Productfotografie met een display erin
maandag 2 februari 2009, 20:40 door Elja Trum | 13.708x gelezen | 6 reactiesProductfotografie hebben we al eerder besproken hier op Photofacts, maar ik wilde nog een artikeltje wijden aan het fotograferen van een product met een display. Wanneer je een telefoon, digitale camera of ander product met display fotografeert is het wel zo leuk als er op het display zelf ook wat te zien is. Nu kun je deze foto's natuurlijk seperaat nemen en later het beeld er achteraf in Photoshoppen, maar het kan ook direct in één opname.
Je moet dan wel beschikken over flitsers. Dat kunnen overigens ook gewoon één of meerdere opzetflitsers zijn. Eigenlijk is het heel eenvoudig. In de basis is alles hetzelfde als bij gewone productfoto's. Zet het product (doorgaans) op een neutrale ondergrond en zorg voor een zachte en gelijkmatige belichting door bijvoorbeeld een lichttent of een softbox te gebruiken.
Je camera zet je op een statief. Meet de benodigde belichting met een lichtmeter of maak een aantal testopname en bekijk het histogram voor een goede belichting. Voor een beetje ruime scherptediepte ga je naar f/11 of hoger. Gebruik je een groter diafragma (kleiner getal) dan is de kans groot dat je product niet van voor tot achter scherp is.
Het probleem bij flitsfoto's van een product met een beeldscherm(pje) is dat het licht van het beeldscherm ontzettend zwak is vergeleken met het licht van de flitser. Wanneer je een foto maakt zal het beeld op een scherm daardoor amper te zien zijn.
Langere sluitertijd
Het handige aan flitsfotografie is dat de flitser in een fractie van een seconde genoeg licht afgeeft om het product goed vast te leggen. De sluitertijd is bij flitsfotografie verder eigenlijk niet van belang. Zolang je binnen de flitssynchronisatietijd van je camera blijft (vaak 1/250s) lukt de foto.
Zodra je vanaf statief werkt geldt dat ook voor langer sluitertijdtijden. Het is geen probleem een flitsfoto te maken waarbij de sluite 10 seconden open is. Zolang je flitslicht maar het enige licht is en je onderwerp en de camera doodstil staan. Dat biedt mogelijkheden.
Als je ervoor zorgt dat het flitslicht inderdaad het enige licht is -de rest van de kamer is dus pikdonker- kun je het display vastleggen elke sluitertijd die nodig is om genoeg licht van het display te laten komen.
Om erachter te komen hoe lang de sluitertijd moet zijn om het beeld op het display goed uit te laten komen maak je dus een foto van je display in het donker. Let er hier bij op dat je ISO en diafragma gelijk blijven aan de instellingen die je bij je flitsfoto wilt gebruiken (doorgaans ISO 100 en f/11 of hoger). Varieer met de sluitertijd en maak een aantal testfoto's om de gewenste sluitertijd te kiezen.
Hierna schakel je de flitser weer in (ook het modellicht schakel je uit) en kun je de foto maken met een lange sluitertijd. Het product zelf wordt verlicht door het flitslicht en het beeld van het display komt door de langere sluitertijd goed op de foto. Aangezien je in het donker moet werken is een (zak)lampje wel handig om te kunnen zien wat je aan het doen bent. Tijdens het maken van de foto zelf zet je het lampje natuurlijk uit.
Nog een handige tip; pas op met reflecties!
Displays reflecteren vaak goed en zoals je hierboven wellicht al gezien hebt; de lichttent zie je aan de onderkant gereflecteerd in de telefoon. Goed kijken waar het licht vandaan komt en hoe -en wat- het reflecteert.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
Peter van Veen schreef op maandag 2 februari 2009 om 20:52 | reageer
Leuke tip! Nog nooit gedaan overigens, producten met een display fotograferen.
-
EdC schreef op maandag 2 februari 2009 om 23:53 | reageer
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
Als je de rand van de lichttent storend vindt, dan kun je ook kijken of je door de spleet in het doek (op de eerdere foto van Elja onderop) kunt werken. Niet altijd handig werken, maar soms wel beter.
Geen tent bij de hand? Probeer het zonder. Mijn Nokia N73 geeft zelf voldoende licht om de foto ook zonder flitser te maken. Om daarvan een foto te maken heb je geen tent nodig, geen flitser, maar een vel donker karton om reflectie in het scherm te voorkomen. En daglicht, in plaats van een donkere kamer. Camera op statief is nodig, 'spiegel opklappen' en selftimer of afstandbediening is nuttig. De mogelijkheid van spiegel opklappen was voor mij ooit belangrijk genoeg om er bij de aanschaf van een camera rekening mee te houden.
Ik denk dat ik in dit geval de tent misschien wel had beproeft, maar uiteindelijk toch niet had gebruikt. Het witte doek geeft een vale indruk op het schermpje. Je hebt dan zwart karton of zwart doek (de verpakking van de opvouwbare reflector) nodig. Die aanpak heb ik een tijd geleden gekozen om een productfoto te maken van een boek met glimmende kaft. -
Stefan Segers schreef op woensdag 4 februari 2009 om 15:53 | reageer
Leuk gedaan maar de reflectie is inderdaad storend. Ik heb eerder een opdracht gehad en heb deze niet goed kunnen uitvoeren. Het ging om een wijnfles De klant wilde een mooie licht bundel in de fles zien (de softbox), maar verder moet de flex redelijk egaal zijn.
Een tent is niet handig dan maar zonder tent heb je weer reflextie nodig om de harde schaduw in te lichten, dit mag weer niet te hoog zijn want dan wordt de fles weer te licht aan de reflectie zijde...
Misschien dat er mensen zijn die een tip of tutorial hebben voor het fotograferen van een fles wijn?
Stef -
EdC schreef op donderdag 5 februari 2009 om 17:04 | reageer
@Stefan. Een fles fotograferen is niet gemakkelijk. Je hebt er een absoluut donkere kamer voor nodig. Voor een mooie streep licht links en/of rechts kun je het best een striplicht-softbox gebruiken, eventueel aangevuld met een smalle reflector. Een reflectievrije setopbouw (denk ook aan je eigen kleding) is het belangrijkste. Met de plaatsing van het licht en de hoeveelheid lichten, lichtjes en studiolampen moet je vooral experimenteren. En vraag een opdrachtgever een fles met een gaaf etiket dat niet op of net naast de gietrand van het glas zit. Zo'n randje geeft eigen lichtreflecties.
Vandaag ook nog maar eens met mijn gsm aan het stoeien geweest. Een mooi display kreeg ik in de 'daglichtstudio': camera op statief, tafeltje voor het raam, wit papier of karton erop en gsm op ongeveer 50 cm vanaf het raam. Het mooiste beeld ontstond door een wit plaatje piepschuim als reflectiescherm (10 cm vanaf het toestel neergezet) en een stuk zwart karton erboven gehouden om de kleur van het displaybeeld iets op te halen.
Ik heb de opstelling herhaald in een studio-opstelling. Met een studioflitser rechts en reflectieplaatje links. Gaf een mooie oplichting van de schaduwkant, maar het display werd vaal. Ook daar weer moest de weerspiegeling van een stukje zwart karton voor verbetering zorgen.
Een daglichtstudio is een goedkope setting voor het geval je iets op Speurders of Marktplaats wilt verkopen. En je kunt er een heel eind mee komen als je een foto voor een advertentie of redactionele context wilt maken. Maar als je een top-werkstuk wilt leveren, of niet afhankelijk wilt zijn van daglicht, dan ontkom je niet aan een studio-set. Nog een tip: gebruik voor commercieel werk een nieuw product. Voor je het weet zitten er stofjes en krasjes op een product en dan kost de nabewerking te veel tijd. -
deGrootfotografie schreef op zaterdag 7 februari 2009 om 00:17 | reageer
hummm... kan een pola filter geen uitkomst bieden?
En wat als je ook de secondes op de telefoon hebt staan...zal dan de secondes niet onscherp of een rondje worden? -
stefansegers schreef op dinsdag 10 februari 2009 om 08:51 | reageer
Hoi Edc, bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad niet met zwart karton gewerkt wellicht dat dit een goede oplossing bied om een aantal reflecties tegen te gaan.
Stefan
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Cursus Verslaglegging met je Smartphone
door Elja Trum
-
Het blauwe uurtje vastleggen met je telefoon
door Elja Trum
-
Apple gaat de foto's op je iPhone scannen
door Elja Trum
-
Recensie: Fotograferen met de iPhone door Scott Kelby
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.