Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Waarom ik nooit een statief gebruik

zondag 6 oktober 2024, 16:16 door | 1.991x gelezen | 4 reacties

Voor het type projecten waar ik aan werk, is een statief best logisch: alle lijnen zijn kaarsrecht in mijn stedelijke landschappen. En toch weiger ik mijn camera op een statief te schroeven. Wel heb ik alternatieven gevonden die voor mij prima werken. Hieronder wat tips voor wie ook graag mobiel blijft.

Thuis heb ik maarliefst drie statieven liggen. Ze leiden een waardeloos leven: hoogstens neem ik er eentje mee omdat… nouja, je weet maar nooit. IJdele hoop, want een statief verlaat mijn auto nooit.

Hoe ik ooit wel begon met een statief


In 2013 moest ik met statief fotograferen als onderdeel van een fotografieopleiding. Ik kreeg de opdracht om met een flitser te werken en drie ruimtes te belichten in een andere kleur. Dat moest dan te zien zijn in één foto, zonder te Photoshoppen.

Ik denk dat daar mijn trauma is ontstaan.

Urenlang rende ik met die flitser van kamer naar kamer, mezelf tot wanhoop drijvend. Hieronder zie je het – veel te donkere – resultaat waarmee ik mezelf noodgedwongen tevreden stelde:

Flitslicht donker


Mijn alternatief voor een statief


Ik heb een hekel aan werken met een statief omdat het voelt alsof ik ben aangelijnd, net als een hond. Ik kan niet vrij bewegen met mijn camera: voor iedere aanpassing in mijn standpunt, moet ik klooien met dat statief.

Inmiddels pas ik onbewust allerlei alternatieven toe die me helpen bij het maken van een scherpe foto met rechte lijnen:

  • Ik gebruik de ingebouwde waterpas op mijn camera
  • Ik zet het lijnengrid in mijn display in als verticale hulplijnen bij gebouwen
  • Ik houd mijn adem in zodra ik op de knop druk (helpt tegen bewegingsonscherpte)
  • Ik maak diverse foto's vanuit (ongeveer) hetzelfde standpunt zodat ik thuis de meest rechte variant kan kiezen


Bij thuiskomst heb ik dan een veelvoud van dit soort beelden:

Geen statief gebruikt



Het lijken dezelfde foto's, maar als je goed kijkt zie je dat sommigen best scheef zijn. Uiteindelijk blijft er dan eentje over, in dit geval was dat deze:

Foto zonder statief


Dit kan natuurlijk veel slimmer, handiger en efficiënter. Maar blij word ik daar niet van. De kunst is -vind ik- om een werkwijze te vinden die bij je past. Ongeacht of dat objectief gezien de 'beste' manier van werken is. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Kronkeling dit is mijn blog, daarop schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

4 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zondag 6 oktober 2024 om 16:37  | reageer

    Dat je OOK met behulp van een statief de foto kan maken die je wilt maken, is een bewijs van vakmanschap.
    Bovendien zit het werken met een statief niet voor niets in een fotografieopleiding.

  2. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op zondag 6 oktober 2024 om 19:31  | reageer

    Dag Elvira.
    Een statief gebruikt u niet. Er is een alternatief: een scheerlijn van uw tent. Waar normaal de scheerlijn aan de tent zit knoop ik deze aan een stukje triplex van 10-3 cmm. Gaatje in boren en het koordje aan vastmaken. Waar de haring zit, zit bij mij een schroefoog. Dit draai ik in de camera. Het koordje zit opgerold om het stukje triplex, handig bij vervoer. Bij gebruik wikkel ik het koord er af en zet mijn voet op het stukje triplex. De lengte bepaal ik met het schuifje waar je ook bij camperen de tent mee span. Met de hand onder de camera en de voet op het stukje triplex trek ik het koord strak. Het werkt perfect in 8 van de 10 keer.

    Groet,
    Hans

  3. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op zondag 6 oktober 2024 om 20:50  | reageer

    @Donald: Tjsa, ik weet niet of ik onder het kopje "vakmanschap" val met mijn werkwijze. Voor mij is het vooral belangrijk een werkwijze te vinden die bij me past. Natuurlijk is het wel fijn om met van alles te experimenteren tijdens een fotografie-opleiding. Sommige dingen die ik daar heb geleerd, pas ik nog steeds toe, andere dingen (zoals dat statief...) niet meer vrolijk

    @Hans: Zo zeg, dat is nog eens een originele tip! Wat leuk dat u dat hier deelt. Dank!

  4. Karel Derickx
    Karel Derickx schreef op dinsdag 8 oktober 2024 om 13:05  | reageer

    Op de fotovakschool zei ik dat ik wel scherp kon fotograferen met 1/125 sec. De leraar zei me, maak maar een foto met 1/125 sec uit de hand en diezelfde foto met 1/125 vanaf statief.
    Bij het uitvergroten bleek de opname met statief duidelijk scherper

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.700 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord