Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Leen Koper

Een reflectiescherm anders gebruikt

zaterdag 28 december 2019, 13:31 door | 5.106x gelezen | 2 reacties

Toen ik nog als beroepsfotograaf werkte -ik ben al weer 6 jaar 'in ruste'- en onder meer veel huwelijksreportages maakte had ik ook regelmatig studenten van de fotovakschool als assistent die bij mij kwamen om eens te kijken hoe het nou echt ging in de praktijk.

En eigenlijk viel mij daarbij het meest op hoeveel, meestal nutteloze theorie ze beheersten, maar hoe weinig ze van de dagelijkse werkelijkheid begrepen.

Met en zonder reflectiescherm(1)

Het verschil in belichting zonder en met gebruikmaking van een reflectiescherm

De meesten waren hobbyfotografen die later trots op hun website vermeldden dat ze wel de fotovakschool hadden doorlopen, maar in werkelijkheid nooit meer iets in de praktijk aan bijscholing hadden gedaan. Terwijl dat juist de manier is om echt een behoorlijk niveau in de fotografie te bereiken.

De meest talentvolle leerling die ik ooit heb gehad was Paul. Hij was ook lid geworden van een beroepsvereniging, het British Institute of Professional Photography en woonde allerlei seminars daarvan bij om maar zijn kennis te vergroten.

Hij heeft later ook, als een van de weinigen, een succesvolle fotostudio gerund. Hij kon spelen met het licht en we hebben dan ook wederzijds veel van elkaar opgestoken.

Zo'n leerzaam moment deed zich voor toen hij eens als assistent fungeerde bij een huwelijksreportage in Renesse met fel zonlicht. Ik had mijn bruidspaar in de schaduw gezet en op zo'n 15 meter afstand stond Paul achter mij met een groot zilvergetint reflectiescherm in de zon om licht op het bruidspaar te werpen.

Doorzichtscherm, foto door Mireille Roelofs

Doorzichtscherm, foto door Mireille Roelofs

Dit teneinde de contrastverschillen met de op de achtergrond zonverlichte delen in beeld een beetje op te heffen en zo de achtergrond niet uit te laten bijten.

Om de sterkte van het gereflecteerde licht te onderdrukken waren die 15 meter nodig voor verzwakking; het zou anders weer tè contrastrijk binnen de opnamen zijn geweest op de huid van het bruidspaar. Het was nooit helemaal ideaal, maar wat moest je anders om de contrasten te verlagen?

Plotseling zag ik op het matglas van mijn Mamiya 645 -wij werkten in die tijd nog met film- een prachtig licht op het bruidspaar vallen. Zó mooi, dat ik direct afdrukte en pas daarna omkeek naar Paul om te zien hoe hij dat deed. Hij grijnsde van ook tot oor!

Na afloop van de reportage was deze 'ontdekking' het enige onderwerp van ons gesprek; zó mooi hadden wij het beiden nog nooit gezien. Later, tijdens seminars die ik gaf, bleek dit een echte eye-opener voor bijna alle beroepsfotografen die dit bijwoonden.

Net ernaast


Wat was nou het bijzondere licht en hoe kwam het tot stand? Het was zó simpel, dat je er bijna niet opkomt. Hij had nu eens niet het reflectiescherm alle licht op het bruidspaar laten vallen, zoals je normaal zou doen, maar het centrale licht gericht net naast het bruidspaar.

Zodoende werd het bruidspaar verlicht door de 'randen van het licht'. Weg alle felle contrasten door het reflectiescherm op het bruidspaar, een prachtig zacht licht omhulde hen.

En de verschillen in sterkte van het invullicht? Die waren minimaal. Het licht dat overbleef was ruimschoots voldoende om de contrasten toch te minimaliseren, maar het licht was veel zachter en de relatief harde reflecties op de huid van het bruidspaar waren verdwenen.

Nou is dat natuurlijk ook toepasbaar bij modelfotografie. Vaak door mij en Paul gedaan, al is het wel omslachtig als er geen assistent voor handen is om het reflectiescherm vat te houden. Maar is die er, dan loont het zeker de moeite!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

2 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 3 januari 2020 om 09:31  | reageer

    Duidelijk verhaal Leen! De 'fout' die veel Fotovakschool-studenten maken (althans, wat ik zag tijdens mijn opleiding) is dat ze na de theorie en het verplichte stukje praktijkopdracht zo snel ze kunnen weer naar huis gaan. Terwijl je dan juist tijd hebt om te oefenen en te leren en de kennis uit je docent te zuigen... het is ook daar dat ik het featheren leerde. Met flitsers, maar het bleek inderdaad ook met schermen te werken!

  2. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op vrijdag 3 januari 2020 om 09:38  | reageer

    Dat klopt. Meestal denkt men dat de opleiding met het afsluiten van de cursus voltooid is. Ze kunnen het dan vol trots op de website vermelden, maar beseffen totaal niet dat ze alleen maar de basis hebben om verder op te leren. Technieken als 'feathering the light' zijn daardoor bij bijna iedereen onbekend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord