Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon introduceert Irista: fotobeheer in de cloud

dinsdag 29 oktober 2019, 10:56 door | 10.697x gelezen | 1 reactie

Irista stopt op 31 januari 2020. Je foto's, video's en persoonlijke gegevens in Irsta worden op deze datum verwijderd. Als je je foto's en video's wilt opslaan, kun je ze downloaden naar je computer. Dit kan even duren, dus ga zo snel mogelijk aan de slag.

Canon introduceert vandaag een nieuwe online dienstverlening: Irista. Irista is een cloud-gebasseerde fotobeheeromgeving waarbij je online je foto's kunt opslaan, bekijken en organiseren. Gebruikers krijgen gratis 10 gigabyte aan opslagruimte en de dienstverlening is ook gewoon gratis voor iedereen die een camera van een ander merk gebruikt.

Irista is heel gericht geen site gericht op het delen van foto's zoals bijvoorbeeld Flickr en 500px. Delen van foto's kan wel, maar dan deel je een foto naar bijvoorbeeld Facebook en Flickr. Je foto's op Irista zijn altijd van jou privé, de site zelf biedt (bewust) geen mogelijkheid om de foto's ook aan derden te tonen (tenzij je inlogt onder jouw inloggegevens en zo foto's live aan iemand laat zien).

Irista screenshot

Binnen Irista kun je foto's voorzien van tags en indelen op zogenoemde Mementos. Hierbij zoekt een slim algoritme naar foto's die je deelt of vaak bekijkt en probeert zo relevante herinneringen samen te voegen.

Project1709


Irista wordt vandaag gelanceerd, maar de dienstverlening draait al bijna twee jaar als 'beta' onder de naam Project1709. Gebruikers van deze dienstverlening konden de afgelopen dagen even geen gebruik maken van het systeem en kunnen vanaf nu ook met hun bestaande account op Irista verder werken.

Project1709 werd al door aardig wat Nederlanders gebruikt. Zo'n 10 procent van de beta-gebruikers kwam uit Nederland. Vandaar dat Nederlands ook al direct als taalkeuze aanwezig is. De site kun je dus volledig in de Nederlandse taal gebruiken.

Ontwikkeling van Irista stopt niet bij deze lancering. Canon belooft de site te blijven doorontwikkelen. Ze hanteren hierbij hun eigen roadmap, maar als gebruiker kun je ook zelf aangeven welke functionaliteit je graag toegevoegd zou zien.

Cloud opslag


Net als bij bijvoorbeeld Dropbox werkt Irista met een map op je eigen computer. Alle foto's die je in deze map zet worden automatisch gesynchroniseerd met de Irista cloud en zijn dan dus via de website beschikbaar.

Je kunt hier natuurlijk Jpegs in plaatsen, maar Irista leest net zo makkelijk de RAW files van je camera. De meeste RAW bestanden (zoals NEF en CR2) worden gewoon ondersteund. Irista zorgt dus ook direct voor een back-up in de cloud van je bestanden.

Mobiel gebruik


Op het moment zijn er nog geen apps beschikbaar voor bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Wel is de site in een browser gewoon te bekijken op mobiele apparaten.

Kosten


De eerste 10 gigabyte zijn bij Irista dus gratis. Je hebt bij zo'n gratis account wel gewoon toegang tot alle functionaliteiten van de site. Wel kun je -als je door je gigabytes heen bent- extra gigabyte bijkopen. Voor 50 gigabyte betaal je 4,99 per maand (of 49 euro per jaar) en voor 100 gigabyte moet je 10,99 per maand of 109 euro per jaar betalen.

Ik ben benieuwd of dit een succesvol project gaat worden van Canon. Het is goed om te zien dat het bedrijf zich niet alleen meer op de fysieke producten richt, maar ook op online dienstverlening.

Probeer Irista zelf op Irista.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2019.
De eerste publicatiedatum is donderdag 5 juni 2014, 17:47.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

1 reactie

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 5 juni 2014 om 23:39  | reageer

    Canon had zoiets toch al voor de gebruikers van een (semi) prof camera?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord