Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Straatfotografie verandert, maar helaas niet altijd ten goede

zaterdag 21 september 2019, 13:13 door | 8.375x gelezen | 31 reacties

Toen ik (Huub) een jaar of twintig terug nog volop straatfotografie beoefende, was het een genot om met mijn camera door de straten te lopen. Bijna niemand keek vreemd op als je portretten van mensen of interessante situaties maakte. Het kwam ook maar sporadisch voor dat iemand het een probleem vond om gefotografeerd te worden.

Hoe anders helaas is het anno 2019. Dit merken mijn vrouw en ik (met wie ik dit artikel geschreven heb) steeds meer.

Huub Keulers StraatFotografie 1


Of je nu op een vriendelijke manier vraagt om een foto te mogen maken, daarbij zelfs vaak een compliment gevend, of dat je zo onopvallend als mogelijk fotografeert, het komt steeds vaker voor dat men afkeurend of zelfs agressief reageert.

Het is jammer genoeg iets wat bij deze tijd hoort. Mensen zijn vaak afstandelijker, voelen zich snel geïntimideerd en reageren geagiteerder dan ooit. Men is helaas uiterst argwanend naar iedereen die met een met camera rondloopt.

Huub Keulers StraatFotografie 2


In het tijdperk waarbij privacy en alles daarom heen onder een vergrootglas ligt, wordt het er voor de straatfotograaf niet gemakkelijker en leuker op. Zelfs in publieke ruimten, waar het fotograferen in bijna alle omstandigheden gewoon geoorloofd is, wordt je vaak aangesproken en afkeurend gevraagd waarom je foto's maakt.

En het vreemde van alles is dat dit ook door de jongere generatie gebeurt. Of Nederlanders van een andere afkomst of genationaliseerd maar met een andere culturele achtergrond. In dit laatste geval kan ik het nog enigszins begrijpen. Naar mijn idee is het, net als veel dingen tegenwoordig, behoorlijk doorgeschoten.

Maar wat te doen als je toch graag straatfoto's maakt? Deze vraag stellen mijn vrouw, die de laatste jaren ook fotografeert, en ik ons steeds vaker af. Hierop antwoorden is niet eenvoudig maar we willen toch graag verwoorden hoe wij dit aanpakken.

Als straatfotograaf probeer je het alledaagse leven zo pakkend mogelijk vast te leggen en wil je deze portretten en situaties graag met zoveel mogelijk mensen delen. Hij of zij heeft in ieder geval niet de intentie om wie dan ook te kwetsen of om met voorbedachten rade compromitterende foto's te maken en te verkopen om er zelf rijk van te worden.

Eigenlijk is het een kunstzinnige vorm van fotografie waarin iedereen wel iets herkent en bij menig persoon ook nog een mooie herinnering oproept. Helaas hebben veel mensen een heel ander beeld van de maker tijdens deze memorabele momenten en moet de straatfotograaf praktische oplossingen bedenken om deze vorm van fotografie te kunnen blijven beoefenen.

Huub Keulers StraatFotografie 3



  1. Ons eerste advies in deze is dat je je zo onopvallend en natuurlijk als mogelijk moet gedragen. Dus ga niet stiekem doen maar ben gewoon een met de massa, lach en ben vriendelijk. Kijk eerst of je door te lopen of juist stil te staan zo onopvallend mogelijk kunt observeren en de klus kunt klaren.

  2. Een grote telelens past dan niet echt bij dit beeld, daarmee val je gewoonweg op en werkt intimiderend. Een kleinere camera met een prime lens (vast brandpunt) is hier zeker een betere optie. De Canon 35mm of 40mm F2.8 STM is een mooie optie.

  3. Heb je een spiegelreflex met batterygrip verwijder deze dan. Hoe kleiner de camera hoe onopvallender je bent.

  4. Plak opvallende elementen op je camera of lens, zoals een kleurrijk logo, af met tape.

  5. Maak je foto's snel en volg mensen niet te lang met je camera. Dat komt namelijk intimiderend over.

  6. Kijk na elke foto direct naar de persoon die je hebt gefotografeerd, met een blik van erkenning. Het hoeft geen glimlach te zijn en het mag geen gespannen grimas zijn, alleen een moment van natuurlijk oogcontact - als ze zelf maar terugkijken.

    Ga dan meteen terug naar je fotografie (dit is trouwens niet het moment om naar het Lcd-scherm van je camera te kijken). Of laat ze de foto zien die je gemaakt hebt.

  7. Om nare reacties te voorkomen kun je ook voor afleiding zorgen door bijvoorbeeld je camera ergens anders op te richten en vanuit je ooghoeken te kijken wanneer je wel je beoogde shot kan maken. Doe alsof je ergens anders foto's van maakt. Afleiden gaat soms ook makkelijker als je met meerdere personen fotografeert.

  8. Heeft je camera een Lcd-scherm dat je kunt draaien/flippen, gebruik deze dan. Zo kun je evt. onopvallend vanuit je heup fotograferen, zou je iemand zijn die niet openlijk durft te fotograferen.

  9. Natuurlijk kun je ook toestemming vragen, maar als je dat spontane moment niet wilt missen doe je dat beter niet van tevoren. Het is dan eigenlijk ook geen straatfotografie meer, maar een geposeerd straatportret.

  10. Mocht je graag kinderen op straat willen fotograferen is het best wel handig als er een vrouw bij je is. Een of meerdere mannelijke fotografen werken eerder bedreigend als het op kinderen aankomt, terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling is.

  11. Probeer ook eens het zogenaamde schieten vanuit de heup (ook wel guerrilla fotografie genoemd). Je stelt hierbij je camera vooraf in (bijvoorbeeld f/8) en scherp op een bepaalde afstand (meestal ergens rond de 2-3 meter). Schakel daarna wel daarna je autofocus uit.

    Vervolgens draag je je camera nonchalant op heuphoogte en druk je “ongezien” af als er zich iets interessants binnen dat focus gebied afspeelt. Een leuke techniek die je een prachtig verrassend resultaat kan opleveren maar ook de nodige keren zal teleurstellen. Blijf echter volhouden want oefening baart kunst.

  12. Of bezoek toeristische plaatsen waar mensen met een camera nou eenmaal veel minder opvallen.

  13. Als je merkt dat iemand expliciet bezwaar maakt, reageer dan op de juiste manier: vind je het vervelend dat ik een foto van je gemaakt heb? Wil je dat ik deze verwijder? Laat zien dat je hun gevoelens respecteert. Verontschuldig je echter niet. Het zal niet helpen je eigen vertrouwen te verbeteren. Of leg gewoon eerlijk uit waarom je straatfoto's maakt.


Huub Keulers StraatFotografie 4


Laat ons artikel je absoluut niet weerhouden van het beoefenen van straatfotografie. Het blijft een hele leuke manier om het dagelijkse leven vast te leggen.

Probeer wel alles zo puur, eenvoudig en oprecht mogelijk te houden, hetgeen ook de essentie van de echte straatfotograaf is. Ga de stad of je dorp in, observeer en leg mooie, interessante of humoristische momenten vast.

Foto's: Lorette Janssen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

31 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zaterdag 21 september 2019 om 14:29  | reageer

    Als je merkt dat men het niet meer prettig vindt om op straat gefotografeerd te worden zou je je ook af kunnen vragen of je dat dan nog wel moet doen.

  2. Tom
    Tom schreef op zaterdag 21 september 2019 om 16:30  | reageer

    De vraag is of er nog iets geheim kan worden gehouden. Jouw telefoon wordt altijd gevolgd, Google weet waar je bent. Foto's op Facebook heb je al verkocht dmv "gratis" software. De inhoud van jouw huiskamer heb je op Funda gezet. Als mensen dan beginnen over de wet op de Privacy dan weet ik genoeg. Voortaan maak ik foto's met een bijna onzichtbare camera.

  3. cees
    Profiel cees schreef op zaterdag 21 september 2019 om 20:37  | reageer

    Heb veel waardering voor het artikel van Huub en ben het met het meeste eens.Ook ik ben een verwoed straatfotograaf maar heb nog niet echt problemen gehad.Naar mijn mening is het grote probleem, dat de mensen cameraschuw worden, door het feit dat tegenwoordig iedereen met de telefoon loopt te fotograferen.Op een van mijn tochtjes zag ik dat een tweetal dames mij fotografeerde met hun telefoon.
    De manier waarop,vond ik niet leuk en reageerde door een foto van hen te maken.
    Het commentaar was niet van de lucht.Na dit "onderonsje" kon ik weer verder met m'n hobby.

  4. Marjan
    Marjan schreef op maandag 23 september 2019 om 08:02  | reageer

    In aanvulling op de reactie van Cees: inderdaad loopt iedereen tegenwoordig te fotograferen met een smartphone, maar daarnaast wordt er ook veel online gezet. De opkomst van social media dragen bij aan een zeker wantrouwen, er wordt steeds meer nagedacht over privacy en mogelijk misbruik van foto's.
    En was het vroeger nog enigszins 'bijzonder' om mensen met een (analoge) camera te zien lopen, tegenwoordig is het aantal fotografen met een digitale camera verveelvoudigd. En met digitale fotografie wordt er minder kritisch gekeken naar wat men fotografeert. Je ziet soms dat mensen letterlijk worden 'geframed', zo stond er laatst op een fotogroep op Facebook een foto van zonnende mensen op het strand met daarbij een grappig bedoeld commentaar over het postuur van de wat dikkere persoon op de foto.
    Zo kun je je voorstellen dat niet iedereen er meer van gediend is op een foto te figureren. De meeste straatfotografen gaan waarschijnlijk netjes om met hun foto's en betrachten zorgvuldigheid naar de geportretteerden toe maar het is niet altijd in te schatten in hoeverre de bedoelingen goed zijn. Ik denk dat je er als straatfotograaf goed aan doet om de bedoelingen toch even duidelijk te maken (ook al is het achteraf) als je mensen erg herkenbaar in beeld brengt, zeker als het om kinderen gaat.

  5. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op maandag 23 september 2019 om 12:38  | reageer

    Mensen zijn t.o.v. van “vroeger” afstandelijker geworden. Straatfotografie zoals Ed van der Elsken dat beoefende, zal niet meer lukken.

  6. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op dinsdag 24 september 2019 om 10:56  | reageer

    Ik kan me het wel indenken dat de mensen er vaker problemen mee hebben, zeker als het om kinderen gaat. Hoe vaak lees je niet dat geplaatste foto's van kinderen door derden misbruikt worden en worden "aangepast" . Ik kan me voorstellen dat, indien ouders dit onder ogen krijgen dit afschuwelijk vinden. Ook worden vaak foto's van personen gebruikt als profielfoto voor datingsites. Reden te meer om er huiverig voor te zijn om zomaar door iedereen op de foto te worden gezet. Uiteindelijk kan je aan de fotograaf zijn uiterlijk niet zien of hij eerbare bedoelingen heeft met de foto's.

  7. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 24 september 2019 om 12:26  | reageer

    Wat ook handig is om je camera op de ‘silent mode’ te zetten, als je die optie hebt natuurlijk.

  8. Tjaard
    Tjaard schreef op dinsdag 24 september 2019 om 12:43  | reageer

    Al jaren fotografeer ik op straat. En behoudens een paar vragende blikken heb ik nog nooit last gehad. Je moet wel weten wat je doet, misschien ligt het daaraan? En wordt het niet eens tijd om fatsoenlijk Nederlands te leren schrijven?

  9. Johan  Pronk
    Johan Pronk schreef op dinsdag 24 september 2019 om 13:32  | reageer

    Laatst op een Zaterdag in het centrum van Amsterdam met een paar fotografen en een paar modellen geënsceneerde straatfotografie uit gewerkt.
    Voordeel hiervan is je hebt de situatie zelf in de hand.
    Voorbijgangers zien je bezig en lopen rustig door het beeld heen en maken absoluut geen probleem als ze op de foto komen. Soms gaan ze bewust in het beeld staan. Er is niets stiekems aan iedereen ziet dat je bezig bent. Dat maakt het werken erg gemakkelijk, ook als je de camera een keer op iemand anders richt dan de modellen.

  10. Gerard Bruins
    Gerard Bruins schreef op dinsdag 24 september 2019 om 14:49  | reageer

    De fotograaf Tomas Leuthard heeft een aantal EBook gratis online gezet waarin hij zijn manier van Straatfotografie beschrijft met voldoende goede voorbeelden
    https://www.thomas-fuengerlings.de/thomas-leuthard-ebooks-free/.

  11. Frea Kroese
    Frea Kroese schreef op dinsdag 24 september 2019 om 15:26  | reageer

    Ik merk dat het scheelt waar en wanneer ik op straat fotografeer. Op Koningsdag bijvoorbeeld wordt het zeker gewaardeerd. Bijna niemand reageert dan negatief. Ik loop dan altijd een rondje door mijn binnenstad want er is zoveel moois te zien! Aan de andere kant zou ik soms willen dat het mogelijk is om een geheime camera in de openbare ruimte te plaatsen bij een bankje verderop in mijn wijk. Er zitten heel vaak allerlei kleurrijke mensen op die bank om allerlei redenen. Dat zou geweldige platen opleveren. Gisteren zag ik een oudere en een jongere man op een heel warme manier samen naar een beeld op een mobieltje kijken en glimlachen. Ik sla het op in mijn hart. Dat is gewoon pure liefde.

  12. Cindy
    Cindy schreef op dinsdag 24 september 2019 om 16:58  | reageer

    Ik heb dat betreft geluk, veel mensen kennen mij en ze weten bij evenementen duidelijk dat ik fotografe ben. Ik geef soms een blik naar de ouder, als ik van kind foto wil maken. En laat idd ook foto zien. Ik let op uitdrukkingen van de mensen, wegkijkend zegt al genoeg.

  13. Erik Klaver
    Erik Klaver schreef op dinsdag 24 september 2019 om 20:31  | reageer

    Het volgende heb ik van Patrick Mollema geleerd: Zoek een goede plek om te fotograferen. Ga daar zitten. Kies de precieze plek waar je wilt fotograferen en zorg dat je voor die plek je instellingen op orde hebt. Je hoeft niet onopvallend te doen. De mensen lopen nu als het ware jouw ruimte binnen en hebben daar zelden een probleem mee. De aanpak bevalt mij goed

  14. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 24 september 2019 om 21:09  | reageer

    Mooie reactie van Erik Klaver, kan ik mij helemaal in vinden.

  15. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op dinsdag 24 september 2019 om 22:32  | reageer

    Het soort camera wil ook wel eens helpen.
    "Vroeger" kwam een Rolleiflex niet zo intimiderend over als een spiegelreflex. Met Rolleiflex viel je niet zo op.

  16. Stefanie
    Stefanie schreef op woensdag 25 september 2019 om 08:18  | reageer

    Bij punt 1 staat 'ga niet stiekem' doen en daarna volgen een hele rits tips om stiekem foto's te maken (?) Mijn idee is dat als je je meer als toerist dan als fotograaf gedraagt je een heel eind komt zonder afkeurende blikken of reacties. Een collega fotograaf die ik ken houdt er zelfs juist een heel brutale werkwijze op na, hij springt gewoon mensen in het pad, maakt rechttoe rechtaan een portret van ze, en komt er 99% van de tijd 'mee weg' zijn insteek: als ze het echt niet willen dan wis ik de foto toch gewoon, en daar heeft hij ook weer een punt toch

  17. Bie Eng Sciarone
    Bie Eng Sciarone schreef op woensdag 25 september 2019 om 10:06  | reageer

    dag Huub, bedankt voor je artikel en Loretta voor de mooie foto's. Een polaroid camera erbij te hebben is misschien ook leuk. Soms zijn in dorpen en straten er nog mensen die nooit een foto van zich zelf zien en dan is een printje te krijgen wel zo leuk.

  18. Nico Orie
    Nico Orie schreef op woensdag 25 september 2019 om 23:06  | reageer

    Ik ben het helemaal eens met Huub en ik maak me dan ook zorgen over het feit dat kinderen niet meer herkenbaar in beeld komen. Straatfotografen als Cartier Bresson, Doisnaux, Wiliam Klein enz. hebben hele generaties kinderen spelend op straat in beeld gebracht. Maar tegenwoordig kan dat niet meer omdat je dan meteen als fotograaf verdacht bent. Ook de nieuwszenders doen daaraan mee, je ziet alleen geanomiseerd beeld, onherkenbare kinderen, lege speel toestellen en zo. Een hele generatie kinderen wordt niet meer spontaan in beeld gebracht om later te laten zien hoe kinderen in deze tijd speelden.

  19. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op donderdag 26 september 2019 om 11:33  | reageer

    In het kader van AVG mag heel veel niet meer.

    Wat ook meespeelt is dat men minder openstaat voor anderen. Het is bijna gevaarlijk als je een willekeurig persoon groet of aankijkt op straat.

  20. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op donderdag 26 september 2019 om 11:35  | reageer

    Meer over AVG https://www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-fotografie

    Citaat:
    Fotografie in de openbare ruimte
    Bij foto’s gemaakt in de openbare ruimte waar mensen op te zien zijn, moet je je steeds afvragen of er sprake is van een persoonsgegeven. Denk aan straatfotografie, publiek bij een voetbalwedstrijd, mensen op een kermis etc. Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing.

  21. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 26 september 2019 om 11:40  | reageer

    Volgens mij mag je in de openbare ruimte alles fotograferen. Wat niet mag is die dan publiceren, bijvoorbeeld op Facebook of je website.

  22. gast schreef op donderdag 26 september 2019 om 11:48  | reageer

    @Peter van Dinther, dat mag dus niet in het kader van AVG.

  23. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 26 september 2019 om 11:58  | reageer

    Van de NVJ website:

    Grondslag
    De AVG kent 6 grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens. Als fotograaf zal je doorgaans gebruik maken van de grondslag ‘toestemming’, ‘overeenkomst’ ‘wettelijke plicht’ of ‘gerechtvaardigd belang’.

    Bij wettelijke plicht moet je denken aan verplichtingen die je hebt op grond van fiscale wetgeving. Zo moet op een factuur de naam van de klant staan. Dat kan een persoonsgegeven zijn, de verwerking daarvan valt dan onder de wettelijke plicht.
    Voor de btw-aangifte ben je verplicht een administratie bij te houden en geldt een bewaartermijn voor die gegevens. De klantgegevens die je in je btw-administratie verwerkt gebeurt dan op grond van een wettelijke verplichting.

    Onder gerechtvaardigd belang valt je bedrijfsbelang. De verwerking van persoonsgegevens – foto’s maken – is noodzakelijk om je reguliere bedrijfsactiviteiten als fotograaf te verrichten. Dat betekent niet dat elke activiteit geoorloofd is. Er moet steeds een afweging plaatsvinden met de gerechtvaardigde belangen van de betrokkene, de persoon op de foto. Gegevenswerking voor bedrijfsdoeleinden is alleen dan rechtmatig als zij voor dat doel noodzakelijk is en het belang of de fundamentele rechten van de betrokkene niet zwaarder weegt. Er dient dus een belangenafweging plaats te vinden tussen jouw bedrijfsbelang en de privacybelangen van de persoon op de foto.

    Onder gerechtvaardigd belang valt ook gegevensverwerking voor journalistieke doeleinden of artistieke uitingsvormen.

  24. gast schreef op donderdag 26 september 2019 om 12:01  | reageer

    Ik heb even op internet gezocht: https://www.charlotteslaw.nl/mag-je-nog-fotos-maken-en-publiceren-na-de-avg/



  25. Tom
    Tom schreef op donderdag 26 september 2019 om 15:25  | reageer

    Volgens de uitleg van de minister over de uitvoering van de AVG kan van de fotograaf niet altijd verwacht worden dat hij/zij een geportretteerde om toestemming vraagt. Dat zou met name opgaan voor grotere groepen mensen, drukke omgevingen etc. Voor publicatie gelden andere argumenten: gaat het belang van de geportretteerde boven het belang van de fotograaf ( journalistiek belang, kunsten). Dat raakt dan weer aan het portretrecht.

  26. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op donderdag 26 september 2019 om 15:38  | reageer

    Gelukkig heb ik daar binnenkort in Cuba minder last van...🤓

  27. gast schreef op donderdag 26 september 2019 om 15:46  | reageer

    @Tom, ter verduidelijking van je reactie, https://www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-fotografie

    Citaat:
    In de Nota van verslag over de Uitvoeringswet AVG is de volgende vraag opgenomen. Een persoon staat in Amsterdam op de Dam en maakt een foto van het paleis op de Dam. Op de foto zijn ook andere personen herkenbaar afgebeeld. Vervolgens wordt de foto online gezet. Is dit een verwekring van persoonsgegevens in de zin van de AVG?

    Daarop heeft de Minister voor Rechtsbescherming (Dekker) het volgende geantwoord. Eerst moet worden vastgesteld of er überhaupt sprake is van een persoonsgegeven. Daarvoor moeten de personen die op een dergelijke foto op de achtergrond te zien zijn direct of indirect kunnen worden geïdentificeerd. Hierbij is het uitgangspunt dat een persoon identificeerbaar is als zijn identiteit redelijkerwijs, zonder onevenredige inspanning vastgesteld kan worden. Dat lijkt bij willekeurige voorbijgangers op de Dam zeer de vraag.

  28. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op zaterdag 28 september 2019 om 16:21  | reageer

    Beste Tjaard, top dat je maar een enkele keer vragend blikken hebt gekregen tijdens je straatfotografie activiteiten en goed dat je weet wat je doet. Je zult plezier aan je fotografie beleven en daar ben ik blij om. Iedereen heeft recht op een mening maar kun je s.v.p. uitleggen wat je bedoeld met je opmerking om beter Nederlands te leren schrijven. Laten we dit niet op dit fotografie platform doen maar je kunt me altijd een email sturen (huubkeulers@ziggo.nl) of bellen (0646741111).

  29. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op zaterdag 28 september 2019 om 16:23  | reageer

    We willen iedereen bedanken die tips en aanvullende info heeft gegeven. Altijd leuk om ervaringen en kennis te delen.

  30. nienke
    Profiel nienke schreef op zondag 30 juli 2023 om 21:31  | reageer

    Tegenwoordig is er inderdaad een verharding merkbaar. Ik fotografeer ook met vrij grote camera's en dan vraagt men heel af en toe waar ik van ben. Ik denk wel dat je als vrouw gemakkelijker foto's van situaties kan maken dan wanneer je een man bent? ervaren jullie dat ook zo? Ik krijg meestal wel redelijke reacties.

    m.v.g. Nienke
    https://www.sharpfocus.nl

  31. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op maandag 31 juli 2023 om 11:10  | reageer

    Sinds de discussie in 2019 over AVG is er een nieuw fenomeen: deepfake. Wil en kan je mensen nog wel op de foto en op internet zetten? Het is de vraag is: ben je medeschuldig als je ongevraagd een foto van iemand maakt en je zet het op internet, en de bewuste persoon wordt bij deepfake gebruikt?

    Wat ik tot nu over deepfake heb gevonden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord