High speed waterdruppels fotograferen
vrijdag 14 februari 2020, 22:22 door Tromp Willem van Urk | 10.598x gelezen | 4 reactiesIk ben vast niet de enige fotograaf die het leuk vindt regelmatig iets nieuws te proberen. Eén van de onderwerpen die al heel lang op mijn verlanglijstje staat is druppelfotografie.
Jaren geleden heb ik al eens een poging ondernomen. Toen echter ben ik niet verder gekomen dan één druppel met een 'simpele' waterpilaar.
Afgelopen maand heb ik een nieuwe poging ondernomen. Met een professionele druppelaar is het me nu daadwerkelijk gelukt het bekende parapluutje te fotograferen!
High speed fotografie
Waterdruppels fotograferen is een vorm van high speed fotografie. In tegenstelling tot wat de naam misschien suggereert is het niet de sluitertijd die bepalend is voor je foto.
Voor een beetje scherpe druppel zou je met hele korte sluitertijden moeten gaan werken. En dan nog is het de vraag of dat lukt en je hebt zeker niet genoeg licht.
De truc is om de druppel met flitslicht te bevriezen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de studio te verduisteren en op de juiste tijd je reportageflitser te laten afgaan. Daarmee is het dan mogelijk de foto op minder dan een tienduizendste seconde te 'bevriezen'.
Mijn eerste pogingen
Zoals al gezegd, jaren geleden heb ik al eens een poging gedaan. Mijn studio-opstelling (op de keukentafel) was toen nog erg eenvoudig. Dat kwam ongeveer op het volgende neer:
- Een bak met water met daar boven een druppelaar. Een plastic zakje water met een klein gaatje werkt al naar behoren;
- Achter de bak met water een achtergrond waar de flitser op gericht wordt. De flitser staat dus niet op de druppel zelf gericht;
- Fotocamera op een statief met liefst een macrolens;
- Vooraf handmatig scherpstellen. Met een liniaal over de waterbak kun je precies focussen op de plek waar de druppel valt. Daarna haal je de liniaal weg en hoef je niets meer aan de scherpstelling te doen;
- Het gebruik van een draadontspanner voor de flits;
- De sluitertijd van de camera op minimaal een seconde of anders de bulb-stand;
- Een donkere kamer.
Met deze opstelling kun je al aan de gang. Zorg dat je de vallende druppel nog net kunt zien en probeer de flits met de draadontspanner dan precies tijdens 'de plons' te laten afgaan.
Hoewel ik indertijd al veel plezier aan mijn toenmalige druppelfoto's heb beleefd, waren er toch beperkingen. Al time je nog zo goed, voor één gelukte foto heb je toch nog vele tientallen pogingen nodig. En verder maak je foto's met één druppel. Verder dan het 'eenvoudige' pilaartje kom je niet.
Het parapluutje
Het parapluutje creëer je met twee druppels. Als de tweede druppel op het juiste moment precies op de kop van de 'pilaar' valt spat deze uiteen en krijg je het gewenste effect.
Voorwaarde hiervoor is dat je de timing van de druppels precies moet kunnen regelen. Die timing gaat dan op milliseconden precies.
Met een handmatige opstelling lukt het dus niet. Om parapluutjes te fotograferen heb je speciale apparatuur nodig. En juist daarvoor zijn de laatste tijd erg leuke apparaatjes in de handel.
Miops
Ik heb de 'Miops Splash waterdruppel kit' aangeschaft. Deze stuurt tegelijk je fototoestel en flitser aan. De bediening van de druppelaar zelf gebeurt dan met bluetooth vanaf een app op je telefoon.
Mogelijkheden met Miops waterdruppelaar
Met de Miops waterdruppelaar zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Het is mogelijk tot vier druppels met verschillende groottes en intervaltijden in te stellen.
Niet alleen kun je de 'druppels' regelen, maar met eventueel meerdere flitsers en verschillende kleurfilters kun je ook heel verschillende achtergronden en kleurcombinaties creëren.
En als dat nog niet genoeg is, met een geschikte waterkleurstof kun je ook de druppels zelf nog een eigen kleur geven. Variaties genoeg dus. Ik heb me er een aantal avonden kostelijk mee vermaakt.
Stockfoto's
Op deze website heb ik een aantal eerdere artikelen over stockfotografie geschreven. Een interessante vraag is dus of mijn druppelfoto's geschikt zijn als stockfoto?
Ik heb inderdaad al een aantal druppelfoto's als stockfoto in de verkoop. Maar eerlijk gezegd, ik denk niet dat dit soort foto's veel oplevert.
Er zijn immers al heel veel van dit soort foto's en zeker net zo mooi als de mijne. Ik zal er dus ongetwijfeld wel eens een verkopen. Maar als ik daarmee 'de kosten' van dit project wil terugverdienen had ik er nooit aan moeten beginnen.
Het klinkt tegenstrijdig, maar de best verkopende stockfoto's zijn vaak de alledaagse foto's die je overal en nergens om je heen maakt. Wil je met stockfotografie wat verdienen, dan hoef je er geen druppelprojecten voor te beginnen.
Lees dan nog maar eens deze blog: Stockfotografie, welke foto's zijn geschikt? Maar druppelfotografie is gewoon wel erg leuk. Ik ga er dus zeker nog een keer mee aan de gang!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.
4 reacties
-
Hilde De Bruyn schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 16:32 | reageer
Kan je de druppelteller ook met een i phone aansturen of enkel met een smartphone ?
Kan je nog andere druppeltellers aanbevelen, die niet via app aan te sturen zijn, maar die getriggerd wordt door ontsluieren van camera ? -
Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 19:51 | reageer
Dag Hilde,
De Miops app is ook beschikbaar in de App store!
Ik ken geen andere druppelaars, dus daar kan ik je niets over zeggen. Maar waarom zou je het druppelen willen aansturen door je camera? Zoals Miops het doet is juist heel handig. De druppelaar regelt alles. Hij zet je sluiter van je camera open, laat een of meerdere druppels vallen en, na het ingestelde interval, laat de Miops je flitser(s) afgaan.
En dat alles kun je vanuit je 'luie stoel' met de app bedienen Wat wil je nog meer?
Succes ermee!
groeten, tromp Willem -
patsuet schreef op vrijdag 3 april 2020 om 15:43 | reageer
Beste Willem, mooie resultaten met de Miops. Ik heb deze zelf ook aangeschaft maar een parapluutje lukt mij met geen enkele mogelijkheid.
Welke instellingen heb je gebruikt ? -
Tromp Willem van Urk schreef op vrijdag 3 april 2020 om 18:59 | reageer
Hallo Patsuet,
Er is geen standaard instelling. Afhankelijk van de hoogte van je druppelaar varieëren ook de instellingen.
Je begint met één druppel. Je laat die vallen en dan begin je met aan de 'knop' van de timer voor de flitser te draaien. Dat moet je doen met slechts milliseconden per keer. Je gaat door tot je een mooi pilaartje hebt. Dan kom je niet meer aan de eerste druppel en begin je met de tweede druppel, enzovoort.
En mocht het dan nog niet lukken. Op internet zijn er een heleboel instructiefilmpjes te vinden. Dan even googlen dus !
Succes en groeten, Tromp Willem
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Gebruik het mini-lenseffect in een druppel
door Michelle Peeters
-
3 ideeën om je fotografieniche te ontdekken
door Michelle Peeters
-
Robin de Puy schiet portretten met Spa waterdruppel als lens
door Elja Trum
-
Tokina hydrofiel filter; nooit meer druppels in beeld
door Iris van Liempt
-
6 manieren om regen te gebruiken als creatieve tool voor je foto's
door Iris van Liempt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.