Meer vogelfotografie-tips
woensdag 12 december 2018, 20:49 door Wilfried Solarz | 7.809x gelezen | 13 reactiesIn april dit jaar heb ik al eens een artikel geschreven met daarin 17 Vogelfotografie-tips. In dit artikel een vervolg hierop en met andere 'modellen'.
Alle foto's zijn gemaakt in 2017. Hieronder een aantal door mij gemaakte foto's met beschrijvingen erbij hoe ze tot stand zijn gekomen.
Blauwe Reiger
De Blauwe reiger heeft een vast stekje bij een soort watervalletje. Daar zitten vele kleine visjes. Je zou zeggen; dat schiet niet op. Toch vangt hij er erg veel. Omdat de reiger het bijna altijd op dezelfde manier doet, kun je je er goed op inspelen.
Hij pakt een visje op en gooit dat als een volleerde pannenkoekdraaier omhoog. Vervolgens werkt hij hem dan omgekeerd naar binnen. Op dat moment laat je de burst zijn werk doen en kies je de mooiste foto eruit.
Blonde Buizerd
De Blonde Buizerd bleef goed zitten zodat ik mijn positie kon innemen. Ik zorgde voor licht in de rug en een weiland/bos als achtergrond. Ik stelde mijn camera in op een hoge sluitertijd en wachtte tot hij zou opvliegen.
Gele Kwikstaart
De Gele Kwikstaart en tulpen, dat is elk jaar weer dikke pret. Minder voorspelbaar, maar het geeft je wel voldoende mogelijkheden als je een mooi stekje hebt gevonden.
Geoorde Fuut
De jongen van de Fuut blijven de eerste levensweken bij ma of pa tussen de veren. De andere ouder is dan continue bezig met vissen en het voeren van de jeugd. Een laag standpunt en het licht in de rug vind ik een pré, wil je dit goed kunnen vastleggen.
Mannetje Grauwe Kiekendief
Deze soort vliegt vaak dezelfde route. Ik installeer me dan op een vlucht foto: ik stel een hoge sluitertijd in en belicht minimaal één stop over. Vervolgens is het wachten op geluk.
Grauwe Klauwier (mannetje)
In dit geval kreeg ik een tip voor deze stek. Ik heb verder geen bijzonderheden over hoe ik de foto gemaakt heb, behalve dat ik ben gaan wachten tot hij arriveerde en daar gaat zitten waar je hem graag zou willen fotograferen.
IJsvogels
Niet ver van hun nest was een stok geplaatst en een hut (adres kan op aanvraag gegeven worden). Het vrouwtje komt regelmatig even naar de stok om een visje te ontvangen. Belichten is erg afhankelijk van het weer op dat moment.
Kerkuil
De Kerkuil laat zich overdag in Nederland niet of nauwelijks zien. Hier heb ik gebruik gemaakt van een lichtopstelling. De foto is mede door het aanbieden van voer geregisseerd.
Ik gebruikte een iso-waarde van 2000 voor het krijgen van een sluitertijd van 1/100ste seconde. Verre van ideaal natuurlijk, maar als de uil even niet beweegt en je hebt de camera goed ondersteund kan het net. Adres is net als bij de steenuilen opvraagbaar.
De Purperreiger
In het gebied de Weeribben nabij Steenwijk zit elk jaar een Reiger-kolonie. De reigers vliegen af en aan om hun jeugd te voeren. Erg leuk om te fotograferen als je van actie houdt. Het maakt qua belichten namelijk nogal wat uit of ze tegen het licht of met het licht meevliegen.
Voor het compenseren is deze foto met 1.7 stop overbelicht. Vaak kan je dat in de foto terugzien door de witte achtergrond.
Steenuiltjes
Steenuiltjes zijn erg leuk om een dagdeel te kunnen fotograferen. De uiltjes weten waar voer te halen is maar gaan ook zelf op pad. Alert reageren is hier de boodschap.
Om eerlijk te zijn is dit niet de moeilijkste manier van fotograferen omdat je vaak meerdere kansen krijgt en dus veel met de instellingen kunt spelen.
Cursus vogelfotografie
Als je je meer wilt verdiepen in het goed fotograferen van vogels, is de cursus vogelfotografie op Photofacts Academy wellicht iets voor je.
» Ontdek wat je leert in cursus Vogelfotografie
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 17 september 2017, 13:31.
Over de auteur
Wilfried Solarz is een self-made amateurfotograaf. De meeste kennis heeft hij proefondervindelijk opgedaan en door veel vragen te stellen aan experts. Wilfried heeft een grote passie voor natuurfotografie en dan met name vogels.
13 reacties
-
-
gast schreef op zondag 17 september 2017 om 16:37 | reageer
Schitterende foto's maak jij altijd. Tijd en geduld heb jij zeker.
-
geerjanssen schreef op dinsdag 19 september 2017 om 11:19 | reageer
Top Platen, Wilfried mag van mij meer laten zien.
-
Maas schreef op dinsdag 19 september 2017 om 11:42 | reageer
Zeer fraaie foto's , maar met zo'n lens kan het bijna niet fout gaan et de close up's
Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Ha Ha -
gast schreef op dinsdag 19 september 2017 om 14:44 | reageer
Prachtige foto's waar ik graag jaloers op ben, maar zo'n lens kan ik never nooit betalen dus zal ik ook never nooit zulke foto's kunnen maken. alternatief is dus maar tussen de vogels gaan liggen haha maar complimenten voor de prachtige foto's hoor.
-
Peter Das schreef op dinsdag 19 september 2017 om 18:17 | reageer
Wilfried, hartelijk dank voor het delen van de prachtige foto's en voor de informatie over de camerasettings. De foto's zijn weer bijzonder aantrekkelijk, mede door de actie. Ik weet dat je veel tijd in je hobby steekt en bovendien veel geduld hebt. Dat moet ook wel anders kun je nooit het door jou beoogde resultaat halen. Heel veel plezier en voldoening met je hobby..
-
gast schreef op dinsdag 19 september 2017 om 18:32 | reageer
Complimenten voor deze bijzonder mooie foto's!
-
Anne Van der Kelen schreef op dinsdag 19 september 2017 om 19:32 | reageer
Prachtige foto's ,ik wil er graag meer van zien !
-
s e knol schreef op dinsdag 19 september 2017 om 20:20 | reageer
super wat een mooie foto's
-
yzewyn schreef op woensdag 20 september 2017 om 04:21 | reageer
De moeite waard om te lezen! en te zien! bedankt Wilfried.
-
Thea schreef op woensdag 20 september 2017 om 20:22 | reageer
Mooie foto's zou graag het adres willen waar de ijsvogels zitten
heb ze nog nooit in het echt gezien -
gast schreef op woensdag 20 september 2017 om 23:42 | reageer
Hoi Thea, stuur mij maar even een mailtje. wilfried2@upcmail.nl
-
Mabotje schreef op woensdag 27 september 2017 om 19:46 | reageer
Werkelijk prachtige foto's, ik geniet ontzettende van zulke foto's. Blijft op mijn bucket-list staan ook ooit zoiets moois te kunnen fotograferen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
11 redenen om lid te worden van Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Welke vragen heb jij nog over Photofacts Academy?
door Elja Trum
-
Ervaringen met Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Eizo monitoren nu met korting
door Elja Trum
-
Laatste kans: 5 Dagen Deal stopt vanavond
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.