg .
    Fotoschietgroet Robert Almere.

  4. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 13 december 2022 om 10:52  | reageer

    Tof artikel. Wat ik zelf eens gedaan heb, is een zelfde boom fotograferen tijdens de verschillende seizoenen. Dat geeft ook mooie beelden en vaak hoef je er niet ver voor te gaan om een boom te vinden die je voor zo'n doel wilt gebruiken.

  5. Harry Iwema
    Harry Iwema schreef op dinsdag 13 december 2022 om 11:14  | reageer

    Ik lees altijd met veel plezier jouw photofacts, duidelijk, leerzaam en aanstekelijk.
    Bedankt Nando.

    Harry Iwema

  6. Peggy
    Peggy schreef op dinsdag 13 december 2022 om 11:36  | reageer

    Duidelijke uitleg met de foto's erbij maakt het toppie.

  7. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 13 december 2022 om 12:06  | reageer

    Leuk artikel, voor mij leerzaam. Vaak zie ik een mooie boom, maar krijg ik hem niet vrij. Ik ga het met deze stappen proberen.

  8. Peter
    Peter schreef op dinsdag 13 december 2022 om 12:25  | reageer

    Hoi leuk uitgelegt hoe de boom te fotograferen. Ik heb zelf een boom een heel jaar gefotografeerd. Ik zou je reactie op mijn boom graag horen. Maar zie geen mogelijkheid deze foto te plaatsen

  9. Jellie van Althuis
    Jellie van Althuis schreef op dinsdag 13 december 2022 om 12:35  | reageer

    Leuk verhaal !!!! Dank!

  10. Herman De Poorter
    Herman De Poorter schreef op dinsdag 13 december 2022 om 14:01  | reageer

    Zoals ik reeds wist : je bent een goed "leraar".
    Ik ga met andere onderwerpen dezelfde tactiek trachten toe te passen. Groet Herman

  11. gast schreef op dinsdag 13 december 2022 om 14:02  | reageer

    Fijn hoe je je theorie uitlegt en daarbij telkens een foto neemt!
    Het is zeer visueel!
    mooi!

  12. Henk
    Henk schreef op dinsdag 13 december 2022 om 16:00  | reageer

    Leuk hoe je zo met een zo simpel onderwerp toch een verhaal weet te vertellen!

  13. Bert
    Bert schreef op dinsdag 13 december 2022 om 17:36  | reageer

    Leuke uitleg, geeft idd aan dat een snapshot vaak beter kan. Nog even terug over dat inflitsen: dat kan natuurlijk wel off-camera ...

  14. Nando
    Profiel Nando schreef op vrijdag 16 december 2022 om 09:55  | reageer

    @Bert:
    Inderdaad. Off-camera zou kunnen hoewel de flitser dan wel in beeld zal komen.
    En toch, gezien het formaat van de boom moet de flitser wel wat verder af staan om alles te verlichten, misschien zelfs te ver weg of effectief te zijn.

  15. gast schreef op dinsdag 13 december 2022 om 17:54  | reageer

    Leuk en duidelijke uitleg.

  16. Eduard Barreveld
    Eduard Barreveld schreef op dinsdag 13 december 2022 om 20:43  | reageer

    Hoe een "simpel" onderwerp meerdere mooie en interessante foto"s op kan leveren. Prima uitleg! Ik heb er weer van genoten.

  17. luc.vc@icloud.com
    Profiel luc.vc@icloud.com schreef op vrijdag 16 december 2022 om 03:25  | reageer

    Hier gaat fotografie om, geen: pixels, techniciteit, merken, prijzen, coatings, etc.etc. .... maar: compositie, kleur, perspectief, standpunt ... om tot een mooie foto te komen. Bedankt Nando.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord