Eerste stappen in videografie als fotograaf
zondag 30 september 2012, 22:41 door Liesbeth van Asselt | 5.488x gelezen | 7 reactiesOnlangs ben ik begonnen met videografie, filmen met de spiegelreflexcamera. Maar wat een verschil met fotografie! Flitsen en croppen zijn opeens geen oplossing meer. De autofocus werkt niet meer. En dan moet er ook nog geluid onder...
Voorbereiding
Anders dan bij fotografie, moet je bij video van begin tot eind voor ogen hebben wat je op welke manier in beeld wilt brengen. Dat begint met een goed script: stap voor stap de shots opschrijven. Vanuit dit script maak je een storyboard. Daarbij maak je van iedere shot een tekeningetje.
Moet iemand helemaal in beeld of half? Moet hij van links naar rechts of van rechts naar links lopen? Daarbij moet je in de gaten houden dat de losse beelden straks achter elkaar geplaatst moeten kunnen worden. Er mag dus bijvoorbeeld geen verschil in kleurtemperatuur zijn. Of je moet er een detailopname tussen voegen om de overgang op te vangen.
Geluid
De microfoon in de digitale spiegelreflex bleek bij lange na niet goed genoeg te zijn. Dus kocht ik al snel een Rode microfoon die ik op de flitsschoen kan zetten. Dat klinkt al een stuk beter! Natuurlijk zijn er nog betere oplossingen, maar daarbij neem je het geluid apart op en moet je dit achteraf in een videomontageprogramma combineren met het beeld. Dat vind ik op dit moment nog een brug te ver, eerst wil ik het filmen onder de knie krijgen.
Scherpte
Na het geluid, blijkt de scherpstelling het tweede grote struikelblok te zijn. Past een videocamera de scherpstelling automatisch aan als het onderwerp beweegt, bij de spiegelreflex moet je zelf aan de scherpstelring draaien om het onderwerp scherp te houden (via Live View). Met de rechterhand de camera vasthouden, met de linkerhand aan de scherpstelring draaien. En intussen de camera niet bewegen want dan krijg je bewegingsonscherpte.
Dat lukt dus niet! Een klein diafragma helpt wel om meer scherptediepte te krijgen om daarmee het bewegende onderwerp langer in de scherpte te houden, maar dan verminder je ook de hoeveelheid licht die op de sensor valt en kan de film te donker worden. En een hogere ISO geeft ruis in beeld, waardoor de detaillering vermindert en kleuren in elkaar overlopen. Ik heb wel eens makkelijker klusjes gehad!
Het aanschaffen van een schouderstatief (een zogenaamd 'rig') en/of steadycam heb ik nog even uitgesteld. Voorlopig gebruik ik nog mijn fotostatief of werk ik uit de hand. Ik wil eerst ieders ervaringen met de diverse hulpmiddelen in de inmiddels opgerichte SVFN-werkgroep "De videograaf" afwachten.
Er is veel informatie over dit soort zaken op internet te vinden.
Bekijk bijvoorbeeld ook onderstaande video.
Montage
Aan het eind moet alles dan gemonteerd worden. Gelukkig heb ik daar enige handigheid in omdat ik mijn foto's met Proshow al in diashows zet. Maar ook hier valt nog veel te leren. Als videomontageprogramma heb ik gekozen voor Adobe Premiere. Overigens bleek dat mijn inmiddels drie jaar oude, maar tot nu toe nog prima functionerende, computer het maken van videofilmpjes niet aan kan. Gelukkig heb ik nog een nieuwere laptop..
Waarom een spiegelreflex
Waarom ondanks al deze moeite toch filmen met een spiegelreflex in plaats van met een videocamera? Ten eerste omdat ik erg houd van (film)beelden met weinig scherptediepte. Die kan ik met een videocamera niet maken omdat een videocamera een veel kleinere sensor heeft.
Ten tweede vanwege de betere beeldkwaliteit door de grote (fullframe) sensor met hoge resolutie. Ten derde omdat een spiegelreflex de mogelijkheid biedt om lenzen te wisselen. En ten vierde natuurlijk omdat ik meestal de spiegelreflex bij me heb!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
7 reacties
-
wim hendriks schreef op maandag 1 oktober 2012 om 00:12 | reageer
Ha die Liesbeth je loopt alweer achter,sinds kort full frame censor voor de video.( Sony VG 900E )komt in november.trouwens de NEX5,6 en 7 camera's kunnen wel automatisch schep stellen en censor is net zo groot als de videocensor.en met verwisselbare lenzen.wat dacht je van de BMC camera's RAW uitsturing? in iedergeval met een DMG file,kan je toch een "still" van trekken.Kost rond de 3000 euro.Dat van die rigs zou ik zeker even mee wachten,ik heb er 3 gehad en tenslotte zelf een samengesteld uit verschillende fabrikanten.Dat van de scherpte diepte met een video camera geld alleen voor de "autocamera's" en dat is jaren geleden dat die gemaakt zijn.
Ja het is net als bij fotografie je moet er behoorlijk je best voor doen om het onder de knie te krijgen,je doet het er niet even bij laat staan dat je je camera even ombouw.
als je toch adobe heb neem een kijkje bij CS6 photoshop voor video, heel leerzaan voor als je af en toe een filmpje maakt.
en noem je geen videograaf maar een DSLR er.(internationaal bekend) -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 oktober 2012 om 09:26 | reageer
Hallo Wim, de Nex is geen DSLR en heeft dus geen fullframe sensor. En biedt daarom niet de door mij gewenste geringe scherptediepte. Die kan alleen een camera met een fullframe sensor bieden. En de nieuwe Sony (die nog niet op de markt is), is alleen een camcorder, geen fotocamera.
Idem BMC. Ik ben wel erg benieuwd naar de prestaties van deze nieuwe Sony videocamera overigens! Vooral ook naar de kwaliteit van de stills. Die weer vooral af zal hangen van de kwaliteit van de lens... Mijn Nikon 85 mm 1.4 is wel heel erg mooi ).
Geen idee of de adaptor ook toelaat dat er Nikon lenzen op gezet worden ipv alleen Sony. Maar dat zal vast niet. En dan wordt het wel een erg duur grapje, moet je er allemaal nieuwe Sony lenzen bij kopen.... Dan kun je dus toch beter gaan filmen met de DSLR en de lenzen die je al hebt.
Maar toch: hiermee zouden fotografie en videografie weer een stapje naar elkaar toe kunnen zetten. CS6 heb ik inmiddels geistalleerd, moet het videodeel nog bekijken. Ben benieuwd! -
wim hendriks schreef op maandag 1 oktober 2012 om 11:52 | reageer
Hallo Liesbeth even een aanvulling,met elke fullframe film opgenomen kom je niet verder dan 1920x1080 omgerekend is dat 4mb. dus dat formaat is wel OK maar eigenlijk kan je er niets mee.wel met een RAW of een ProRes en DNxHD compressed video formaat.
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2
Je Nikon en Canon lenzen gaan probleemloos op een NEX met deze verloopring en automatische scherpstellen http://bit.ly/StHyZI nikon op aanvraag.
fullframe NEX6.
Zo genoeg leesstof om over na te denken.
veel succes. -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 oktober 2012 om 11:59 | reageer
Ha Willem, ieder fotograaf werkt toch in RAW ? Ik ga je linken eens bekijken, dank je wel voor je reactie!
-
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 oktober 2012 om 12:28 | reageer
Hallo Willem, vooral het 1e filmpje geeft inderdaad stof tot nadenken. Dat ga ik dus maar eens doen...... Tnx!
-
wim hendriks schreef op dinsdag 2 oktober 2012 om 16:39 | reageer
Ha Liesbeth een klein foutje bij mij, NEX6 is geen full frame,was wel de wens. maar dat is uitgesteld tot de NEX9,het blijven toch mooie foto's.
-
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 oktober 2012 om 17:04 | reageer
@Willem, dat verklaart een boel, ik kwam er tegenstrijdige verhalen over tegen op internet.... Dank voor deze aanvulling!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: SmallRig x Potato Jet Tribex videostatief
door Nando Harmsen
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
SmallRig heeft de RC 100B COB LED video lamp gelanceerd
door Nando Harmsen
-
Review: Smallrig RC 60B COB LED video lamp
door Nando Harmsen
-
Review: SmallRig VB99 Pro mini V-mount batterij
door Nando Harmsen
-
Godox introduceert een nieuwe radiotrigger, de X3 TTL
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.151 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.