Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Tips voor op fotoreis. Deel 1: De fototas

woensdag 9 november 2022, 10:00 door | 4.797x gelezen | 5 reacties

Om onbezorgd op fotoreis te gaan, heb ik een aantal tips die je helpen om zonder zorgen te gaan fotograferen met een groep. Ik put deze ervaring uit de vele situaties die ik als fotografie-reisleider al heb meegemaakt.

Dit is het eerste deel in een serie van tips voor als je op fotoreis gaat. In dit deel komt de fototas aan bod. Hierin neem je de apparatuur mee naar de prachtige locaties die je aandoet tijdens de fotoreis. Het is dus belangrijk om er met enige zorg mee om te gaan. Iets wat nog wel eens vergeten wordt in het enthousiasme.

Nando op fotoreis gaan

Op fotoreis met een groep. Zorg dat je de juiste fototas bij je hebt.


Kies de juiste tas



Een rugzak lijkt de beste keuze voor een fotoreis. Maar dit is niet altijd het geval, het hangt af van de soort fotoreis. Voor een stedentrip kan een schoudertas wel eens een betere keuze zijn, want het maakt je apparatuur beter bereikbaar. Lees er meer over in mijn artikel over de beste fototas.

Ga je te voet grote afstanden afleggen op locatie, dan is een rugzak natuurlijk de betere keuze. Maar let op dat je rugzak een goede rugzak is, met goede schouderbanden, en een ondersteunende heupband. Dit maakt het vervoer van je apparatuur alleen maar prettiger.

Nando foto rugzak

Een goede rugzak heeft goede schouderbanden en een heupband. Zeker als je gaat hiken is dit erg belangrijk.


Zorg voor een degelijke tas, met voldoende bescherming voor je apparatuur. Vaak biedt een goedkope tas te weinig bescherming. Bedenk, er zit voor misschien wel duizenden euro's in je fototas. Dan moet je niet een paar euro willen besparen door voor een goedkope fototas te kiezen.

De tas - Wat stop je er in?



Maak het jezelf makkelijk en deel je tas goed in. Camera, objectieven, en filters, geef het elk een eigen vakje in het hoofdcompartiment van je fototas of rugzak. Stop er niet teveel in, less is more. Zo voorkom je ook schade, mocht de fototas omvallen of zelfs uit de auto als de bagageklep geopend wordt. Zeker met groepsreizen kan dit gebeuren.

Nando fototas te vol gedaan

Stop je fototas niet te vol, en geef elk item een apart vakje. In dit voorbeeld ben je zeker van schade aan je apparatuur. Ik zie regelmatig een fototas die zo ingepakt is.


Vraag jezelf af wat je nodig hebt. Een camera en twee of drie objectieven is vaak voldoende. Maak een indeling die logisch is, die het je in staat stelt om snel iets te pakken. Het laatste wat je wilt is je tas vol proppen. Hou het overzichtelijk en goed verdeeld.

Heb je losse dingen? Extra accu's, een regenhoes, een microvezel doekje, een theedoek, een afstandsbediening, en extra geheugenkaartjes, stop ze in een apart compartiment en niet bij je camera en objectieven. Heb je geen extra compartiment, koop een los accessoire tasje, zodat het netjes bij elkaar blijft. Zo raak je niets kwijt.

Nando accesssoiretasje

Kleine items vervoer je bij voorkeur in een apart tasje. Dat helpt je organiseren, en zo raak je niet snel iets kwijt.


Wat je niet in je fototas nodig hebt, kun je in een apart tasje op je hotelkamer of in je bagage laten zitten. Je hebt tijdens het fotograferen geen kaartlezer nodig, of een acculader. Haal die uit je tas, sleep het niet mee op je dagtrip.

Extra ruimte in je fototas



Een fototas op maat, speciaal op de spullen die je (op dat moment) hebt lijkt ideaal. Maar dat is het niet. Extra ruimte komt altijd goed van pas, en niet alleen voor je fotospullen.

Vaak ben je langer op pad. Dan wil je een regenjas meenemen, of een vest. Misschien is het te warm, en wil je een das of sjaal afdoen. Of je handschoenen. Extra ruimte in je tas voor deze kleding maakt veel verschil. Denk echter ook aan je lunch, en een stukje fruit of een flesje drinken.

Nando klimmen

Soms ben je langer onderweg. Zorg dat je ruimte in je fototas hebt voor lunch, een snack, een flesje water, en een vest of regenjasje.


Een fototas is meer dan alleen een tas voor de camera en een set objectieven. Zeker als je op fotoreis gaat. Heb je die ruimte niet, overweeg dan een nieuwe tas om te voorkomen dat je op reis met een extra tasje opgescheept zit omdat het niet in je fototas past.

De tas - Hoe ga je er mee om?



Rondlopen met je camera in je fototas ga je niet doen. Je wilt fotograferen, dus haal je de camera met een objectief uit je tas. Doe dit op een veilige plek, ver van een branding op het strand, of op een vlak stuk in bergachtig gebied.

Zorg voor een goed systeem om je camera om te hangen. Ik schreef al eens over de manier hoe ik mijn camera draag, maar er zijn natuurlijk ook andere methoden. Echter, wanneer je moet klimmen, zorg ervoor dat je camera niet tegen rotsen aan botst. Stop het desnoods even terug in de tas.

Nando naar de fotolokatie

Heb je moeilijk begaanbare paden, overweeg dan om je camera even in de fototas te vervoeren.


Laat je tas niet eenzaam achter



Hou je tas bij je. Dat klinkt vreemd, maar in het enthousiasme laten veel mensen een tas open en bloot achter om te fotograferen. Ze zijn immers in een groep. Maar de groep verspreid zich, en iedereen loopt steeds verder. Uiteindelijk ligt je tas eenzaam en alleen, vaak nog open met alle apparatuur voor het grijpen. De meesten mensen zijn eerlijk, behalve die ene...

Nando good practice op het strand

Laat je tas niet zomaar op de grond liggen als je gaat fotograferen. Hang de tas om. Aan het strand is dit heel erg belangrijk.


Laat je tas ook niet op het stand liggen, en al helemaal niet open. De zee heeft een eigen wil, en de golven van de branding komen altijd verder dan je denkt. Je zou niet de eerste zijn die eindigt met een fototas vol zeewater.

Maak van je fotoreis geen nachtmerrie



Een fotoreis is fantastisch om te doen. Samen op pad met gelijkgestemden, en bovendien leerzaam omdat je ook ziet hoe anderen fotograferen. Het is inspirerend, en je komt op een eenvoudige manier op de mooiste plekken.

Door goed met je tas om te gaan voorkom je dat er iets met je apparatuur gebeurd, en de reis in een nachtmerrie verandert. Toch moet je jezelf niet bang laten maken door te bedenken wat er allemaal mis kan gaan met je apparatuur.

Nando fotoreis genieten

Tijdens een fotoreis moet je zorgeloos kunnen genieten. Een goede fototas helpt je daar zeker bij.


Ga verstandig om met je tas. De tips in dit artikel zijn niet moeilijk, en simpelweg 'good practice.' Bedenk dat het in feite zelfs niet alleen voor een fotoreis is, maar altijd geldt. Ook als je op 10 kilometer van huis bent. Alleen kun je tijdens een fotoreis niet even naar huis als het mis gaat.


Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2022.
De eerste publicatiedatum is maandag 18 juli 2022, 20:10.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:07  | reageer

    Sorry Nando maar ik haat fotoreizen. Ik ga altijd het liefst alléén. Behalve als ik modellen shoot. Uiteraard heb je dan één of meerdere modellen mee en een muah. Maar ná het shooten wil ik graag altijd even alleen zijn en genieten van het moment.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 11:37  | reageer

    @Lauran:
    Fotoreizen zijn niet voor iedereen geschikt. Jij bent dus iemand die dit niet zou doen. Ik begrijp dit uitstekend, en ik ga zelf ook altijd alleen. Je hebt dan alle tijd aan jezelf.
    Maar anderen vinden het fantastisch, meegenomen worden naar de mooiste plekjes en bovendien begeleiding hebben met het fotograferen zelf. vrolijk

  3. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 12:23  | reageer

    @Nando, ik begrijp dat heel goed. Veel mensen gaan vaak samen. Het kuddegedrag wat de mens toch heeft. En daar is niets mis mee verder. Trouwens wel een leuk en prettig geschreven artikel.

  4. Peter
    Peter schreef op dinsdag 19 juli 2022 om 15:25  | reageer

    @Lauran. Daar ging het hier in het artikel van Nando helemaal niet om. Als je op reis gaat zijn tips, vooral voor beginners, heel waardevol. En als mensen hert plezierig vinden om met elkaar op stap te gaan is dat hun zaak. Dat als kuddegedrag te betitelen klinkt niet erg respectvol.

  5. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 22 juli 2022 om 01:15  | reageer

    @Peter, trek het je niet aan. Er zijn altijd mensen met een afwijkende mening en daarmee anderen tegen de schenen schoppen.

    Het gaat om het verhaal van Nando en zijn tips. In dit verhaal van Nando staan goede tips. Fotoreizen hoef je niet persé in een groep te maken. Je kan ze ook alleen maken eventueel vergezeld van een plaatselijke gids.

    Waar ik altijd tegenaan loop dat er met 99% van de fotoreizen, die meestal door beroepsfotografen georganiseerd worden, geen enkele rekening wordt gehouden dat er ook (amateur)fotografen zijn met een lichamelijke beperking. Zij krijgen vrijwel nooit de kans eens mee te doen met een fotoreis omwille van de plaatsen en landen die worden bezocht. Georganiseerde fotoreizen zijn voor 99% enkel geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
    In Nederland leven 2,3 miljoen!!! mensen met een lichamelijke beperking. Onder deze groep zijn er vast ook mensen die zich graag met fotografie bezighouden.
    Ondanks allerlei internationale en europese verdragen die ook door nederland zijn onderschreven, wordt er nog steeds geen of onvoldoende rekening gehouden met mensen met een beperking. Daarnaast is er natuurlijk een financiële drempel omdat een persoon met een beperking mogelijk moet voorzien in assistentie door een zorgverlener wat de kosten voor een extra persoon doet verhogen.
    Ik stel dan ook voor dat fotografen die fotoreizen organiseren, in de landen waar deze reizen plaatsvinden, in hoeverre er mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking om deel te nemen aan zo'n reis.
    In de beschrijving van zo'n reis kan dan aangegeven worden of de reis ook geschikt is voor mensen met een beperking waaronder ook rolstoelgebruikers.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord