Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Tien tips voor betere streetfotografie

zondag 30 januari 2011, 23:27 door | 27.740x gelezen | 43 reacties

Laatst dacht ik bij mezelf: laat ik nou niet weer een posting in de rubriek persoonlijk schrijven. Nee, deze keer Tips en truuks. Dat laatste vind ik eigenlijk wel grappig klinken: truuks waarmee je betere foto’s maakt. Alsof je een konijn uit de hoed tovert, zo klinkt het. Maar goed, ik ga mijn ervaring deze keer met jullie delen. Streetfotografie is feitelijk een verzamelwoord dat veel takken van fotografie omhelst. Neem anders eens een kijkje op de website 1x.com.

Straatfotografie


Wat is de definitie van streetfotografie? Vooruit, een poging: Een soort van documentairefotografie van onderwerpen in candid-situaties in openbare gelegenheden zoals straten, parken, winkels, markten en andere urban centra. Het is vooral het domein van creatieve fotografie. De een legt de nadruk op het registreren van lifestyle en een ander focused zich helemaal op grappige situaties. Enfin, het is breed genoeg om er je eigen invulling aan te geven.

In mijn optiek is het makkelijker om een strakke studioreportage te schieten dan een geslaagde streetfotoserie. Een pakkende streetfoto hangt af van het moment, iets dat je bijna niet kunt regisseren. Het vraagt om scherpe observatie en timing; op het juiste moment toeslaan. Fracties van seconden zijn bepalend voor de uitdrukking of dat unieke moment. Dat wil niet zeggen dat je er soms wat tijd voor krijgt maar ook dan moet je kordaat kunnen handelen.

Maar er komt ook een beetje regie om de hoek kijken. Wanneer je mensen in bepaalde situatie wilt fotograferen dan is het de kunst om iets van hun persoonlijkheid of beroep tot uiting te brengen. Zelf probeer ik altijd een click te maken met mensen, variërend van oogcontact tot een chat. Het hangt ook veel af van je eigen uitstraling: loop je vriendelijk lachend over een markt dan zullen mensen je sneller accepteren dan wanneer je afstandelijk kijkend gaat fotograferen.

Het is als het ware een spiegel: Ben jij goedgemutst dan heeft dat een positief effect op mensen die je fotografeert. Ook realiseer ik me vaak dat ik te gast ben. Wanneer ik bijvoorbeeld in de Beijing hutongs (smalle oude steegjes) fotografeer dan betreed ik het domein van deze mensen en laat zien dat ik geïnteresseerd ben in hun buurt. Ik ga niet meteen fotograferen maar laat ze eerst wennen aan mijn aanwezigheid. Een praatje maken doet ook vaak wonderen.

Je moet ook je camera en objectieven verdraaid goed kennen om knappe streetfoto's te schieten. De veel gehoorde stelling dat je met streetfotografie vooral 'bovenop mensen moet kruipen met een groothoek' deel ik niet. Een raak shot met een 50, 100 of 200 mm kan evengoed emotie uitstralen. Het hangt er maar vanaf waar je voorkeur naar uitgaat. Een groothoek laat vaak veel van de omgeving zien terwijl een tele weer een mooie achtergronddistractie heeft.

Tien tips


Tip 1. Leer te observeren; kijk aandachtig met andere ogen naar wat er zoal op straat gebeurt. Je zult verbaasd staan wat er zich afspeelt dat meestal aan je voorbij gaat.

Tip 2. Lopen, lopen en nog eens lopen. Kam een buurt, wijk of stadsgedeelte uit zodat je de plekken ontdekt waar HET gebeurt, bijvoorbeeld kruispunten met veel voetgangers.

Tip 3. Kies voordat je op pad gaat een lens en fotografeer uitsluitend daarmee. De benaderingswijze van mensen of situaties is bij elke lens weer anders; dat luister erg nauw!

Tip 4. Stel je camera van tevoren in: kies een diafragma en sluitertijd (AV of M mode) en maak van tevoren proefshots voor de juiste belichting. Activeer het centrale AF punt.

Tip 5. Timing is alles; sla op het juiste moment toe, gebruik desnoods de 'continuous shooting mode' zodat je er zeker van bent dat je een serie hebt waar HET shot tussen zit.

Tip 6. Leer snel te framen; je moet er zo geoefend in raken dat je automatisch goede composities maakt want je krijgt maar fracties tot luttele seconden om je shot te maken.

Tip 7. Zorg ervoor dat je een snelle sluitertijd gebruikt om (bewegings)onscherpte te voorkomen, zeker wanneer je een tele primelens zoals mijn Canon EF 200mm f/2.8L gebruikt.

Tip 8. Maak zoveel mogelijk contact met mensen, zorg dat ze bewust zijn van je aanwezigheid als fotograaf. Respecteer privacy als mensen niet gefotografeerd willen worden.

Tip 9. Laat de shots zien op je display. Vaak zijn mensen aangenaam verrast en krijg je gelegenheid om nog wat meer foto's te maken zodat je zeker bent van een hoge hit rate.

Tip 10. Wees geduldig want oefening baart kunst. Het heeft mij jaren gekost eer dat ik werkelijk goede streetshots kon maken. Bijt je erin vast en leer vooral van je fouten!

Bij elke volgende foto heb ik een beknopte uitleg gegeven om mijn tips begrijpelijk te maken. Ook is de exif informatie en het brandpuntafstand vermeld; zo kunnen jullie zien dat deze serie streetfoto's is gemaakt met brandpuntafstanden varierend van 28 tot 200mm waarmee ik mijn stelling onderschrijf dat streetfotografie niet uitsluitend het domijn is van de groothoeklens. Mijn visie is niet zaligmakend, ga er zelf mee aan de slag en doe zoveel mogelijk ervaring op!

marktkoopman Beijing
Foto 1: Canon EF 50mm f/1.4, exif: ISO 100-f/2.5-1/30-50mm

Foto 1: Er is geen betere plek denkbaar om je in streetfotografie te bekwamen dan markten. Al rondlopend op een van mijn favoriete Beijing indoormarkten had ik deze koopman in het vizier. Nadat ik mijn camera had ingesteld liep ik naar zijn kraam toe, maakte oogcontact en schoot een serie van drie shots. Hij keek eerst wat vreemd maar er had er best schik in. Deze foto is in een fractie van een seconde gemaakt met de Canon EF 50mm f/1.4, een uitstekende streetfotografielens!

marktkoopvrouw Chengdu
Foto 2: Canon EF 100mm f/2.8 Macro, exif: ISO 1600-f/3.2-1/100-100mm

Foto 2: Nog een markt in Chengdu. Sowieso zijn mensen in Sichuan minder gewend aan Westerlingen. Daarom besloot ik er eerst even rond te lopen om ze te laten wennen aan mijn aanwezigheid. Deze goedlachse spontane dame was met een klant bezig en had niet in de gaten dat ik op mijn gemak een serietje stond te schieten. Toen ze dat doorkreeg kregen we oogcontact en kwam er spontaan een brede lach op haar gelaat wat uiteindelijk de foto maakte die ik voor ogen had.

slager Chengdu
Foto 3: Canon EF 17-40mm f/4L, exif: ISO 400-f/6.3-1/30-28mm

Foto 3: Tijdens een photo walk in Chengdu belandde ik in een oude volksbuurt met een straat vol slagers. Ik ben gewoon voor deze slagerswinkel gaan staan met mijn groothoekzoom en heb net zo lang gewacht todat de dame er schik in kreeg en me al lachend tussen het vleesrek aankeek. Zoals ik al zei werkt het als een spiegeltje; wanneer je er zelf lol in hebt reflecteer je dat op de mensen die je wilt fotograferen en in de meeste gevallen krijg je dan een spontane lach cadeau.

bussen Guangzhou
Foto 4: Canon EF 200mm f/2.8L, exif: ISO 200- f/3.5-1/800-200mm

Foto 4: Dit is nou echt een voorbeeld van een shot waarbij je geen moment moet aarzelen; tijdens een photo walk in Guangzhou stond ik op een kruispunt met veel activiteit waar deze bussen een moment vaart minderden in het drukke verkeer. De schreeuwerige reclames met vrouwelijk schoon als eye catchers zijn door de positie van de bussen zowat paralel geschakeld. De een houdt een snoepzakje in de lucht en de ander zit op een designcloset. Lang leve de commercie!

bakfiets Shanghai
Foto 5: Canon EF 200mm f/2.8L, exif: ISO 400-f/4.5-1/500-200mm

Foto 5: Zoals gezegd gebeurt er op Chinese kruispunten van alles. In Shanghai vond ik er een dichtbij mijn hotel waar allerlei grappige voertuigen passeerden. Deze twee mannen op de verroeste bakfiets met een scooter achterin vond ik een fraai plaatje. De Canon EF 200mm f/2.8L is mijn snelste prime lens. De camera op AI SERVO zodat bewegende objecten continu scherp worden gesteld, centraal AF punt geselecteerd en op het juiste moment knippen. Let op de achtergronddistractie.

werklui Tongliao
Foto 6: Canon EF 24-70mm f/2.8L, exif: ISO 160-f/5.6-1/125-34mm

Foto 6: Een tijd geleden was ik aan het werk in Tongliao (Inner Mongolie) en had even tijd om rond te wandelen. Deze twee vrolijke makkers hadden net hun vrachtwagen gelost en zaten helemaal onder het stof. Nadat ik een praatje had gemaakt stelde ik voor om ze samen te fotograferen terwijl ze op het trottoir hun dorst lesten. De sfeer zat er goed in wat van de foto afstraalt. Het is een unieke foto die alleen met wat regie en een groothoek van dichtbij kan worden gemaakt.

man in pyama Tongliao
Foto 7: Canon EF 24-70mm f/2.8L, exif: ISO 200-f/6.3-1/100-40mm

Foto 7: In hetzelfde Tongliao kwam ik even later deze man tegen die gekleed in zijn pyama van zijn thee zat te genieten. Ook hier maakte ik even een babbeltje waarna ik de man kon portretteren. Vooral de knalpaarse pyama als contrast met de reflecties in de ramen vond ik een prachtige setting voor een sprekende streetfoto. Voor een shot als dit krijg je wat tijd maar wanneer je gaat klungelen met je camerainstellingen wordt zo'n man onzeker en is de sfeer gegarandeerd weg.

billboard Beijing
Foto 8: Canon EF 100mm f/2.8 Macro, exif: ISO 320-f/6.3-1/200-100mm

Foto 8: Onderweg naar de Beijing Art Zone Factory 798 zag ik nieuwe billboards met heroïsche marcherende soldaten geflankeerd door gladde hoogbouw met bloemetjes. Die propagandistische beelden wilde ik vastleggen en terwijl ik aan het framen was kruisten twee voetgangers elkaar die ik op het juiste moment fotografeerde. Gewoon een kwestie van timing. Het spreekt voor zich dat je instellingen op zo’n moment OK zijn want zo'n shot maak je geen tweede keer.

Zo, dit was vermoedelijk mijn langste posting tot nu toe. Ik heb er veel tijd in gestoken en hoop op deze manier iets van mijn opgedane ervaring met jullie te delen. Besef dat streetfotografie een erg moeilijk onderdeel is dat veel oefening vergt. Zoals gezegd, ik heb de wijsheid niet in pacht; de tips zijn dingen die ik proefondervindelijk heb geleerd. De fotoserie laat mijn huidige niveau streetfotografie zien maar ik besef dat het altijd beter kan. Succes met jullie streetfotografie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

43 reacties

  1. Fokko Muller
    Profiel  Fokko Muller schreef op maandag 31 januari 2011 om 00:21  | reageer

    Een leuk artikel Ton! En mooie foto's om je verhaal te illustreren. Ik ben zelf veel met street photography bezig de laatste maanden. Ik doe het zo vaak mogelijk en lees er veel over. Heel soms ben ik tevreden met een foto, ik heb nog veel te leren.

    Jouw tip 8 (contact maken) kom je m.i. relatief weinig tegen bij street photographers. Veel van jouw foto's laten het contact ook zien. Men poseert voor je. Persoonlijk hou ik meer van het ongevraagd fotograferen. Het levert ongeposeerde en meer ongedwongen foto's op van situaties op de straat. Foto 5 van je is daar een goed voorbeeld van. Het is daardoor vaak rauwer in mijn ogen.

    Smaken verschillen. En je foto's zijn stuk voor stuk prachtig!

    Als je mijn foto's en blog over street photography eens wilt bekijken: fokkomuller.nl

  2. leo
    Profiel leo schreef op maandag 31 januari 2011 om 02:30  | reageer

    Mooi stuk en prachtige foto's, met respect genomen. Ik kan het niet méér met je eens zijn! Mijn voorkeur gaat uit naar de persoonlijke foto's, waarbij je echt kunt zien dat je contact hebt met de mensen. Het is geen wed van Meden en Perzen, maar foto's waarbij je mensen betrapt met een veilige tele spreken me minder aan. Natuurlijk kun je dat ook fraai en vooral respectvol doen. Dat veel afhangt van je uitstraling is zeker waar, ook je houding t.o.v. de mensen. Mijn eigen uitstraling heb ik helaas niet altijd zelf in de hand en het is me dan ook wel voorgekomen dat bij het ene bezoek aan een stad ik maar hoefde te klikken en bij een ander bezoek de grootste moeite had. Kan voor een groot deel aan je bui liggen vrolijk Met veel plezier gelezen Ton!

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 03:02  | reageer

    @fomu
    Op de een of andere manier vind ik dat foto's waarbij ik contact heb met mensen meer emotie uitstralen. Ik probeer ze zo natuurlijk mogelijk te fotograferen. In het begin heb ik vooral 'ongevraagd' gefotografeerd (zoals foto 5) dat mooie beelden oplevert. maar een click maken met mensen is meer mijn ding geworden. Zoals je zegt: het is een smaakkwestie. Bedankt voor je reactie!

    @leo
    De ervaring heeft mij geleerd dat het maken van goede streetfoto's met mensen voornamelijk afhangt van je benadering en uitstraling. Ik heb er altijd de grootste lol in en blijkbaar werkt dat aanstekelijk. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dag dat 't ietsje minder gaat. Dan dan kies ik liever een ander onderwerp: bijvoorbeeld mooie boeddhistische tempels. Bedankt voor je reactie!

  4. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 31 januari 2011 om 08:57  | reageer

    Hi Ton:

    Erg nuttig artikel met handige tips en mooie voorbeelden!
    Bij staatfotografie heb ik altijd last van een drempeltje waar je overheen moet, bijvoorbeeld op een markt gaan lopen met je "dikke" camera+lens waardoor vaak veel mensen je wat argwanend aankijken..

    Dat maakt het lastiger om net net dat "onbevangen" moment te pakken en vast te leggen.

    Respect voor de gemaakte foto's die je hier toont! knipoog

  5. Fokko Muller
    Profiel  Fokko Muller schreef op maandag 31 januari 2011 om 09:11  | reageer

    @leo wilde nog even toelichten dat ik zelf niet met een veilige tele op straat fotografeer. In het begin is dat handig om je wat veiliger te voelen. Maar nu fotografeer ik 75% met prime 28mm en 25% met prime 50mm. Zoomen doe ik dus met mijn benen. Zo'n objectief is klein en je camera valt minder op. Ik gebruik ook een polsband, zodat mijn camera niet op mijn borst hangt te bundelen. Soms heb ik contact met de mensen die ik fotografeer, meestal niet. Het gaat mij om de ongedwongen, niet geposeerde foto als ik over straat loop, niet om het contact.

    @Niels dat drempeltje wordt steeds lager als je het meer doet. Ik ben na een aantal maanden zo ver dat ik minimaal 1 keer per week de straat op moet om te fotograferen. Anders word ik depressief vrolijk

    Op mijn website heb ik onlangs een stukje geschreven over mijn motieven en plannen met street photography.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 09:47  | reageer

    @fomu
    Met genoegen heb ik je streetfoto's bekeken (website en Flickr). Je hebt zonder meer 'n scherp oog voor unieke gebeurtenissen. Vooral de fiets met de verveeld naar buiten kijkende man en vrouw vind ik helemaal geweldig!

    @Niels
    Zoals Fokke al zegt: gewoon je schroom overwinnen. Het is een kwestie van veel doen en blijven leren van je fouten. Maar ga niet met een dikke witte EF 70-200 f/2.8L de straat op want dat schrikt mensen nogal af heb ik gemerkt. Een bescheiden, compact objectief komt gewoon vriendelijker over.

  7. Fokko Muller
    Profiel  Fokko Muller schreef op maandag 31 januari 2011 om 09:49  | reageer

    @ton Bedankt voor je compliment. Zou graag eens met jou over straat willen lopen in Beijing!

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 10:22  | reageer

    @fomu
    Zeker weten dat we vette lol zouden hebben!

  9. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 januari 2011 om 11:24  | reageer

    Ik heb het laatst geprobeerd met mijn 300 mm 2.8 en kreeg inderdaad ook geen connectie met de mensen, ze keken me allemaal zeer argwanend aan en sommige zelfs agressief. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom ik toen dat onbevangen moment maar niet kreeg vastgelegd vrolijk

    Mooi artikel en goede tips waarvan er weer een paar bij zitten die ik over twee weken in Vegas eens en keer ga uitproberen. Met name die van de continuous AF is een goed, met formule 1 een vast gegeven maar inderdaad op straat ook goed om eens uit te proberen.

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 31 januari 2011 om 12:17  | reageer

    @Ton: Met een witte Canon teletoeter worden ze inderdaad gelijk gek.. knipoog
    Ik bedoelde eigenlijk dat je met een je body en een bescheiden lens al vaak vreemde blikken krijgt, maar das inderdaad gewoon negeren en toch vaker doen.

    @Arno: die mensen van tegenwoordig kunnen ook niks meer hebben.. knipoog

  11. leo
    Profiel leo schreef op maandag 31 januari 2011 om 12:35  | reageer

    @fomu, je manier van de benadering van straat fotografie kwam wel over hoor en zeker met je mooie links. Het hoeft ook echt niet met tele te zijn om onbevangen foto's te maken, ik maakte die opmerkingen over veilige tele meer in het algemeen omdat je het toch nog wel vaak ziet. Wat bij het zoeken van een locatie ook altijd leuk werkt zijn reclame's, hoe groter hoe beter. Even wachten op een voorbijganger en klik. Ook ik ben de laatste jaren steeds meer van zoom naar primes gegaan maar blijven bij Canon toch behoorlijk groot, zeker met zonnekap. De uitstraling van een witte toeter als de 70-200 F2.8 is zeker niet ideaal, maar het kan soms in je voordeel werken, je komt professioneel over en dan wil het wel eens voorkomen dat je net dat hekje door of over mag die voor gewone stervelingen gesloten blijft vrolijk

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 14:27  | reageer

    @Arno
    Ik kijk weer uit naar je Vegas shots! Geen meetrekkers deze keer dan?

    @ Niels & Leo
    Persoonlijk zou ik best een 70-200 F/2.8L IS MKII willen want het is een begeerlijke lens. Voor bepaalde gelegenheden straalt het massieve objectief autoriteit uit en opent dat deuren. Voor streetfotografie vind ik 'm not done; het schrikt mensen af. De laatste tijd gebruik ik de weergaloze EF 50 f/1.4 graag voor streetshots.

  13. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 31 januari 2011 om 15:29  | reageer

    @Ton: Dit keer geen motorsports maar naar de WPPI, een internationaal wedding photography event. Los van het WPPI event ga ik Vegas met de 5d mark II vastleggen met de Lensbaby composer, 50 mm 1.2, 135 mm 2.0 en de 17-40 mm. Eens een keer iets anders en ik ga er ook een artikel over schrijven vrolijk

  14. leo
    Profiel leo schreef op maandag 31 januari 2011 om 15:52  | reageer

    @tonv, als ik de stad inga, doe ik dat de laatste tijd met 1 vaste lens. De sigma 50 mm F1.4 is mijn favoriet, de Canon 50 mm f1.4 is prettiger qua maat, maar stelde me teleur onder de f2.8. Verder veel de Canon 35 mm F1.4, maar ik doe ook wel eens gek met de 14 mm F2.8 II. Het is leuk om je de beperkingen van een prime op te leggen, je krijgt er ook een hoop voor terug. De 70-200 F/2.8L IS MKI gebruik ik alleen voor sport en de update klinkt heel verleidelijk, maar ik houd de MKI maar, zo slecht is ie niet vrolijk Nog een tip bij het fotograferen van mensen, als je echt contact hebt gemaakt, vraag dan het emailadres. Ik stuur dan een linkje op naar de persoon of groepje personen. Dat wordt vaak als heel leuk ervaren.

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 17:01  | reageer

    @ Arno
    Dat klinkt veelbelovend Arno! Een reden temeer om rijkhalzend uit te kijken naar jouw Vegasposting!

    @leo
    Da's ook mijn principe: 1 vaste lens waar ik de photo walk mee doe, zeker met streetfotografie. De Canon EF 50 f/1.4 komt in de laatste Photozone full frame test ongelooflijk goed uit de verf! Hij heeft over de hele linie zelfs meer (extreme) randscherpte dan de Zeiss *T 50 f/1.4 en zet ook de dure Canon EF 50 f/1.2L in z'n hemd. Met de Canon EF 35 f/1.4L heb ik ook prima ervaring; wat een bokeh voor een groothoek! Het is bekend dat de EF 70-200 F/2.8L (non IS0) ongeëvenaard is qua image quality; ik durf te wedden dat je het verschil bijna niet ziet met de dure EF 70-200 f/2.8L IS MK II versie maar de IS optie is natuurlijk in veel gevallen onontbeerlijk. zeker voor (indoor) sport shootings.

    Als walk around (streetfotografie) objectief heb ik veel plezier beleefd aan de Canon EF 24-70 f/2.8L. Hij heeft niet de allure van de EF 35 f/1.4L of EF 50 f/14 maar met wat extra nabewerking komen de plaatjes aardig in de buurt. Maar z'n zoomrange is werkelijk fantastisch en laat weinig te wensen over.

  16. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 31 januari 2011 om 18:14  | reageer

    Hallo Ton, mooi op een rijtje gezet deze tips! Waar ik zelf op straat toch ook veel lol aan beleef is het vanuit de heup fotograferen met een compact camera (Canon G10). Dat levert vaak verrassende beelden op. Dit heeft natuurlijk niets van doen met de kunst van compositie e.d., maar wel met het pakken van interessante momenten!

  17. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 19:29  | reageer

    @Liesbeth van Asselt
    Dank je Liesbeth. Vanuit de heup fotograferen zal verbazingwekkende resultaten opleveren maar ik heb het toch liever in de hand. Inmiddels zijn m'n reflexen zo snel geworden dat ik weinig fotogenieke momenten op straat mis. Maar ik kan me voorstellen dat zo'n compacte G10 camera soms een onschatbaar voordeel is!

  18. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 31 januari 2011 om 20:59  | reageer

    Ton, over bezoekers dit keer geen klagen. vrolijk Bij mijn volgende stadsreportage zal mijn Zeiss 50mm eens thuislaten en een Canon meenmenen.
    Overigens, volgens mij is ook de afstand tot het onderwerp met de 100mm in foto 2 niet zo gek groot en nog steeds genoeg 'nabij' om contact te hebben met de mevrouw achter de kraam. Een groothoek of 'standaard' is geen voorwaarde voor dit soort fotografie.

  19. Fokko Muller
    Profiel  Fokko Muller schreef op maandag 31 januari 2011 om 21:27  | reageer

    @liesbeth een hipshot is ook prima te doen met DSLR en 28mm objectief er op. Polsband en je kan leuke resultaten krijgen. Het vereist de nodige oefening om niet alleen maar lucht of bomen in beeld te krijgen.

    Merk wel dat de discussie veel over de uitrusting gaat. Street photography bestaat m.i. voor 90 % uit kijken, alert zijn, snel reageren en lef hebben.
    Ik ben voor mijn werk veel in Parijs de laatste tijd. Daar gebruik ik veel mijn iPhone4. Het gaat mij meer om het vastleggen van het moment, dan om het perfecte plaatje.

  20. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 04:49  | reageer

    @EdC
    De Zeiss en Canon 50mm f/1.4 zijn aan elkaar gewaagd. Ik vraag me af in hoeverre gemis van AF (Zeiss) nadelig is bij streetfotografie. Ik ga gewoon 's een photowalk doen met MF. Het AF van de EF 100 f/2.8 Macro is razendsnel en op een full frame is de afstand tot je onderwerp relatief klein waardoor je altijd contact maakt. Een groothoek is geen absolute must.

    @fomu
    Je hebt gelijk dat we in gear talk vervallen terwijl het daar niet om gaat. Misschien toch een tikje van fotografen. Maar ja, gear is minder abstract als onderwerp dan een uitleg over hoe ik nou werkelijk observeer. Wanneer ik er een lezing over zou geven komt die vraag natuurlijk wel aan de orde. De vraag blijft prikkelen hoe ik dat aan leken uit de doeken zou doen.

  21. maja
    maja schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 11:56  | reageer

    Een mooie serie en leuk geschreven, leerzaam en nu nog durven.

  22. Willem Wernsen
    Profiel Willem Wernsen schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 13:22  | reageer

    Ben zelf niet zo goed ter been, lopen,lopen lopen, zit er voor mij niet in, ik blijf vaak een paar uur op een plaats in een stad of dorp en wacht wat er voor mijn ogen komt, meest van tijd kom ik met een plaat thuis.

  23. NIco Ouburg
    NIco Ouburg schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 13:54  | reageer

    Leuk artikel, iemand plaatste de link ervan in onze straatfotogroep op Facebook. Vind wel dat veel van de bijgeplaatste foto's overduidelijk geposeerd zijn, dat is zelfs een van je tips. Persoonlijk hou ik meer van ongeposeerd vastleggen van mensen/situaties op straat. Voor een indruk van mijn werk: ouburg.net
    grtz, Nico

  24. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 14:39  | reageer

    @Willem Wernsen
    Zelf loop ik graag maar da's niet iedereen gegeven. Maar gewoon een tijd op een plek zitten waar veel gebeurt (zoals een kruispunt) levert ook vaak uitstekende foto's op is mijn ervaring. Zo kan het natuurlijk ook.

    @Nico Ouburg
    Inderdaad beveel ik aan om met mensen contact te maken omdat dat in mijn beleving vaak een dimensie aan de foto toevoegt. Natuurlijk is dat geen wet van Meden en Perzen. Op jouw website heb ik sterke streetfoto's gezien, maar met een ander handschrift dan het mijne. veel van mijn streetfoto's laten duidelijk zien dat ik contact maak met mensen; ze hebben daar lol in en dat straalt ervan af. Maar misschien vindt jij dat juist geposeerd.

  25. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 18:08  | reageer

    @TonV. Zonder AF is het goed fotograferen, heb ik tijdens mijn reportage in Bordeaux gemerkt. Maar mét AF is het vast gemakkelijker.

  26. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 18:35  | reageer

    @EdC
    Vijfentwinitg jaar geleden ging ik 's-morgens vroeg vaak naar de Bossche Veemarkt om marktkooplui met doorleefde koppen te fotograferen. Van AF hadden we nog nooit gehoord en ik maakte toch scherpe shots met de Leica. Inmiddels zijn we wat verwend door techniek maar met low tech lukt 't ook hoor.

  27. gast schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 18:56  | reageer

    Tip 7. : ik werk wel eens graag met een tragere sluitertijd om beweging, snelheid te benadrukken. Voor mij moet niet alles rag-scherp zijn.

  28. gast
    gast schreef op dinsdag 1 februari 2011 om 22:03  | reageer

    Link naar mooie streetphotography...

  29. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 2 februari 2011 om 02:52  | reageer

    @gast
    Mijn tips zijn geen wet van Meden en Perzen. Beweging in streetfoto's kan schitterende resultaten geven. Geen techniek voor beginners; vraagt om veel oefening. Ik wil graag iets met streetfotografie i.c.m. panning doen. Motion blur heb ik helemaal in de vingers.

    De link laat interessante streetfoto's zien; de eerste en de laatste vind ik de beste van de serie.

  30. klutie
    Profiel  klutie schreef op woensdag 2 februari 2011 om 08:35  | reageer

    Bedankt voor de tips, ga er zeker eens mee proberen.
    Zelf ben ik tot nu toe bij straatfotografie vanwege het spontane, ongeposeerde aspect wat meer gecharmeerd van een soort "undercover"-werk. Dit levert toch wel aardige plaatjes op vind ik. De geïnteresseerden kunnen eens een kijkje nemen op mijn site.
    Ik hoor graag wat jullie ervan vinden en/of tips voor verbeteringen.
    Grtz.
    Frenk

  31. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 2 februari 2011 om 08:51  | reageer

    @klutie
    Vooral 'A way of living' en 'Smoking' zijn mooie streetshots! Ik heb erg veel van deze shots gemaakt afgelopen jaren. Je raakt eraan verslaafd. Voor deze posting heb ik beelden geselecteerd waar ik contact maak met mensen vanwege de uitstraling. Het een is niet beter dan het ander. Contact maken is m.i. ook een goede manier om je eventuele schroom te overwinnen. Op den duur ga je toch je eigen voorkeur en stijl ontwikkelen. Dat maakt streetfotografie zo verscheiden en boeiend! Bedankt voor je reactie.

  32. Willem Wernsen
    Profiel Willem Wernsen schreef op woensdag 2 februari 2011 om 10:21  | reageer

    Ben al jaren op straat bezig, wellicht mag ik iets laten zien fotowillem.com. In mijn eerste boek "Beautiful People" 2003 (inmiddels uitverkocht)is veel straat fotografie te zien o.a. Parijs en China.

    Mijn tweede en nieuwe boek dat in maart van dit jaar zal verschijnen laat o.a. New York en Istanboel zien, naast ander sociaal documentair werk en portretten, ik werk altijd in zwart-wit. Ik zou zeggen neem een kijkje! knipoog

  33. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 2 februari 2011 om 18:40  | reageer

    @Willem Wernsen
    Je hebt een flinke collectie 'uit het leven gegrepen foto's'. Vooral die van China spreken me aan. Zo te zien ben je inderdaad al heel wat jaren bezig. Mooi dat je boeken gretig aftrek vinden. Persoonlijk vind ik het zwart in je beelden zo zwaar aangezet dat er veel tekening verloren gaat en er een melancholische sfeer vanuit gaat. Maar dat is mogelijk een bewust gekozen effect?

  34. Willem Wernsen
    Willem Wernsen schreef op woensdag 2 februari 2011 om 22:35  | reageer

    @Tony: Dank voor je schrijven, zit wel lichtelijk aan de grens ja zo zijn mijn afdrukken/prints ook, is toch zowel dat mijn boeken als prints maar ook op mijn scherm wel degelijk doortekening in de zwarten, ik zie het niet als een effect.

    Wat mijn boeken betreft "gretig" is wel wat zwaar uitgedrukt, loopt gewoon lekker, "Beautiful People" is uitverkocht, het nieuwe boek is al leuk op in getekend. Fotoboeken verkopen doorgaans moeijlijk, is ook allemaal erg subjectief het kijken naar foto's, zijn liefhebbers van de zwart-wit fotografie die er op in schrijven, vooral van mensen fotografie.

    Blijft voor mij een passie doe het niet voor het gewin. Een boek vind ik toch wel een soort van droom voor iedere fotograaf, ik ben blij dat ik dat op zijn tijd mag en kan doen al heeft Timeless wel een speciale reden van uitgeven. Je word er geestelijk rijker van zo'n boek uit geven, je maakt kennis met veel fotografen over de gehele aardkloot die jou boek kopen, je jaren blijven volgen schrijven.

  35. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 3 februari 2011 om 02:56  | reageer

    @Willem Wernsen
    Waarschijnlijk zal de afdruk meer tekening hebben in de zwarte patijen dan de beeldschermweergave. Ondanks dat ik ruim twee decennia een designbureau heb gerund en erg ervaren ben met drukwerk ben ik nog niet toegekomen aan een fotoboek. Maar wie weet komt er dat nog van. Ik realiseer me dat het meestal niet profijtelijk is en fotografen het vaak zien als een verwezenijking van een droom. Het creëert natuurlijk ook naambekendheid.

    Inmiddels heb ik een China fotocollectie die zo'n 15.000 RAW's en 7.000 bewerkte beelden omvat van hoge kwaliteit (TIF, high res JPEG). Dat groeit gestaag omdat ik van nature een harde werker ben. Commercieel gezien ga ik ze via meerdere world wide stock photo agencies (micro- en macro stock) op markt zetten. Waar ik het meest tegenop zie is de key-wording ervan. Een boek uitbrengen lijkt me gezelliger...

  36. hans
    hans schreef op donderdag 3 februari 2011 om 16:49  | reageer

    Straatfotografie is het overigens.

  37. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 15:20  | reageer

    @hans
    Nou je 't zegt.

  38. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 9 februari 2011 om 00:34  | reageer

    @Ton: 2062x gelezen niet slecht! Kun jij daar nog over straat zonder handtekening jagers vrolijk

  39. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 februari 2011 om 05:35  | reageer

    @Arno
    Ik wordt (gelukkig) nog niet herkend in Beijing, hahahahahaha. Ach ja, zo nu en dan een hit kan geen kwaad. Tips en Truuks is nu eenmaal een populaire categorie op Photofacts. In mijn ogen heb ik betere posting geschreven waar nog niet de helft op af kwam. Zo zie je maar...

  40. edak
    Profiel edak schreef op donderdag 10 februari 2011 om 07:51  | reageer

    Mooi artikel met goede tips, ik neem het zeker de volgende keer mee, schitterend foto's. gr. anja

  41. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 februari 2011 om 08:56  | reageer

    @edak
    Het was fijn om m'n ervaring op dit vlak met anderen te delen. Bedankt voor je waardering!

  42. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 11 februari 2011 om 19:39  | reageer

    Hei Ton, Elja mag jou op zijn blote knieën bedanken. Jouw Engelstalige versie van deze post trekt het gemiddelde bezoek op photofacts.net omhoog. Nu maar hopen dat het ook echt een internationaal gezelschap is dat kijkt en dat het geen .nl-kijkers die ook even op .net buurten. vrolijk

    Zo, nu toch ook even de Engelstalige versie weer eens onder de aandacht gebracht.

  43. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 februari 2011 om 03:43  | reageer

    @EdC
    Al die inspanningen zie ik natuurlijk als acquisitie. Van veren in m'n kont gaat de schoorsteen niet harder roken. Ik besef dat Nederland misschien te klein voor me is dus heb ik verwachtingen van de Engelstalige Photofacts.

    Natuurlijk heb ik wat buzz gecreeerd in mijn internationale netwerk w.o. veel gerenommeerde fotografen. En dat zet meteen zoden aan de dijk! Helaas kan ik Elja daar nog geen rekening voor sturen maar wellicht komt dat nog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord