Waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben
vrijdag 20 mei 2022, 14:41 door Henny van Roomen | 4.162x gelezen | 4 reactiesAls professioneel fotograaf krijg ik vaak de vraag welke lens iemand moet kopen. Het standaard antwoord is natuurlijk altijd; dat hangt er vanaf, wat ga je fotograferen?
Echter is er toch altijd één lens waarvan ik vind dat iedere fotograaf er een zou moeten hebben. Ik heb het over de 50mm prime lens.
In dit artikel geef ik je 6 redenen waarom je een 50mm objectief zou moeten hebben.
1. Ze zijn super scherp
Omdat de 50mm een vast brandpunt heeft en niet kan zoomen heeft de lens weinig bewegende onderdelen en minder glas. Hierdoor zijn de beelden die je met de lens schiet super scherp.
Ondanks dat de lens heel eenvoudig gebouwd is, zijn ze vaak scherper dan de duurste zoomlenzen.
2. De prijs
Een van de grootste voordelen van de 50mm lenzen is natuurlijk de prijs. De meeste 50mm objectieven van een a-merk heb je al voor 125 a 150 euro. Hierdoor hoef je geen grote investering te doen om te experimenteren met de lens.
3. Je wordt er creatief van
Vaak zie ik (beginnende) fotografen kiezen voor zoveel mogelijk zoom. Dat is tenslotte heel makkelijk want je kunt onderwerpen dichterbij halen. En het is veelzijdig want je hoeft niet te wisselen van lens.
Echter zorg je er met zoomen ook voor dat je een heel ander perspectief krijgt. Op een full-frame camera heeft de 50mm overigens een perspectief dat het meeste in de buurt komt van onze ogen.
Bij sommige genres kan het juist veel met de sfeer doen als je dichterbij een foto maakt in plaats van zoomt.
Een 50mm prime lens kan niet zoomen en dus wordt je creatiever met fotograferen omdat je dichterbij foto's moet maken en ook van tevoren moet nadenken over hoe je de foto gaat maken.
4. Mooie scherptediepte
De 50mm lens heeft vaak een laag minimaal diafragma van 1.8 of zelfs 1.4. Hierdoor kun je hele mooie foto's maken met weinig scherpediepte.
Als je jouw achtergrond zorgvuldig uitkiest en fotografeert met een laag diafragma heb je zelfs kans op het enorm gewilde bokeh. Dit zijn de sfeervolle cirkels in de onscherpe achtergrond van een foto.
5. Lichtsterk
Doordat het objectief lage diafragma's kan hebben, is de lens ook enorm lichtsterk. Hierdoor kun je in donkere omstandigheden fotograferen met snellere sluitertijden. Let wel op dat je dan dus weinig scherptediepte krijgt.
6. Licht en klein
Het laatste voordeel van de 50mm lens is dat hij erg licht en klein is. Omdat de lens niet opvalt kun je veel onopvallender foto's maken zonder dat je mensen meteen intimideert. Ideaal als je bijvoorbeeld op straat foto's maakt.
Het is ook altijd leuk om mensen versteld te doen staan hoe mooie foto's je kunt maken met de kleine lens.
Daarnaast is de lens ook erg licht. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie of tijdens het wandelen de hele dag rondloopt met je camera.
Zijn er ook nadelen?
Uiteraard kleven er ook nadelen aan deze lens. De grootste is natuurlijk dat je niet kunt zoomen met deze lens.
Daardoor is de lens minder geschikt om snel te reageren op veranderingen en bewegende onderwerpen. Bijvoorbeeld tijdens reportages.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Henny van Roomen is een jonge (27) freelance fotograaf uit Nijmegen. Hij maakt vooral voor bedrijven foto's waarbij mensen centraal staan zoals portret- en reclamefoto's. Daarnaast houdt hij ook van de natuur en maakt hij daar ook vrij werk. Zijn commerciële portfolio vind je op zijn website.
4 reacties
-
Donald Willemsen schreef op zaterdag 21 mei 2022 om 00:10 | reageer
Een groot verschil met een zoomlens is ook dat de prime lens ALTIJD dezelfde beeldhoek heeft behorend bij de brandpuntsafstand.
Bij een zoomlens verander je de brandpuntsafstand door in of uit te zoomen en daardoor dus ook de beeldhoek. -
Frank schreef op dinsdag 24 mei 2022 om 13:49 | reageer
Leuk artikel en helemaal mee eens. Voor een crop camera (ik heb zelf een Nikon D80) kun je dat ‘vertalen’ naar een 35 mm lens met vast brandpunt. Dan heb je (ongeveer) de beeldhoek van het menselijk oog. Verder gelden dezelfde afwegingen als bij de 50 mm voor fullframe: goedkoop, scherp, licht van gewicht en lichtsterk. Frank
-
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Nikon brengt Nikkor Z 50mm f/1.4 uit
door Elja Trum
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.