Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Waarvoor zijn groepen en kanalen op je flitser?

woensdag 4 januari 2023, 22:44 door | 2.210x gelezen | 2 reacties

Wanneer je met opzetflitsers aan de slag gaat kom je het instellen van groepen en kanalen tegen. Wat kun je daar eigenlijk mee en hoe gebruik je het in de praktijk?

Je kunt je flitsers instellen op verschillende groepen (Gr), groep A, groep B, groep C, et cetra. Vervolgens kun je de flitsers in groep A op bijvoorbeeld een flitssterkte van ½ zetten, en de flitser in groep B op een sterkte van bijvoorbeeld 1/8ste.

Zo kun je bijvoorbeeld een kant van het gezicht 'goed' belichten en de andere kant van het gezicht wat onderbelichten. Zo krijg je diepte in het gezicht.

Ook de zoomstand kun je zo voor iedere flitser afzonderlijk regelen.

Kanalen


Kanalen (CH) gebruik je alleen als je samen met andere fotografen aan de slag bent die hetzelfde merk flitsers gebruiken als jij gebruikt.

Afgelopen zaterdag gaf ik bijvoorbeeld een workshop Paintsplash, waarbij de cursisten verdeeld waren in in drie groepjes. Groep 1 startte met paintdrum, groep 2 met verfsculpturen en groep 3 zette bloemen in inktwolken. En zo rouleerden ze.

Bloemen in inktwolken


Groep 1 gebruikte Godox flitsers, groep 2 Hahnel en groep 3 ook Godox. Probleem is dan dat als iemand uit groep 1 op de ontspanknop van de camera drukt, de Godox zender op die camera een seintje geeft aan alle Godoxflitsers in de buurt dat ze moeten gaan flitsen. Mits die op hetzelfde kanaal ingesteld staan...

Dat wil je dus meestal niet. En dus zette groep 1 de flitsers op kanaal 1 en groep 3 de flitsers op kanaal 2.

Probleem opgelost!


Creative Light Art maken


Door ledlampen te combineren met flitslicht ontstaan er veel creatieve mogelijkheden. Wil je hier zelf ook eens mee aan de slag? Bekijk dan mijn cursus Creative Light Art.

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

2 reacties

  1. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 5 januari 2023 om 11:21  | reageer

    Beste Liesbeth,

    Dit geld niet alleen voor studioflitsers maar ook voor rapportage (opzet) flitsers als je deze 'off camera flash' gebruikt. Bij Canon kan je zelf vanaf de EX-RT 600 reeks een beveiliging d.m.v. een pincode instellen zodat niemand het kanaal kan onderscheppen tussen je trigger en flitsers.

  2. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 5 januari 2023 om 18:31  | reageer

    Hallo Arthur, deze blog gaat inderdaad over opzetflitsers/reportageflitsers. Overigens werken Hahnelflitsers niet met kanalen. Deze flitsers en triggers moet je eerst 'koppelen'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord