Wat je kunt doen met een paar simpele lichten
donderdag 31 maart 2016, 13:13 door Frank Doorhof | 7.279x gelezen | 5 reactiesEén van de problemen die veel fotografen denk ik tegenkomen is om creatief te zijn, en vooral om creatief te zijn met licht. Vandaar hier wat tips over wat je kunt doen met licht.
Laten we eens kijken naar de lichtslang. Dit soort lichten kennen we allemaal. Vooral rond de kerst worden ze veelvuldig gebruikt. Als je deze wil gebruiken, zorg er dan voor dat je een felle gebruikt, want als je ze gaat mixen met flitsers, dan wil je de grootst mogelijke felheid hebben.
In dit shot met Poeka hebben we de slang gebruikt om het model te belichten, die op de grond op een plastic spiegel ligt. Het voornaamste voordeel van een plastic spiegel is dat ze niet alleen onbreekbaar zijn, maar dat ze ook niet die nare dubbele reflectie hebben die veel dikkere spiegels soms hebben.
Een shot als dit maken is niet makkelijk, maar het is ook weer niet zó heel moeilijk. Je moet ervoor zorgen dat je de laagst mogelijke output van je flitsers hebt. Hiervoor zijn Elinchrom ELC's erg handig; deze kunnen op een heel laag vermogen gezet worden.
De reden hiervoor is dat de output van de lichtslang niet enorm fel is, dus je moet een langere sluitertijd gebruiken en een zo groot mogelijk diafragma om jezelf ervan te verzekeren dat de lichtjes van de slang ook daadwerkelijk te zien zijn.
Een simpele regel om te onthouden is: Diafragma reguleert de verschijning van de flits in je shot; de sluitertijd reguleert het omgevingslicht in je shot.
We zorgen er uiteraard voor dat het diafragma gemeten en vastgezet is, anders is je model onder- of overbelicht. De lichtslang daarentegen (of een andere lichtbron uit de omgeving) kunnen we feller of juist minder fel laten zien door het aanpassen van de sluitertijd. Dit heeft geen effect op de flitsers omdat een flits geen constante lichtbron vormt.
In een shot zoals dit is het dus logisch om het diafragma naar f/2.8 te zetten en de sluitertijd naar smaak te gebruiken. Dit is het grote voordeel van digitale fotografie; we hebben een enorme digitale polaroid achterop de camera (of in mijn geval een grote tv in mijn studio), waarmee we het geheel echt goed kunnen finetunen.
Zodra we het resultaat hadden wat we willen, hebben we een extra flits in de achtergrond toegevoegd met een rode gel. Dit zag er echter heel basic uit, en dus hebben we wat rook toegevoegd voor de sfeer.
Houd in je achterhoofd dat rook tegelijkertijd werkt als een diffuser en een reflector. Wees dus heel voorzichtig waar je je licht op richt. Vooral als je een lichtbron hebt die op de rook gericht staat; maak de lichtstraal zo nauw als mogelijk. Hiervoor heb ik een kleine snoot met grid gebruikt om het gezicht van het model te belichten.
Als je alles goed gebalanceerd hebt, dan heb je geen Photoshop nodig na het schieten. Als je later toch besluit dat je de lichtslang wat feller wil hebben, dan is er een makkelijke oplossing. Gebruik de functie 'Tegenhouden' in Photoshop en beweeg lichtjes over de lichtslang. Je zult dan zien dat het licht feller wordt. Pas wel op dat je het niet overdrijft.
Dus de volgende keer dat je je afvraagt wat je kunt doen... koop wat sierverlichting en fotografeer!
Cursus Fotoshoot onder Controle
Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
5 reacties
-
Toon de Vos schreef op donderdag 31 maart 2016 om 20:34 | reageer
Kun je iets meer vertellen over die "plastic spiegel"?
-
Frank Doorhof schreef op donderdag 31 maart 2016 om 22:15 | reageer
Op zich weinig meer dan dat het een plastic spiegel is. Je kan ze op marktplaats soms vinden. Onbreekbare spiegels.
-
Henk dK schreef op dinsdag 5 april 2016 om 13:27 | reageer
Sorry, hier heb ik helemaal niets mee. Echter er zullen mensen zijn die dit geweldig vinden.
-
Frank Doorhof schreef op dinsdag 5 april 2016 om 14:17 | reageer
Haal de techniek eruit die wel interessant is voor je zou ik zeggen. En inderdaad het is smaak gebonden
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 april 2016 om 16:30 | reageer
Ik vraag me enkel af hoe het zit met de flitssynchronisatietijd op de camera. Gaat de flits wel af bij een trage sluitertijd?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tweezijdige randverlichting met één licht
door Elja Trum
-
5 manieren om je model met één flitser te belichten
door Nando Harmsen
-
Een creatieve studioset voor slechts één dollar
door Michelle Peeters
-
Compositie versus Photoshoppen
door Frank Doorhof
-
Foto van begin tot eind: Vuurvliegjes
door Marit Hilarius
-
Werken met sterk tegenlicht
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.