CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Leen Koper

Hoe maak ik van een 'zo-zo' opname toch nog iets leuks

zaterdag 15 februari 2020, 15:51 door | 5.467x gelezen | 8 reacties

Dit is een verhaaltje over hoe een fotootje op mijn Facebookpagina tot stand kwam. Daar heb ik onverwachts veel vragen over gekregen, waarop ik dacht dat het misschien wel wat zou zijn voor Photofacts.

Leen Koper Nik 8


Alleen, ik had de op Facebook gepubliceerde opname alle lagen al lang helemaal plat geslagen, dus ik kon niet meer raadplegen welke weg ik gevolgd had om tot dit resultaat te komen. Maar ja, wat nu volgt is dus een soort reconstructie. Om het verhaal toch maar eens even te vertellen.

Ik reed met mijn autootje weer eens langs een schuurtje aan de A57. Duizenden keren ben ik hier al langs gekomen, iedere keer intrigeerde die eenzaam in het land staande schuur mij, maar nooit zag ik hoe ik die eens zó op de plaat kon zetten, dat het enigszins de moeite van een tweede blik waard was.

Het werd nog erger toen ze een of ander aarden wal er vlakbij aanlegden, dat zodra je dichterbij kwam het zicht er op helemaal bedorven was.

Tot afgelopen zondag. Toen ik daar weer eens voorbij dreigde te rijden –en mij weer ergerde aan die aarden wal- ik besloot de zijweg vlakbij in te slaan en maar eens even te stoppen.

Het zal wel weer niks worden, dacht ik, het waaide als een gek, dus ik heb maar eens, veilig voor de elementen, vanuit mijn autoraampje een tweetal opnamen er van gemaakt. Eenmaal thuis gekomen zag het RAW-bestand er zo uit:

Leen Koper Nik 1


Fluks ontwikkeld in Photoshop Elements en toen was het in ieder geval al wat beter:

Leen Koper Nik 2


Zo, dat was al wat beter. Maar ja, de horizon stond scheef, dus even snel recht getrokken en even minimaal gecropt. Daarna zag het al een stuk beter uit, maar veel was het nog steeds niet. Die saaie lucht vertoonde weliswaar wat wolkjes, maar dat moest beter kunnen, in ieder geval spannender.

Eerst de lucht maar eens klaar maken voor vervanging van dat saaie blauw. En bovendien, waarom zou ik deze opname niet vierkant maken, zodat de nadruk op de lucht zou komen te liggen?

Bovendien, achteraf kon dat plaatje ook wel wat lichter. Dat er nog wat lichtblauw tussen de bomen schemerde, dat was van minder belang. Dat zou toch verdwijnen in de lucht die ik er later overheen zou plakken.

Leen Koper Nik 3


Zo, nu nog eventjes een luchtje uit mijn voorraad gehaald:

Leen Koper Nik 4


Deze zou wel eens aardig kunnen passen. Even er overheen slepen en de dekking van deze laag op 'donkerder' gezet. Even wat er aan getrokken, zodat hij wat mooier paste, op zo'n 65 % dekking gezet om hem wat minder verzadigd te krijgen en het begon al aardig wat te lijken.

Maar dan komt even een klein rotklusje: het even uitgummen van de lucht die over de achtergrond valt en de kleur beïnvloedt. Ik had ook een selectie kunnen maken, omkeren en dan de lucht op het lichte vlak schuiven, maar dan ontbreekt er bij mij altijd weer een of ander gedeelte. Nu zag het er al heel anders uit:

Leen Koper Nik 5


En zie, de stukjes blauw tussen de bomen zijn nu volledig verdwenen! Maar ik ben nog lang niet tevreden. Wat nu? Aangezien ik de kleuren nog steeds iets te fel vind –dat vind ik de laatste tijd bijna altijd bij mijn landschapsopnamen.

Al weet ik dat de meeste mensen het niet met mij eens zullen zijn – om tevens de winterse sfeer wat meer de nadruk te geven, moet daar ook iets aan gebeuren. In plaats van eenvoudig de verzadiging op een lager niveau te zetten, pas ik een andere methode toe.

Ik maak er een zwart-wit laag van met behulp van de NIK-filters en zorg dat die iets contrastrijker wordt door er een oranje filter bij te gebruiken. Dan ziet het er zó uit als ik die er overheen zet en de dekking een beetje terugschroef:

Leen Koper Nik 6


Al een stuk beter en het komt iets dichter bij wat ik voor ogen heb. Nog even de op de NIK-toer en de filters 'Graduated neutral density' en 'Darken/lighten center' waarbij ik het 'lighten center' iets lager geplaatst heb en beiden op een lager percentage toepas. En dan is het ineens veel fraaier geworden.

Leen Koper Nik 7


Tot slot, een paar ganzen uit het natuurgebied 'Plan Tureluur' er vlak naast even in de lucht geplakt , een paar minimale wijzigingen in het geheel, zoals de weg vooraan even weggehaald en klaar is het plaatje.

Leen Koper Nik 8


Zo, eindelijk die schuur ook vastgelegd in een sfeertje waar de alom aanwezige kou vanaf straalt.

Tot slot nog even een uiterst persoonlijke mening. De verzadiging van bijna alle foto's is bij alle camera's nagenoeg altijd iets aan de hoge kant. De meeste mensen vinden dit erg mooi, ze verhogen die nog zelfs regelmatig om de foto zelfs nog wat kleurrijker te maken.

Dat levert weliswaar een vaak erg fraai plaatje op, maar als je er langer kijkt begint het op de lange duur toch nèt iets saaier te worden. Naar mijn mening –maar, zoals gezegd, dat is persoonlijk- levert een lagere kleurverzadiging toch vaak een plaatje op dat minder snel verveelt.

Enfin, je hoeft het niet met me eens te zijn. Als je maar plezier aan de hobby beleeft.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

8 reacties

  1. krissie
    Profiel krissie schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 11:18  | reageer

    Mooi resultaat!

  2. Iwan
    Iwan schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 12:17  | reageer

    Geweldig mooi en illustratief verhaal.
    Dank voor het delen!

  3. Jan F
    Jan F schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 13:25  | reageer

    De toegepaste lucht heeft een duidelijke vignettering. Op het resultaat is die vignettering van de lucht goed te zien, ook aan de horizon, maar niet op de voorgrond.
    Waarom de "lastige klus" met het gummetje om de lucht achter de voorgrond te krijgen. In de tussenstap waar de saaie lucht is achtergebleven is de achtergrond nu ongeveer wit, met een selectie van de heel lichte kleuren (even spelen met de tolerantie en aan en uitzetten van de achtergrond zie je heel snel of er delen "ontbreken"knipoog en selectie omkeren, kan van de voorgrond een laag worden gemaakt waar de nieuwe lucht achter wordt geplaatst. Kost veel mindere tijd dan met het gummetje werken.

  4. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 13:40  | reageer

    Het vignetteren van de achtergrond is opzettelijk achteraf gedaan op het bestand alvorens ik het opsloeg; hij was redelijk egaal, een beetje te egaal naar mijn smaak.

  5. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 14:59  | reageer

    Een goed verhaal met duidelijke motivatie. Ik ben het eens met de schrijver m.b.t. de verzadiging van kleuren. Een wat overdreven verzadiging leidt tot een foto van het ansichtkaart gehalte. Dat verveeld snel. In mijn ogen heeft de schrijver daar gelijk in. Een wat mindere verzadiging spreekt mij ook meer aan. Bovendien levert dat ook iets meer detail op.

  6. Nijs
    Nijs schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 17:07  | reageer

    Al met al vind ik het een fraai resultaat.
    Over kleuren etc is erg persoonlijk natuurlijk dus hierover geen mening. Wel vind ik dat dit meer gaat richting maak kunst van je foto dan de foto zelf. Het is dus geen authentieke foto meer. Niks mee, maar voor mij op het randje.

  7. Leopold Murk
    Leopold Murk schreef op dinsdag 18 februari 2020 om 17:18  | reageer

    Mooi dat je hier laat zien dat je met een foto verder kunt gaan en dat alleen op het knopje drukken waardoor je niet het bedoelde eindresultaat krijgt. Hoe het verdere componeer werk wordt gedaan is een goede instructie hoe dat kan worden aangepakt maar daar kan een ieder zijn eigen weg bij bewandelen via de hem/haar al bekende tools. Dank je voor het goede initiatief om het met ons allen te willen gaan delen.

  8. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 19 februari 2020 om 12:07  | reageer

    Mooi artikel Leen. Goed beschreven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.345 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord