Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Let op de richting van het licht bij bewerkingen

zondag 12 januari 2025, 20:02 door | 949x gelezen | 0 reacties

De richting van licht is belangrijk in een foto. Het geeft diepte en dimensie. Zorg bij het nabewerken dat je de richting van het licht ook respecteert. Dit geldt vooral bij HDR-technieken. Zorg dat je schaduwen hebt waar ze horen.

Licht komt ergens vandaan. Dat kan een lamp zijn, flitslicht, of zonlicht. Dat betekent dat licht richting heeft en daar kan je gebruik van maken. Licht van recht voren is vaak saai en vlak. Strijklicht geeft mooie schaduwen. En tegenlicht kan zorgen voor prachtig rimlight.

Maak je veel landschapsfoto's, dan gebruik je vaak tegenlicht. Zonsopkomsten en zonsondergangen zijn altijd met tegenlicht. Dat betekent dat je veel contrast hebt, soms zelfs teveel voor de camera. Daardoor ontstaan veel donkere delen.

Om die donkere delen te voorkomen kan je gebruik maken van HDR-technieken. Ofwel het ophalen van schaduwen in nabewerking, of een belichtingstrapje op locatie. Met name die laatste biedt de mogelijkheid om zelfs de donkerste delen goed belicht te hebben.

Pas echter op met het nabewerken, met name bij HDR-technieken middels een belichtingstrapje. Respecteer de richting van het licht en ga geen delen oplichten die niet verlicht worden. Daarmee doe je de foto geweld aan.

Nando slecht hdr

Een slechte HDR-bewerking. Alle schaduwen zijn opgelicht zodat het licht geen richting meer heeft. Details zijn aangezet en verzadiging verhoogd om te het vlakke uiterlijk dat ontstaat is te maskeren. Dit is de typische HDR-uitstraling die de techniek zo'n slechte naam heeft bezorgd.


Het is goed om donkere delen enigszins op te lichten. Het is geen probleem om er wat detail in te zien. Maar laat het contrast intact. Anders krijg je een vlakke foto zonder licht met richting. Dat is niet mooi en je doet de werkelijkheid geweld aan.

Nando goed en slecht hdr

Een HDR-opname met behoudt van richting van licht. Er zijn schaduwen en het licht is alleen daar waar het hoort. Zonder HDR-technieken was dit resultaat niet of nauwelijks mogelijk.

Door de delen met schaduwen ook echt schaduwen te houden krijgt het licht in de foto ook richting. Het representeert de werkelijkheid en geeft de foto veel meer impact. HDR-technieken bieden de mogelijkheid om die schaduwen niet 'dicht te laten lopen'. Een hint van detail is voldoende.

HDR-technieken zijn een manier om de beperkingen van de camera te omzeilen. Maar bedenk dat de beste HDR-opname een foto is waarvan je niet ziet dat het HDR is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.116 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord