Synchroonschaatsen; ook dit is sportfotografie!
zaterdag 20 oktober 2018, 14:41 door Richard Seijger | 6.519x gelezen | 0 reactiesAfgelopen weekend is ons schaatsseizoen weer van start gegaan. In het Finse Helsinki waren we getuige van de eerste resultaten van een zomer lang trainen en werken aan nieuwe schaats kühren.
We hebben het dus niet over speed skating of shorttrack maar, over kunstschaatsen en dan ook nog eens een specifiek onderdeel daarin, namelijk het Synchroonschaatsen.
Een in Nederland amper bekende sport, ondanks dat we wel enkele Synchroon teams hebben die mee doen op het wereldtoneel, zij het in de onderste regionen.
Synchroonschaatsen
Synchroonschaatsen is in sommige delen van de wereld echter een bijzonder populaire tak van het kunst schaatsen, denk daarbij aan Finland, Zweden, Rusland, Canada, Japan en Amerika, maar ook landen als Duitsland, Frankrijk, Kroatië Hongarije en Tsjechië zijn fanatieke beoefenaars. In China is het zogezegd 'upcoming'.
Sinds 2011 probeer ik mij ieder seizoen verder te bekwamen in de fotografie ervan en dat is geen makkie kan ik je vertellen.
Door de jarenlange ervaring en perfecte Canon apparatuur waarover we beschikken, mogen we inmiddels stellen dat we wereldwijde bekendheid genieten binnen deze sport onder de naam Synchrophoto.eu maar ook dat men onze fotografie zeer waardeert.
We publiceren zelfs een eigen magazine met de naam SynchroNice dat wereldwijd wordt gedistribueerd. Mooie manier om onze eigen fotografie tentoon te spreiden natuurlijk!
Synchroonschaatsen fotograferen is lastig omdat het altijd onder kunstlicht is, veel snelheid heeft en niet door één maar door 16 schaatsers gelijktijdig wordt uitgevoerd.
Precisie-schaatsen
Vroeger, enkele decennia geleden, heette deze sport precisie-schaatsen en was het programma redelijk voorspelbaar, omdat toentertijd zelfs 20-24 schaatsers gelijktijdig dezelfde bewegingen uitvoerden, volledig synchroon.
Vandaag de dag is de sport dusdanig geëvolueerd dat er veel meer van de schaatsers wordt gevraagd. Er wordt veel meer uithoudingsvermogen, kracht, gratie en gevoel voor ritme en muziek gevraagd.
Bewegingen gaan nog steeds synchroon, maar vaak opgesplitst in kleinere groepjes, soms 8, soms 4 en soms zelfs maar 2 en bestaan nu ook uit sprongen, spins en liften. Doordat het licht vaak matig is tot slecht, de snelheid jaarlijks toeneemt en de bewegingen alle kanten opgaan is het de ultieme uitdaging voor ons en iedere andere fotograaf.
Camera-settings
Solo kunstschaatsen doe ik bij voorkeur met de volgende settings: 1/1250 - f/2.8 - iso 2000 tot 3200. Bij een iets mindere atleet kan de sluitertijd wellicht naar 1/1000 om het beeld enigszins te bevriezen.
Bij Synchroon ga ik met de sluitertijd naar 1/800 of zelfs naar 1/640. Hier heeft het vooral te maken met het kennen van de kühren, je kunt dan precies de momenten uitzoeken waarop er net een houding of beweging wordt gemaakt die wat makkelijker fotograferen is.
Daarom zijn de foto's aan het eind van een seizoen vaak ook beter dan ben ik ook bekend met wat er komen gaat. Uiteraard is flitsen verboden dus dat is de oplossing niet.
Kunstlicht is lastig
Ook dit weekend bleek maar weer eens hoe lastig kunstlicht is en hoe belangrijk lichtsterke lenzen zijn in de sportfotografie. Omdat je commercieel fotografeert is het daarnaast ook nog eens belangrijk om rekening te houden met je afnemers, veelal jonge meiden en wat jongens, tussen de 12 en 24 jaar.
Die zien zichzelf vooral graag herkenbaar terug met de volledige make up, het haar gekapt en in veelal kleurrijke wedstrijd kleding.
Kunstige fotografie varianten met veel blur en bewegingsonscherpte kan ik zelf soms erg waarderen maar wordt door deze doelgroep amper met de nek aangekeken, dit tot verdriet van enkele zeer kundige collega's.
Pannen werkt niet
“Pannen” is in deze sport helaas geen optie, maar als iemand nog andere bruikbare tips heeft hoe je nog meer licht kunt pakken zonder de ISO verder omhoog te gooien, hou ik me van harte aanbevolen.
Het seizoen is in ieder geval van start, met zo'n 12 Internationale wedstrijden per seizoen over de hele wereld. Ik weet zeker dat ik aan het einde van dit seizoen weer iets meer weet over schaatsfotografie en mijn camera weer iets beter begrijp.
Proberen?
Wil je het zelf ook eens proberen (want het is echt erg leuk om te zien maar ook om te fotograferen): in Den Bosch en Eindhoven zijn Synchroon-teams te vinden op het ijs.
Cursus sportfotografie
Sportfotografie is een uitdagende bezigheid. Je moet op het juiste moment dé foto maken en die moet ook technisch goed zijn. Hoe je deze uitdagingen kunt tackelen ontdek je in onze cursus sportfotografie.
Als je je meer wilt verdiepen in actiefotografie, dan is onze cursus sportfotografie op Photofacts Academy misschien wel iets voor je.
» Direct naar de cursus Sportfotografie
De cursus wordt gegeven door professioneel fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft meer dan 12 jaar ervaring als sportfotograaf en heeft in die tijd meerdere belangrijke wedstrijden en finales mogen fotograferen, zowel op landelijk als internationaal niveau.
Ontdek nu onze nieuwste cursus sportfotografie met professioneel sportfotograaf Nico Delmeire.
» Bekijk de cursus Sportfotografie op Photofacts Academy
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Richard is sinds 5 jaar professioneel fotograaf, wat al decennia lang zijn hobby was. Acht maanden per jaar diverse soorten fotografie in opdracht, maar vier maanden rond de wereld voor de ware passie: sportfotografie. En dan met name het Synchroon kunstschaatsen. Gepassioneerd Canon-gebruiker.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Foto's maken bij de Strong Viking Obstacle Run
door Elja Trum
-
Sportfotografie tips van Jean Fruth
door Elja Trum
-
Ontdek fotografie met de Fotobijbels (actieaanbieding!)
door Elja Trum
-
Flitsfotografie Tip: Voorkom storende hotspots
door Elja Trum
-
Sportfotografie tip: Kijk vooraf altijd naar het weer
door Nico Delmeire
-
Sportfotografie tip: Scherpstellen op de tweede persoon
door Nico Delmeire
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.