Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Rekening houden met compositie als er geen tijd voor is

maandag 2 september 2024, 20:20 door | 1.563x gelezen | 0 reacties

Elke foto moet een geslaagde compositie hebben. Maar hoe pak je compositie aan wanneer je eigenlijk geen gelegenheid hebt om erover na te denken? De oplossing is in feite heel simpel. Dit doe je in de nabewerking.

Zonder een goede compositie zal een foto nooit geslaagd zijn. Dit doe je tijdens het fotograferen. Je neemt dan de tijd om de verdeling van beeldelementen in het kader te optimaliseren. Je kijkt naar storende elementen, lijnen, en de plaatsing van het onderwerp.

Nando sanne strijp s

Portretfotografie en landschapsfotografie biedt vaak meer dan voldoende tijd om een fijne compositie te kiezen.

Heb je voldoende tijd, dan is het maken van een compositie een kwestie van kijken en kiezen. Landschapsfotografie en portretfotografie zijn voorbeelden waarbij je die tijd beschikbaar hebt. Neem die tijd dan ook.

Er zijn echter ook onderwerpen waarbij die tijd niet beschikbaar is. Dat zijn vormen van fotografie waarbij snelheid van belang is. Of je moet zelf snel reageren, of het onderwerp beweegt snel. Het wordt dan lastig om in het heetst van de strijd ook nog over compositie na te denken.

Nando high five huwelijk

Momenten tijdens een huwelijksreportage. Snel reageren is dan belangrijk waardoor je niet altijd tijd hebt voor de optimale compositie.

Los van compositie is scherpte ook heel belangrijk. Dat betekent dat je autofocus spot-on moet zijn. Gelukkig bieden moderne mirrorless camera's over veel mogelijkheden die spiegelreflex niet hadden. Dat geeft natuurlijk veel voordeel.

Toch is het soms dat één enkel focuspunt de beste keuze is. In dat geval kies je het midden, waar zeker bij spiegelreflexcamera's het scherpstelpunt met de grootste gevoeligheid te vinden is. De consequentie is, dat het onderwerp altijd in het midden staat.

Nando noorse stern

Een Noorse stern in de vlucht. Ondanks dat er bij deze camera vele honderden AF-punten beschikbaar zijn, is het volgen van de vogel makkelijker als die in het midden gehouden wordt.

Ook bij het volgen van bewegende onderwerpen, zoals dieren en mensen, kan het verstandig zijn om ze in het centrum te houden. Het maakt het volgen een stuk eenvoudiger, zeker bij snelle en onregelmatige bewegingen.

Ga dan de compositie nadien in de nabewerking doen. Zoals in het geval van de Noorse Stern is het een kwestie van een juiste uitsnede maken. Bedenk dan dat het verstandig is om voldoende ruimte rond het dier te houden, zodat de ruimte voor deze uitsnede er is.

Nando noorse stern crop

Een prettige uitsnede, waarbij rekening gehouden is met de onderlinge plaatsing van beeldelementen, de richting van beweging, en vlakverdeling


Nando noorse stern 2

Het eindresultaat van een Noorse Stern in de vlucht.

Soms zijn er veel objecten in het beeld die de autofocus in de war kunnen brengen. Ook dan kan een enkel punt selecteren de oplossing zijn. Ik kies dan vaak het middelste punt. Zeker wanneer het onderwerp plots kan verschijnen maakt dit het richten en scherpstellen het makkelijkst.

Nando boommarter onbewerkt

Plotseling was hij daar: de boommarter. Als het scherpstelpunt in het midden zit is het een kwestie van richten en de foto maken. Dit is de onbewerkte foto.

In de nabewerking kan dan gebruik gemaakt worden van licht en donker voor het richten van aandacht in het beeld. Ook het uitsnijden van het beeld biedt de mogelijkheid om de best mogelijke compositie te maken.

Nando boommarter crop

De uitsnede die ik gekozen heb van de bewerkte foto met de boommarter. de hulplijn staat verkeerd ingesteld, wat opgelost kan worden met shift-O in Lightroom en Photoshop.


Nando boommarter 3

Het eindresultaat van de foto met de boommarter.


Er zijn in feite twee belangrijke regels om je aan te houden wanneer je van deze techniek gebruik wil maken. Het eerste is natuurlijk het zorgen dat het onderwerp perfect scherp in beeld is. Dit doe je door de scherpstelling zo optimaal mogelijk te gebruiken. Wat die instellingen zijn, hangt af van je onderwerp en de omstandigheden.

De tweede regel is ruim inkaderen. Dit betekent dus dat je niet maximaal moet inzoomen, maar meer dan voldoende ruimte rond het onderwerp houdt. alleen dan kan je een mooie uitsnede maken zodat de compositie zo optimaal mogelijk wordt.

Echter, bedenk dat een echt slechte compositie met nabewerking nooit gerepareerd kan worden. In dat geval is de foto simpelweg mislukt. Vertrouw hierbij ook niet op AI-technieken, want afgezien van het weghalen van een klein storend element, is dat geen fotografie meer.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord