Tips voor het fotograferen van de Perseïden
maandag 2 augustus 2021, 20:02 door Nando Harmsen | 5.181x gelezen | 0 reactiesHet is weer zover. Augustus is net gestart. Dan is het tijd om de voorbereidingen te starten voor het fotograferen van de Perseïden, een van de meest actieve sterrenregens van het jaar. In dit artikel geef ik je tips om de mooiste foto's te gaan maken.
Dit is niet de eerste keer dat ik tips geef voor het fotograferen van de Perseïden sterrenregen. Vorig jaar gaf ik al 21 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen. Wil je die nog eens doornemen, doe dat vooral.
In dit artikel wil ik de basis overslaan, en wat verder op een paar belangrijke praktische tips induiken. Er komt nog een tweede artikel dat het herkennen en vallende sterren in je foto's behandeld, en wat je nog meer kunt doen met de beelden die je gemaakt hebt.
Oh ja, mocht je twijfelen of je een poging gaat wagen. Bedenk dat dit jaar de Maan geen storende lichtbron aan de hemel is. Dit jaar is dus ideaal om de Perseïden te fotograferen.
Weet je niet wanneer het precies is? De nacht van 12 op 13 augustus is het hoogtepunt van deze sterrenregen, met in onze contreien kans op maar liefst 69 meteoren per uur.
Een beetje achtergrond
De Perseïden meteorenregen heet zo omdat deze meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, allemaal uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Het punt waaruit ze komen heet het radiant. Heb je een vallende ster in je foto, dan zal het een Perseïde zijn als die vanuit dat sterrenbeeld lijkt te komen.
Meteoren zijn stofdeeltjes en gruis die afkomstig zijn van de komeet 109P/Swift-Tuttle die elke 133 jaar een rondje om de zon maakt. Dit doet deze komeet al 1000 jaar of meer want de Chinezen namen de Perseïden al in het jaar 34 na Christus waar.
Het gruis verdampt bij binnenkomst in de atmosfeer. De lucht eromheen wordt zo heet dat die gaat gloeien. Dat is de lichtflits die je ziet en dat is de vallende ster, de meteoor. Is het brokstuk groot genoeg, dan kan het op Aarde belanden en spreken we van een meteoriet. De vallende ster is dan vaak extreem helder en wordt een bolide genoemd.
De snelheid van de Perseïden op het moment dat ze de atmosfeer binnenkomen is ongeveer 213.840 kilometer per uur. Jawel, dat lees je goed, meer dan tweehonderdduizend kilometer per uur, ofwel 59 kilometer per seconde. Dan begrijp je ook dat de flits van een meteoor ook niet meer dan dat is: een flits. Onthoudt dat een moment.
De belichting instellen
Hoe vreemd het ook klinkt, meteoren fotograferen is net zoiets als fotograferen met een flitser. De flits is zo kort, dat de sluitertijd er niet toe doet. In tegenstelling tot een flitser, is de flits van een meteoor niet zo fel. Er komt relatief weinig licht bij vrij.
Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de camera voldoende licht ontvangt. Gebruik bij voorkeur een diafragma van f/2.8. Liever een nog grotere opening als het mogelijk is.
Bovendien is het verstandig om je ISO waarde zo hoog mogelijk te zetten, maar niet zo hoog dat de ruis storend wordt. Probeer ISO 3.200 of ISO 6.400 te gebruiken. Ga in ieder geval zeker niet onder de ISO 1.600.
Zoals gezegd doet de sluitertijd er niet toe. Je kunt die gebruiken om de belichting correct te krijgen bij de grootste lensopening en de hoge ISO waarde die je ingesteld hebt.
Maar pas op, maak de sluitertijd ook weer niet te lang. Je wilt tenslotte sterren en geen sterrenstrepen. Hou daarom rekening met de regel van 500 of de NPF regel.
Waar moet je op richten?
Dit is een van de moeilijkste vragen die er zijn als het op het fotograferen van een sterrenregen aankomt. Moet je op het radiant richten? Of liever op een ander punt van de hemel. Je kunt twee camera's gebruiken zodat je de keuze niet hoeft te maken, maar niet iedereen heeft twee camera's.
Als je het radiant in beeld wilt hebben, dan zullen de strepen van de meteoren relatief kort zijn. Hoe verder ze van het radiant aan de hemel verschijnen, hoe langer ze zullen lijken.
Richt je de camera op een punt ver van het radiant, dan zijn de vallende sterren het langst. Tegelijkertijd is de kans dat je er een in je beeld krijgt kleiner naarmate je verder van het radiant af gaat.
Je zou kunnen zeggen dat een heel extreme groothoek dan een oplossing is, en in zekere zin is dat ook zo. Tegelijkertijd weet je dat groothoek het beeld verkleind. De strepen van de vallende sterren zullen dan ook heel klein in je beeld verschijnen.
Fotografeer je de Perseïden voor het eerst, of is het nog niet eerder goed gelukt, dan adviseer ik om ongeveer 16mm tot 24mm groothoek (fullframe) te gebruiken. De gebruikers van een cropcamera moeten dan even omrekenen wat dit voor een brandpunt is voor hun camera.
Richt dan bij voorkeur op een deel van de hemel met het radiant in beeld. Het liefst ook nog met een stukje horizon erbij met een mooi silhouet, of een andere mooie voorgrond.
Maak veel foto's
Als je een plekje aan de hemel gekozen hebt, een mooie voorgrond, en de juiste instellingen op de camera, dan kan je gaan fotograferen. Maak vooral veel foto's. Continu, de ene na de andere. Alleen dan heb je kans om de vallende sterren in beeld te krijgen.
Laat je camera gewoon staan zoals die staat, ook al zie je vallende sterren in een ander deel van de hemel vallen. Het is niet te zeggen waar ze verschijnen, en wanneer. Maar als je de camera blijft verzetten verlaag je de kansen alleen maar. Heb geduld.
Wil je toch verschillende composities gaan maken gedurende de nacht? Ga dan de camera pas na een uur verzetten. Of na twee uur.
Wil je echter uiteindelijk een foto samenstellen waarin alle gevangen meteoren in beeld te zien zijn - wat ik in het volgende artikel uitleg - dan is het beter om één compositie te maken, en het daarbij te laten. Tenzij je twee camera's hebt, natuurlijk.
Condens
Is het een vochtige, koele nacht? Dan bestaat de kans dat je last krijgt van condens. De frontlens van je objectief zal beslaan. Is dat eenmaal gebeurd, dan krijg je dat niet meer weg. Je objectief is gewoon te koud geworden. De enige manier om dan door te fotograferen is een ander objectief dat niet koud is.
Er zijn oplossingen, zoals een hittelint. Dat zorgt ervoor dat je objectief niet afkoelt. Van die gelpacks om je handen warm te houden werken ook. Met een elastiek kun je die dan aan je objectief bevestigen.
Een laatste tip over het voorkomen van condens: verwijder een UV of protection filter. Dit dunne glaasje koelt heel erg snel af en zal soms zelfs binnen tien minuten beslaan. Je hebt het bovendien niet nodig voor je fotografie, zeker 's-nachts niet.
Bekijk ook mijn basis tips
In het artikel 21 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen vind je meer nuttige tips die een perfect aanvulling zijn op de informatie in dit artikel.
Lees die ook zeker door, zodat ook jij klaar bent op dat prachtige moment in de nacht van 12 op 13 augustus. Ik wens je succes met het fotograferen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Ben jij klaar om de Perseïden sterrenregen van 2022 te fotograferen?
door Nando Harmsen
-
Tips voor het bewerken van de foto's van vallende sterren
door Nando Harmsen
-
21 tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen
door Nando Harmsen
-
Inkijkje in de Fotografiebijbel
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.