Actie: 60 euro korting + gratis boek bij je lidmaatschap + 25% korting op extra boeken. Meer info.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Northrup over macrofotografie

vrijdag 10 mei 2019, 17:17 door | 6.666x gelezen | 3 reacties

In deze video van Tony en Chelsea Northrup wordt in het kort uit de doeken gedaan hoe je op een goedkope manier (met een dioptrie of een tussenring) of met een duurdere, 'échte' macrolens tot scherpe foto's van minuscule voorwerpen op ware grootte (1:1) kunt komen.


Een macrolens onderscheidt zich van een ander objectief door de kortere scherpstelafstand. Je kunt dus dichterbij je (piepkleine) onderwerp komen en nog steeds scherpstellen. Hierdoor kun je je hele beeld vullen met alleen het hart van een bloem bijvoorbeeld.

Goedkope oplossingen


Als je geen geld hebt voor een dure macrolens, maar je wilt wel op zeer korte afstand kunnen fotograferen, dan zijn er een tweetal goedkope oplossingen te verzinnen:

  1. Een dioptrie: deze schroef je op de voorkant van je lens, net als een filter. Hij werkt als een soort vergrootglas;
  2. Een tussenring: deze zet je tussen je camera en je 'normale' lens. Deze ring vergroot de afstand tussen je lens en je sensor, waardoor je op kortere afstand nog kunt scherpstellen.


Als je echter serieuze macrofoto's wilt maken waarbij je minuscule voorwerpen op ware grootte of zelfs groter (1:1) op je sensor komen, investeer dan een 'echte' macrolens.

1:1 vergroting


Veel lenzen/objectieven claimen dat ze geschikt zijn voor macrofotografie, maar bieden niet die 1:1 vergroting. Hooguit de grootte van je sensor zelf. Wel bieden ze vaak de mogelijkheid om van zeer korte afstand scherp te stellen.

De consequentie van het op zeer korte afstand fotograferen is natuurlijk wel dat je scherptediepte zienderogen afneemt. De oplossing hiervoor is dat je een zeer kleine diafragma-opening (f/22 bijvoorbeeld) hanteert.

Dat heeft echter weer tot gevolg dat je sluitertijd te lang wordt om nog uit de hand te kunnen fotograferen. Zeker bij macrofotografie. Je zult dus een statief moeten gebruiken.

Ringflitser


Bij snel bewegende onderwerpen is dat echter ook geen optie. Wat je in dat geval kunt inzetten is een ringflitser. Je onderwerp wordt heel egaal uitgelicht, zonder schaduwen. Een normale opzetflitser flitst over je onderwerp heen en is dus niet geschikt voor macrofotografie.

Geen erg creatieve belichting, vaak zorgt het wel voor platte beelden. Maar het is de enige manier om bijvoorbeeld snel bewegende insecten scherp te kunnen vastleggen. Wat dan toch weer voor heel bijzondere beelden kan zorgen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

  1. Matt
    Matt schreef op dinsdag 14 mei 2019 om 15:51  | reageer

    Een aanvulling:

    Je kunt ook nog een normale lens omgekeerd op de camera monteren mbv een reverse ring. Het beste gaat dat met een ouderwetse manuele lens die een diafragma instelring heeft.

    Wat betreft flits: draadloos flitsen is ook een optie. Dan kun je zelfs meerdere flitsers gebruiken om zo een optimale belichting te krijgen.

  2. Matt H. Imaging
    Profiel Matt H. Imaging schreef op dinsdag 14 mei 2019 om 15:52  | reageer

    Een aanvulling:

    Je kunt ook nog een normale lens omgekeerd op de camera monteren mbv een reverse ring. Het beste gaat dat met een ouderwetse manuele lens die een diafragma instelring heeft.

    Wat betreft flits: draadloos flitsen is ook een optie. Dan kun je zelfs meerdere flitsers gebruiken om zo een optimale belichting te krijgen.

  3. Matt H. Imaging
    Profiel Matt H. Imaging schreef op dinsdag 14 mei 2019 om 15:53  | reageer

    Een korte aanvulling:

    Je kunt ook nog een normale lens omgekeerd op de camera monteren mbv een reverse ring. Het beste werkt dat met een ouderwetse manuele lens die een diafragma instelring heeft.

    Wat betreft flits: draadloos flitsen is ook een optie. Dan kun je zelfs meerdere flitsers gebruiken om zo een optimale belichting te krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.106 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord