Mijn instellingen voor actiefotografie
maandag 6 januari 2025, 16:32 door Nando Harmsen | 2.712x gelezen | 6 reactiesVoor actiefotografie moet je snel zijn. Goede instellingen op je camera helpen daarbij. Hoewel geen garantie voor geslaagde resultaten, helpt het wel om de trefkans te vergroten. Dit zijn mijn favoriete instellingen.
Ik heb onlangs in een fotohut gezeten. Een dag lang dieren fotograferen op een afstand die het mogelijk maakt om ze eenvoudig groot in beeld te krijgen. Daar moet je natuurlijk wel de best mogelijke instellingen voor op je camera doen.
De beste mogelijke instelling kan voor iedereen anders zijn. Ieder persoon heeft een eigen voorkeur van camera gebruik. De een wil bijvoorbeeld de camera in manual gebruiken, de ander in een half-automatische instelling. Je kan spotmeting gebruiken, of een andere meetmethode.
Het belangrijkste is het behalen van goede resultaten. Dat is waar het om gaat, en de manier hoe je dat bereikt is niet belangrijk. Het kan echter wel zinvol zijn om ook naar andere manieren te kijken. Wie weet is er een manier die voor jou ook prettig werkt.
Voor actiefotografie, en met name dieren, heb ik een aantal instellingen waarmee ik goede resultaten heb. Mijn insteek is: hou het zo eenvoudig mogelijk. Daarmee kan je snel reageren. Ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van de techniek in de camera.
Beeldstabilisatie voor bewegingsonscherpte door trillingen te voorkomen. Oog-autofocus en objectherkenning om snel en accuraat scherp te stellen. Servo-AF om objecten te volgen en serieopnamen zodat je snel veel beelden achter elkaar kan maken.
Ik kies de sluitertijd en laat de camera het diafragma instellen. Is de belichting niet naar wens omdat er teveel lichte of donkere delen in beeld zijn? Dan gebruik ik belichtingscorrectie. Zo corrigeer ik over- en onderbelichte foto's.
Ik gebruik matrixmeting, want ik vind spotmeting te onbetrouwbaar. Je moet de spot van het meten maar op precies het juiste plekje zien te houden. Zeker bij bewegende beelden is dit bijzonder moeilijk. Met matrixmeting is het gemiddelde van het hele beeld, waardoor de meting veel minder fluctueert.
De auto-ISO zorgt ervoor dat de belichting ook goed is als de lensopening niet groot genoeg is voor een goede belichting. Ik heb een maximum ingesteld, zodat de camera geen ISO-waarden kiest die ik niet wil.
Met deze instellingen kan ik me volledig concentreren op het in beeld houden van dieren en de compositie. Ik gebruik belichtingscorrectie en laat de camera het instellen van vrijwel alle andere dingen doen. Hiermee kan ik snel anticiperen.
Echter, is er actie die een continu wisselende achtergrond heeft, dan werkt deze methode van belichting instellen niet. Soms een donkere achtergrond, dan weer een lichte achtergrond brengt de belichtingsmeter compleet in de war.
In die omstandigheden kan je niet werken met een sluitertijd-voorkeuze met belichtingscorrectie. Dan moet ik de belichting handmatig instellen: Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Dus, eerst meten, dan instellen, en dan pas fotograferen.
Die laatste situatie heb ik gehad met vliegende libellen fotograferen. Maar dat zou ook bij vliegende vogels zoals zwaluwen goed werken.
Zo maak ik gebruik van de techniek om het beste resultaat te bereiken. Voorkomt dat je uit principe handmatig werkt omdat iemand zei dat dit professioneel is. Professioneel is gebruik maken van de mogelijkheden van de camera.
Hoe fotografeer jij actie? Wat zijn jouw instellingen onder welke omstandigheden. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Cursus vogelfotografie
Als je je meer wilt verdiepen in het goed fotograferen van vogels, is de cursus vogelfotografie op Photofacts Academy wellicht iets voor je.
ยป Ontdek wat je leert in cursus Vogelfotografie
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
6 reacties
-
Hans Stuurman schreef op dinsdag 7 januari 2025 om 10:58 | reageer
Deze instellingen zijn natuurlijk ook voor sportfotografie te gebruiken. Daar heb je eigenlijk dezelfde beweging die je vast wilt leggen.
Ik stel mijn diafragma in op 2.8 en de sluitertijd op 1/800 of nog sneller. ISO wordt dan automatisch ingesteld. Goed te gebruiken bij mijn trailrunning fotografie. Zelf je instellingen goed zien te krijgen m.b.v. dit soort artikelen is voor velen heel erg fijn. -
-
Wim Wilmers schreef op dinsdag 7 januari 2025 om 11:11 | reageer
Dit is nou eens een heel heldere en meest duidelijke uitleg die je maar kunt wensen wanneer je dit wil toepassen. Top gedaan Nando.
-
-
Derek schreef op dinsdag 7 januari 2025 om 16:49 | reageer
Het inderdaad allemaal heel persoonlijk en afhankelijk van de camera en het licht en de afstand etc. Ikzelf zet de ISO vast om niet te veel ruis te krijgen. Daarnaast juist spotmeting op de vogel zelf. Voordeel is dat dan de vogel ongeacht achtergrond of licht eromheen vrijwel altijd de juiste belichting heeft. Voor een onscherpe achtergrond en evt. Bockeh effect een zo klein mogelijk diafragma. Meestal is 5.6 prima!
-
Nando schreef op woensdag 8 januari 2025 om 09:28 | reageer
Als de sluitertijd niet bereikt kan worden omdat het te donker is, dan zal de ISO hoger moeten. Ik laat de camera dat regelen voor mij en zet een limiet op hoe hoog die mag gaan. Dan is er nooit te veel ruis.
Spotmeting begrijp ik nooit (zal wel aan mij liggen) want probeer maar eens die spot precies op die vogel te houden als die voorbij vliegt. Lukt dat niet, dan springt de belichting alle kanten op.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Tot 500 euro cashback op Sony gear
door Elja Trum
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Twee fouten die ik maakte op vakantie
door Elvira Smit
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.183 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.