
Nachtfotografie tip: verander lichtbronnen in sterren
donderdag 20 januari 2022, 15:15 door Nando Harmsen | 3.775x gelezen | 4 reactiesBen je in het donker foto's aan het maken, dan kan het mooi zijn wanneer de lichtbronnen in je beeld een mooie stervorm hebben. Vroeger had je daar een speciaal sterfilter voor, maar met een goed gekozen diafragma is dat ook heel eenvoudig zonder filters mogelijk. Ik leg uit hoe je dit moet doen.
Niet iedereen vindt het mooi, maar als je er van houdt is het mogelijk om van lichtbronnen in je foto een mooie stervorm te maken. Het enige wat je moet doen is een kleine lensopening kiezen. Bijvoorbeeld diafragma f/8, f/11 of zelfs f/16.

Alles wat je nodig hebt is een kleine lensopening, zo simpel is het in feite. Hoe de stervorm eruit gaat zien is afhankelijk van je objectief. Sommige objectieven vertonen vijf sterpunten, andere zes of zeven, of zelfs meer.
Er zijn ook objectieven die bijna geen stervorm vertonen. Probeer het dus uit om te zien hoe jouw objectief daarin presteert.

Ook de lichtbron heeft invloed op het verschijnen van een stervorm. Een felle lichtbron zal eerder stervorm vertonen dan een zwakke lichtbron. De grootte van de lichtbron heeft ook invloed.
En er is natuurlijk de belichting. Als de belichting op de lichtbron zelf is ingesteld, waarbij de omgeving heel donker is, zal de stervorm niet meer zichtbaar zijn omdat die te lichtzwak is om te zien.

Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat bij een goede belichting in lantaarns of vergelijkbare lichtbronnen stervorm optreedt vanaf diafragma f/8. Hoe verder je het diafragma dicht draait, hoe opvallender de stervorm zal zijn.
Bedenk dat een kleinere lensopening wel een langere sluitertijd zal opleveren, of een hogere ISO noodzakelijk zal maken. Met andere woorden, zorg voor een goede belichting.
De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie
Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.
Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
Matt schreef op donderdag 20 januari 2022 om 17:29 | reageer
De stervorm wordt bepaald door het diafragma in de lens: hoeveel diafragmabladen en of de diafragmabladen afgerond of recht zijn. Rechte diafragmabladen resulteren in mooiere stervormen.
-
Mac schreef op vrijdag 21 januari 2022 om 18:51 | reageer
Nog een aanvulling op Matt.
Oudere lenzen zijn meestal het beste voor sterren.
De moderne lenzen worden tegenwoordig ook vaak gemaakt met mooie "bokeh" in het achterhoofd. Dus ronde diafragma bladen -
Arie schreef op dinsdag 25 januari 2022 om 13:52 | reageer
Kan ik deze 'sterren' ook in Photoshop maken?
-
Nando schreef op dinsdag 25 januari 2022 om 15:25 | reageer
@Arie:
Je kunt sterren toevoegen in Photoshop. Een brush met een stervorm is al voldoende om dat te doen. Er zijn meer manieren, maar het blijft achteraf toevoegen. Het zal nooit exact hetzelfde zijn. Mijn advies is om dit zoveel mogelijk ter plekke met je diafragma te creëren.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Studiofotografie tip: Volledig zwarte achtergrond
door Elja Trum
-
Betere autofocus dankzij een grote lensopening
door Nando Harmsen
-
5 Tips om je fotografie in het nieuwe jaar te verbeteren
door Nando Harmsen
-
Voorkom storend licht in de foto
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Nachtfotografie op straat?
door Michiel Heijmans
-
Waarom de vraag naar Exif data zinloos is
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.798 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum