Welke Canon camera moet je kopen?
vrijdag 2 januari 2015, 23:54 door Elja Trum | 61.567x gelezen | 6 reactiesWanneer je besloten hebt om voor een Canon spiegelreflexcamera te gaan kun je nog kiezen uit veel verschillende modellen. Zoveel modellen dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nu het verschil tussen al die camera's en welke moet je kopen?
Laat ik voorop stellen dat je van mij geen Canon hoeft te kopen. De camera's van Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus en al die andere merken zijn ook prima. In dit artikel ga ik echter de huidige modellen van Canon met elkaar vergelijken.
Canon EOS M
De Canon EOS M is eigenlijk geen spiegelreflexcamera. Het is een systeemcamera. Dat betekent dat je wel objectieven kunt wisselen, maar dat je geen optische zoeker hebt waarmee je via een spiegelsysteem door je objectief kijkt.
De Canon EOS M is aangekondigd midden 2012 en gebruikt een EF-M vatting, waar vooralsnog maar vier objectieven voor beschikbaar zijn. Wel is er een adapter te krijgen waardoor je ook de andere Canon objectieven kunt gebruiken. Ik zou een aanschaf van de Canon EOS M afraden. Het is gewoon geen goede camera.
» Lees ook onze review van de Canon EOS M
Prijs: circa 289 euro
Canon EOS 1200D
Op 12 februari 2014 werd de Canon EOS 1200D aangekondigd. Dit is het instapmodel van Canon en op zich een uitstekende camera tegen een goede prijs. Een prima keus om kennis te maken met een digitale spiegelreflexcamera. Tenzij je een specifieke vorm van fotografie wilt gaan beoefenen zul je als beginner niet snel tegen de grenzen van dit model oplopen.
Canon EOS 100D
De Canon 100D werd in maart 2013 aangekondigd en het is Canon's kleinste en lichtste model. Dat de camera zoveel compacter is kan prettig zijn als je kleine handen hebt. De camera ligt mogelijk lekkerder in je hand dan een groter model. Goed om eens in een winkel uit te proberen voordat je hem aanschaft.
Hoewel de camera klein is heeft hij prima specificaties. Prettig is het touch-screen waarmee je eenvoudig door je foto's kunt swippen. Als je ook graag video's maakt dan is het prettig dat deze camera ook tijdens het filmen automatisch scherp kan stellen.
Prijs: circa 399 euro
Canon EOS 700D
Gelijktijdig aangekondigd met de Canon 100D en vrijwel gelijk van prijs is de Canon 700D. Dit model is iets sneller, kan iets beter met weinig licht fotograferen en heeft een draai- en kantelbaar touchscreen display. Allemaal leuke extraatjes die de kleine meerprijs over de 100D zeker waard zijn. Dit model is wel wat groter dan de compacte 100D (maar nog steeds best compact).
Een uitstekende keuze voor een startende spiegelreflexfotograaf die net wat meer wilt dan het absolute instapmodel.
Prijs: circa 519 euro
Canon EOS 70D
Aangekondigd in juli 2013. De camera's bij Canon zijn ingedeeld in modellijnen die voornamelijk kunt herkennen aan het 'tal' waarin ze zitten. De duizendtallen zijn de instapmodellen. De honderdtallen zitten daar net wat boven en de tientallen zijn al wat meer bedoeld voor professionals. De Canon 70D richt zich dus duidelijk al wat meer op de professionelere fotograaf.
In het geval van de 70D wordt er wellicht zelfs meer gericht op de professionele videograaf. Dit model kan namelijk nog beter scherpstellen tijdens het filmen. Ten opzichte van de Canon 700D heeft deze camera ook meer scherpstelpunten (19 in plaats van 9) en ook is de camera sneller (7 foto's per seconde).
Een prima keuze voor een fotograaf die ook graag bezig is met video.
» Lees ook onze gebruikerstest van de Canon 70D
Prijs: circa 949 euro
Canon EOS 7D mark II
Met de Canon 7D mark II, die overigens pas in september 2014 is aangekondigd, richt Canon zich specifiek op sportfotografen. Je kunt er maar liefst 10 foto's per seconde mee schieten. Ook gaat de lichtgevoeligheid tot 51.200 ISO, waardoor je ook in een donkere binnenzaal nog aardig kunt werken.
Het meest interessants is wellicht de autofocus sensor met 65 punten die ook nog eens allemaal kruislingsgevoelig zijn. Helaas ontbreekt een handig draai- en kantelbaar scherm is is het display ook niet aanraakgevoelig. Wel beschikt de camera over een GPS ontvanger waardoor je foto's automatisch voorzien worden van een locatie.
De Canon 7D mark II is erg interessant als je een sportfotograaf bent. Voor overige fotografen is er waarschijnlijk een slimmere keuze.
» Lees ook onze review van de Canon 7D mark II
Prijs: circa 1.699 euro
Canon EOS 6D
De Canon 6D werd in september 2012 aangekondigd. Dit model is weer een stap hoger dan alle vorige modellen. Dit komt vooral doordat deze camera een full-frame sensor heeft. Lees meer over de voordelen van een full-frame sensor. Daarnaast is het mooi dat de camera zowel over wifi als GPS beschikt. Helaas is er geen draai- of kantelbaar scherm en is het display ook niet aanraakgevoelig.
De Canon 6D is minder geschikt voor sportfotografen, maar juist weer erg interessant voor portretfotografen of landschapsfotografen. De Canon 6D is niet de snelste, maar wel de goedkoopste nieuwe full-frame camera van Canon die je kunt kopen. En de beeldkwaliteit is uitstekend.
» Lees ook onze review van de Canon 6D
Prijs: circa 1.549 euro
Canon EOS 5D mark III
De Canon 5D mark III is aangekondigd in maart 2012. Deze camera is een allemansvriend. Eigenlijk kan vrijwel elke fotograaf terecht bij de Canon 5D mark III, wat je ook fotografeert. Met 6 foto's per seconde
is hij nog behoorlijk vlot, maar met zijn full-frame sensor is hij ook prima geschikt voor portret en landschapsfotografie.
De Canon 5D mark III heeft een geavanceerd autofocussysteem met 61 autofocuspunten. Hiermee kan ook een sportfotograaf prima uit de voeten. Zoek je als fotograaf een full-frame camera waarbij je vrijwel geen beperkingen zult ervaren, dan is de Canon 5D mark III de camera voor jou.
» Lees ook onze review van de Canon 5D mark III
Prijs: circa 2.699 euro
Canon EOS 1D X
De Canon 1D X is aangekondigd in oktober 2011 (en daardoor wellicht al weer aardig aan een update toe). Dit is echter het vlaggenschip van Canon. Met 12 (of zelfs 14) foto's per seconden is dit beest razendsnel en de camera beschikt ook over een full-frame sensor die door zijn relatief grote sensorpunten ook nog extreem lichtgevoelig is (tot 204.800 ISO).
Voor moderne functies als wifi en GPS heb je opzetmodules nodig. De Canon 1D X is voor fotografen die het beste van het beste willen. Een enorm blok camera (hij is beduidend groter dan de andere modellen) voor de professional die zijn camera dagelijks gebruikt en er van uit wilt kunnen gaan dat hij blijft werken, ook als hij er niet zo voorzichtig mee op springt.
Prijs: circa 5.995 euro
Canon EOS 1D C
De Canon 1D C is aangekondigd in april 2012 en richt zich volledig op videografie. Hij is verder behoorlijk gelijkwaardig aan de 1D X, maar kan ook 4K video opnemen (in plaats van alleen full HD). Niet interessant voor fotografen, tenzij je meer tijd besteed aan video dan aan fotografie.
Prijs: circa 10.999 euro
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
gast schreef op zaterdag 3 januari 2015 om 12:23 | reageer
Leuk overzicht, al mis ik wel beetje richtprijzen. Maak je ook een vergelijkbaar iets voor Nikon? Ik zou wel eens willen weten hoe hun nummering/modellijn is opgebouwd.. (weinig logica aan te ontdekken).
-
Flip Zellmann schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 10:21 | reageer
En welke voor vogelfotografie dat is waarschijnlijk de D7?
-
Louismakers schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 18:57 | reageer
Behalve de richtprijzen was het misschien ook handig geweest om het gewicht van de camera erbij te vermelden. Het verschil in gewicht tussen de 6D en de 5D mark III is bijna 400 gram. Daarom heb ik voor de 6D gekozen al had ik liever de 5D mark III gekocht maar zag erg op tegen het gewicht.
-
spiegelreflex fan schreef op maandag 21 november 2016 om 17:03 | reageer
ik ben tot de conclusie gekomen dat ik meer weg van merk Canon dan van Nikon, alleen twijfel ik nu nog sterk tussen de 6D en 5D. Het gewicht van de 6D is een voordeel, maar de robuustheid van 5D III trekt mij juist ook. Meer getwijfeld tussen deze twee modellen?
-
-
nicoleromijn schreef op vrijdag 24 november 2017 om 17:40 | reageer
Dit artikel is alweer van even geleden, maar toch een vraag. Wat is nou zo'n beetje het verschil in levensverwachting tussen de Canon 5D MK3 en de Canon D1 DX mK2? Ik wil mijn 5D MK2 vervangen en vraag me waar ik beter aan doe. Een MK4 of een D1 aanschaffen. Ik werk veel (bijna altijd) in behoorlijk beroerde licht omstandigheden, dus een flinke iso is zeer welkom in ieder geval. Dan alvast!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.