Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wees niet bang voor de mislukte foto

vrijdag 13 september 2024, 20:02 door | 1.031x gelezen | 12 reacties

Ongetwijfeld heb jij regelmatig mislukte foto's. Schaam je daar niet over. Iedereen heeft foto's die niet gelukt zijn, zelfs de professional. Wees daarom niet bang voor de mislukte foto. Omarm die misluking. Leer ervan.

Ze zijn er nog steeds. Fotografen die snel de mislukte foto's direct van het geheugenkaartje verwijderen. Het is onderdeel van dat proces dat chimping heet: direct het resultaat terugkijken en ongewenste foto's verwijderen. Doe dat niet.

Nando per ongeluk

Per ongeluk die knop ingedrukt. Een mislukte foto. Die gooi ik thuis wel weg.

Afgezien van het verlies van contact met je onderwerp door je direct te focussen op het kleine LCD-scherm van je camera, is er geen enkele reden om de mislukte foto direct te verwijderen. Sterker nog, het is een gemiste kans.

Je zou bijna denken dat de fotograaf die direct de mislukte foto's verwijdert zich schaamt voor die mislukking. Een per ongeluk afgedrukte foto biedt absoluut geen leermoment. Maar een foto die mislukt door een verkeerde handeling, instelling of keuze, is wel degelijk een leermoment.

Nando scherpte verkeerd

De scherpstelling is verkeerd. Die kan weg, maar dat kon ik nog niet zien op het kleine LCD-scherm van de camera. Volgende keer let ik beter op de juiste scherpstelling.

Mislukt de foto? Kijk dan waarom dat zo is. Dit kan een instelling zijn die je niet goed hebt staan, of vergeten bent. Het kan ook een andere oorzaak zijn die voor een ongewenst resultaat zorgt. In dat geval is een kort moment chimping erg waardevol, want het biedt de kans op de fout op te lossen.

Besteed echter geen tijd om op de deleteknop te klikken als je nog aan het fotograferen bent. Laat die foto gewoon op het kaartje staan. Thuis is er voldoende tijd om dit te doen. Bovendien, wie kan er op een drie inch scherm een goede beoordeling doen? Daar heb je een groot scherm voor nodig.

Nando compositiefout

De compositie is waardeloos. Waardoor, waarom, wat kan beter? Dat kan je niet meer ontdekken als je de foto al van de camera delete.

Is de foto mislukt of zelfs niet mooi? Kijk dan waarom dat dit zo is. Door de reden te achterhalen weet je waar je de volgende keer op moet letten, of waar je meer aandacht aan moet besteden tijdens het fotograferen.

Is je foto niet goed belicht? Let dan de volgende keer beter op de belichting.
Is je onderwerp niet scherp, achterhaal waarom niet.
Moet de sluitertijd sneller, of heb je de camera niet stil gehouden?
Wie weet, misschien heb je heel vaak dat een foto per ongeluk gemaakt wordt. Dat is dan ook iets om op te letten.

Nando testfoto

Oeps, overbelicht. Ik had de flitser aan, en de belichting stond verkeerd. Geen tijd besteden aan weggooien, maar direct corrigeren en weer verder.

'In het veld' kijken naar je foto's is goed, want als het fout is kan je direct corrigeren. Dat is een goede manier van chimping, die een seconde duurt. Maar ga vooral niet terugkijken, inzoomen, scherpte controleren, selecteren en weggooien.

Door je mislukkingen te bestuderen, groei je als fotograaf. je wordt er beter door. Omarm daarom de mislukte foto, want daarmee weet je waar je nog in kan verbeteren.

Gooi jij foto's direct weg? Zo ja, waarom is dat? Heb je daar een goede reden voor? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

  1. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op zaterdag 14 september 2024 om 15:49  | reageer

    Mislukte foto's ..... Ik kom nog uit de analoge fotografietijd, dat was 1 grote mislukte foto's festival. Je wist echt niet hoe het eindresultaat er uit zou zien, en dan moest je ook nog enkele dagen wachten op het eindresultaat. Met de digitale fotografie is het eindresultaat eigenlijk al het op schermpje van de camera te zien voor je foto maakt. Er kan veel minder misgaan dan in de analoge fotografietijd.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op zaterdag 14 september 2024 om 16:27  | reageer

    In het analoge tijdperk dacht je na voor je een foto maakte. Was het scherp, belichting goed, compositie goed, enzovoort.
    Met het digitale tijdperk is het voor velen een feest van fotograferen met de hoop dat er iets bij zit. Ik lees soms dat er honderden foto's in een uurtje gemaakt worden. Dan vraag ik me af hoeveel er nog nagedacht wordt voor er een foto gemaakt wordt.
    Voordeel is, je kan direct terugkijken en corrigeren. Maar er kan nog steeds héél veel fout gaan.

  3. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op zaterdag 14 september 2024 om 20:20  | reageer

    In de analoge tijdperk werden ook veel slechte foto's gemaakt, en werden door mensen met een compact camera gemaakt. Niet iedereen had toen een spiegelreflex camera.
    Nu in de digitale tijdperk worden er veel meer foto's gemaakt, omdat fotografie binnen handbereik van iedereen is. De camera's en mobieltjes zijn computergestuurd en Ai helpt een handje.

  4. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zaterdag 14 september 2024 om 23:50  | reageer

    Nando ik ben het helemaal met je eens.
    Zelf kijk ik vrijwel nooit terug op het schermpje. Ik maak meerdere foto's van hetzelfde onderwerp, gebruik verschillende instellingen, wissel eens van standpunt en gebruik verschillende composities. Thuis na het uploaden van de foto's naar de pc bekijk ik ze wel en die echt niet bruikbaar zijn gooi ik dan pas weg.
    Vandaag (14-09-2024) bijvoorbeeld ben ik de hele dag op pad geweest naar de Zeelandbrug, de Brouwersdam en de stormvloedkering in de Oosterschelde. Ik heb slechts!!! 44 foto's gemaakt. Er zijn een paar goede bij, maar ook slechte. De slechte bewaar ik wel tot ik ze geannaliseerd heb waarom ze slecht zijn.

  5. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op zondag 15 september 2024 om 17:04  | reageer

    Maar op het schermpje krijg je een indruk van de foto. En op
    basis daarvan kan je de compositie et cetera aanpassen. Dat is het voordeel van digitale fotografie.

  6. Mac
    Mac schreef op maandag 16 september 2024 om 08:13  | reageer

    Vorig weekend nog foto's gemaat op een dans event.
    Ik denk dat ik zo'n 1000 foto's heb geschoten.
    Na groffe controle thuis van foto's die duidelijk niet goed waren, nog 300 over. Nu nog een strenge keuring, en ik zal met geluk 150 over houden die goed zijn.

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 16 september 2024 om 12:18  | reageer

    @ A. Gooier, op het schermpje krijg je inderdaad een indruk, maar die krijg ik door de EVF (elektronische zoeker) ook. Bovendien zie ik meteen ook het histogram en als ik wil ook de digitale waterpas.
    Ik zie dus perfect hoe mijn foto wordt vóór ik afdruk. Als je een foto maakt van een statisch object kan je er de tijd voor nemen om de compositie en belichting perfect naar jouw idee krijgen. Even snel een fotootje maken is er bij mij niet bij. Ik weet ook vantevoren hoe ik een object op de foto wil hebben. Ik bereid een fototrip voor. Vooraf zoek ik uit waar ik mij op kan stellen e.d. Er is één ding wat je niet op voorhand kan plannen en dat is het licht op het moment dat je er bent.
    Mijn manier van werken is niet zaligmakend, maar ik hoef niet na elke foto op het schermpje te kijken of de foto goed is. Ik bewaar de stroom liever voor foto's te maken.

  8. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op maandag 16 september 2024 om 23:09  | reageer

    @Donald Willemsen, ik gebruik het schermpje alleen om een indruk te krijgen, verder doe ik er niets mee.
    Ik fotografeer vanaf het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw en weet intussen wel van te voren hoe de uiteindelijke foto eruit zal gaan zien.
    Als ik een dag ga fotograferen maak ik niet meer dan 40 foto's. Dat ben ik gewend uit mijn analoge tijd, waar ik niet meer dan 36 foto's per rolletje kon maken, of bij middenformaat niet meer dan 12 of 6 foto's per rolfilm.

  9. Bernt
    Bernt schreef op dinsdag 17 september 2024 om 14:09  | reageer

    Dat is geweldig 150 goede fotos overhouden.

  10. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op dinsdag 17 september 2024 om 22:15  | reageer

    @Bernt, want bedoel je?

  11. Liesbeth
    Liesbeth schreef op woensdag 18 september 2024 om 02:20  | reageer

    Ik gooi zelden foto's meteen weg. Soms weet ik meteen als ik heb afgedrukt dat de instellingen verkeerd waren. Maak dan een nieuwe en gooi soms de mislukte weg.

  12. Stefanie
    Stefanie schreef op woensdag 18 september 2024 om 11:10  | reageer

    Terugkijken doe ik wel geregeld (gewoon omdat het kan) maar weggooien op de camera alleen als ik denk dat ik plaats tekort op het kaartje ga hebben, anders is weggooien inderdaad iets voor thuis aan de pc. Ik kom ook regelmatig nog 'mislukte' foto's tegen waar ik achteraf nog wel wat mee denk te kunnen, ander stukje uitsnijden of als achtergrond voor iets anders ... Sinds ik digitaal fotografeer ben ik wel wat makkelijker geworden dan vroeger analoog, eerst knippen en dan nadenken zeg maar

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord