Wat te fotograferen tijdens de lockdown
maandag 21 december 2020, 20:10 door Frédéric Paulussen | 4.162x gelezen | 0 reactiesWe zitten weer in een lockdown. In België noemen we het de lockdown light, maar ook in Nederland zijn de maatregelen weer heel wat strenger. En dus moeten we als fotografen de inspiratie weer dichterbij zoeken.
Daar hebben heel wat fotograferen het moeilijk mee. We zijn het gewoon in onze wagen te stappen en een uur later eender waar in de Benelux te staan. En dat geeft heel wat fotografie mogelijkheden.
Maar nu is dat dus niet altijd mogelijk. Dus moeten we op zoek naar nieuwe onderwerpen om te fotograferen. Het uitgelezen moment om eens te experimenteren.
In dit artikel som ik graag verschillende zaken op die je eens kan proberen. Van thuis uit of in je directe omgeving.
Maak een zelfportret
Als fotograaf zijn we steeds bezig met andere mensen in beeld te brengen, maar zelf staan we eigenlijk vrij weinig voor de camera. Tijd om daar eens verandering in te brengen!
Maak een opstelling bij je thuis zoals je dat zou doen voor een portret van iemand anders en zet je camera op een statief.
Als Nikon-gebruiker is de Snapbridge app handig om de instellingen en focus aan te passen vanop mijn smartphone. Andere camera-merken hebben zeker ook zo'n mogelijkheid.
Je kan natuurlijk altijd vragen aan iemand in je bubbel om te helpen. Hoewel jij alles instelt, kunnen zij de vinger op de knop zijn.
Zoek de dieren op in je directe omgeving
We hebben allemaal dieren rondom rond ons. Dat kan een huisdier zijn, maar ook dieren buiten. Zelfs in een drukke stad zoals Brussel, kan ik 'wildlife' fotografie doen.
Zo ben ik bezig aan een reeks over de stadsduiven. Vogels die we elke dag zien en meestal walgelijk vinden. Een kijkje nemen in het leven van onze (boven)buren vind ik een interessante oefening als fotograaf.
Speel met de functies van je smartphone
Als fotografen kijken we nog een beetje neer op smartphone fotografie, maar is dat wel nodig? Met je smartphone kan je echt leuke resultaten behalen. Het kan zelfs creativiteit inspireren.
Soms maak ik met mijn smartphone een foto die ik anders niet zou maken met mijn DSLR.
Op mijn huidige smartphone zijn er bijvoorbeeld lange sluitertijd functies. Hoewel ze niet echt met een lange sluitertijd, maar eerder met een soort foto-stacking werken, kan het leuke resultaten opleveren.
Zoals deze foto in Antwerpen. Een mooie zonsondergang en de 'silky water' functie van Huawei werkten mooi samen.
Pak je smartphone dus uit je broekzak en check alle camera-functies.
Maak productfotos van je favoriete voorwerpen
Je zit nu meer thuis. Een plaats waar jij alles beslist. Dus ook wat er bijvoorbeeld op de kast staat. Het zijn misschien niet de meest waardevolle objecten, maar ze zijn wel belangrijk voor jou. Maak er eens foto's van.
Voor mij waren dat bijvoorbeeld kleine beeldjes die ik meenam na mijn reizen in Botswana en Namibië. Ze maken een goede oefening in product fotografie.
Daarnaast is het leuk om mentaal eventjes terug te reizen en is het handig foto's te hebben. Je weet maar nooit of je die beeldjes verliest tijdens een verhuis.
Vuile kleren met macro fotografie
Trek het bos in. Nu heb je prachtige paddenstoelen staan die je kan fotograferen. Met een macrolens of enkele opzetstukken geraak je al heel ver. Geniet van wat tijd in de natuur en breng een stukje, virtueel wel, mee naar huis.
Vervolgens al de modder afwassen en genieten van het bewerken van de foto's in je lekker warme thuis. Heerlijk!
Oude foto's herbewerken
We groeien allemaal en leren elke dag, week, of maand nog wel iets bij. Je foto's van vroeger zijn dus misschien niet meer exact zoals jij ze wilt. Er zijn zaken zoals timing, compositie, en onderwerp die je niet meer zo gemakkelijk kan aanpassen.
Gelukkig is het 'storende' element vaak de bewerking. 'Urgh, zo overbewerkt. Ik wist toen echt nog niet hoe ik de vibrance subtiel moest gebruiken'. Wel, nu weet je dat wel!
Je hebt zeker en vast de raws of onbewerkte jpg nog ergens staan. Gooi die nog eens in Lightroom en bewerk de foto zoals je dat vandaag zou doen. Leg vervolgens de twee edits naast elkaar. Het zal je verbazen hoeveel beter je bent geworden!
Dit zijn natuurlijk slechts enkele ideetjes. Laat ons zeker in de comments weten hoe deze lockdown en maatregelen invloed hebben op jouw fotografie!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Als bedrijfsfotograaf bij Fredography focust Frederic zich op portretten en reportages. Daarnaast heeft hij ook een passie voor workflows, social media, en smartphone fotografie.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Leg een tijdsbeeld vast
door Michiel Heijmans
-
Het Perfecte Plaatje; Corona en natte naaktshoot
door Elja Trum
-
De verstilling door corona, fotografische bijdragen
door Michelle Peeters
-
Leg de verstilling door Corona fotografisch vast
door Michelle Peeters
-
Bezoek dit weekend een (virtueel) Duits fotofestival
door Elvira Smit
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.