Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kies de juiste sluitertijd voor video opnamens

woensdag 12 juli 2023, 20:10 door | 2.511x gelezen | 2 reacties

Hou je ervan om zo nu en dan video op te nemen? Dan heb je de camera waarschijnlijk op film gezet en ben je gaan opnemen. Dat is geen probleem voor een keertje. Doe je dit vaker, let dan op de juiste instelling voor je sluitertijd. De regel is 2x de framerate.

Video is continu opnames maken. Zet je de camera op 25 frames per seconde (25 fps) dan worden er 25 beelden per seconde gemaakt. Zet je de camera op 50 fps, dan zijn het 50 beelden per seconde. Met 100 fps maak je maar liefst 100 beelden per seconde.

Voor de beste resultaten is het nodig om de sluitertijd op je framerate af te stemmen. Film je in 25 fps, zet dan je sluitertijd op 1/50 seconde. Film je in 50 fps, dan is 1/100 seconde de beste sluitertijd. Het is altijd 2x de gekozen framerate.

Waarom dit moet is een wat lastig uit te leggen verhaal, waar ik je in dit artikel niet mee wil vermoeien. Het komt erop neer dat eventuele beweging in je beeld er mooier en vloeiender uit zal zien als je hier rekening mee houdt. Dus stel je sluitertijd altijd op 2x de framerate en laat die daarop staan.



Hoe zit het dan met je belichting, vraag je je misschien af? Dat is een goede vraag, want een vaste sluitertijd geeft je alleen nog diafragma en ISO om je belichting te regelen. Aangezien je waarschijnlijk ook een specifieke scherptediepte wilt hebben, hou je in de praktijk alleen de ISO over.

Nando video instellingen canon r5

Hoewel je in elke belichtingsinstelling kunt filmen, is de handmatige instelling vaak de beste.

De belichting instellen met alleen de ISO waarde levert heel wat beperkingen op. Zeker als er veel licht beschikbaar is. Om die reden wordt er altijd gebruik gemaakt van grijsfilters. Dat kan een ingebouwd grijsfilter zijn bij de camera's die specifiek voor video bestemd zijn.

Zit er geen grijsfilter in jouw camera ingebouwd? Dan moet je een los filter gebruiken. Een variabel grijsfilter is dan het meest flexibel. Zo heb je een extra regelaar om je belichting goed in te stellen met de juiste sluitertijd.


Ga je regelmatig filmen, zorg dan voor een variabel grijsfilter. Zo kan je zorgen voor een goede sluitertijd zodat de beweging in je film en perfect uit gaat zien.

Mocht je echter zo nu en dan een stukje video opnemen, en is het niet zo kwaliteitsgericht? Dan zou ik er niet teveel bij stilstaan en gewoon zorgen dat de belichting goed is, ongeacht de sluitertijd.



Filmen met je fotocamera


In de cursus op Filmen met je fotocamera op Photofacts Academy laat fotograaf én videograaf Rob Dijkstra je zien hoe jij ook aan de slag kunt met video, zonder dat je hier per se nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Paul eos
    Paul eos schreef op dinsdag 18 juli 2023 om 15:32  | reageer

    Ik film regelmatig met mijn camera maar in het begin heb ik ook veel fouten gemaakt omdat er zo weinig van te vinden is. Om te beginnen met filmen is de uitleg van Nando en Rob zeer interessant en voorkom je de beginnersproblemen die ik tot schade en schande moest ondergaan. Maar nu zou ik wat verder willen gaan, maar dat is nu het probleem. Bij Photofacts is er nog niets voorzien voor de wat meer gevorderde filmer tegenover voor de fotograaf is er keuze te over. Ik hoop dan ook nog altijd op een vervolg van Rob Dijkstra.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 18 juli 2023 om 16:12  | reageer

    Ik wil daar wel naar kijken, Paul. Ik kan alleen niet garanderen dat ik veel kan vertellen. Misschien kan je me helpen door te vertellen wat je graag zou willen horen. Dat mag via email, of in een reactie op deze reactie. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord