Joost van den Broek wint Zilveren Camera 2011
zondag 22 januari 2012, 23:08 door Elja Trum | 6.729x gelezen | 21 reactiesVandaag was de uitreiking van de Zilveren Camera 2011. Winnaar is Joost van den Broek. Hij ontving de prijs voor fotojournalisten voor de foto die hij maakte van een groep boze buurtbewoners bij het huis van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn.
Winaar Zilveren Camera 2011; Joost van den Broek
De jury over de foto: "Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen."
De foto is uit bijna tienduizend inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2011. Joost van den Broek (1967) is freelancefotograaf. De winnende foto maakte hij voor de Volkskrant. Naast de Zilveren Camera woon Joost ook de eerste prijs in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel, de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment Enkel en bij Binnenland Documentair.
De Zilveren Camera is een idee van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten. Alle foto's zijn tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag. Zoals wel vaker bij dit soort wedstrijden vind ik persoonlijk de winnende foto niet echt bijster interessant. Wat is jullie mening erover?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
21 reacties
-
rbrt schreef op maandag 23 januari 2012 om 11:15 | reageer
Even los van of de winnende foto wel of niet interessant is: ik vind de motivatie van de jury wat merkwaardig.
"... een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen" suggereert dat de foto spanningen tussen autochtonen en allochtonen in beeld brengt.
Maar het nieuwsfeit is het belagen van het huis van een bekende pedofiel. Tussen de buren staat toevallig een mevrouw met een hoofddoek, maar dat maakt het toch geen foto over de "multiculturele samenleving"? -
gast schreef op maandag 23 januari 2012 om 12:47 | reageer
Je heb helemaal gelijk,wanneer word de zilveren camera weer door fotografen gekozen?het is heeeeel lang geleden dat dat is gebeurd.
-
tonv schreef op maandag 23 januari 2012 om 14:07 | reageer
Aardige foto maar geen knaller als je het mij vraagt. En de gekunstelde motivatie van de jury maakt het ook allemaal niet kwalitatiever. Het aspect 'multicultureel' slaat de plank behoorlijk mis want de foto gaat juist over een menigte die het huis van een pedofiele penningmeester barricadeert. Maar ik ben niet de enigste die er zo over denkt.
-
Rudi schreef op maandag 23 januari 2012 om 15:39 | reageer
Eens. Persoonlijk vind ik de winnaar in de categorie Sport, een foto van Wielrenner Laurens ten Dam door Koen van Weel, een topper.
-
-
-
Bart schreef op maandag 23 januari 2012 om 20:14 | reageer
Mutlicultureel lijkt me passender dan bovenstaande mensen aangeven. Het ligt eraan hoe je de zin leest. Het geeft aan dat het een multiculturele samenleving is en, los daarvan, dat 'ongeduld...' etc.
-
Brian schreef op maandag 23 januari 2012 om 21:52 | reageer
Elitair groepje mensen die bedenken welke foto het beste een nieuws item weergeeft. Journalistiek gezien een goede foto want je kunt je de angst van de bewoner wel een beetje voorstellen en de grote verontwaardiging bij de mensen op straat uiteraard ook (maar daar had je geen foto voor nodig).
Krachtig genoeg om een prijs mee te winnen? Kijk dan ook even naar de andere inzendingen... En, kijk ook even naar de fotografen die in de fotojournalistiek heel erg bekend zijn, maar aan deze prijs NIET meedoen, meestal uit principe. -
rbrt schreef op maandag 23 januari 2012 om 22:06 | reageer
@Bart: Dat in Nederland een multiculturele samenleving bestaat, is toch voor deze foto helemaal niet relevant? Door deze kreet in het juryrapport te plaatsen, geeft men de foto een lading mee die totaal niet aansluit op het nieuwsfeit (oproer tegen een pedofiel in de straat).
Had men dit ook gezegd als er níet toevallig een dame met hoofddoek in beeld zou staan? -
Marcel schreef op maandag 23 januari 2012 om 22:48 | reageer
De jury noemt in het juryrapport het overige aangeboden werk van/door Joost, een fotoreeks over uitzetting(en) van Irakezen, een foto van Nasrdin Char en zijn troste ouders tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht.
Het gaat dus hier niet alleen om deze foto. -
rbrt schreef op maandag 23 januari 2012 om 23:03 | reageer
@Marcel:
Zie het juryrapport bij winnende foto.
Ik kan het niet anders lezen. Het zinnetje met "de multiculturele samenleving" slaat toch echt op "de winnende foto", zijnde "de foto van het volksgericht in Hengelo". -
gast schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 09:43 | reageer
Hoe krom kan een jury rapport zijn, als er bij de winnende foto geen pagina tekst staat. Dan kan iedereen er over fantaseren wat er binnen gebeurt. Misschien is Maxima er wel, of wordt er uitbundig gedanst, niemand die het aan de foto kan aflezen.
Multi cultie?
Mauro hoe bruin moet je ze bakken voor dat je ziet dat hij hij ergens anders vandaan komt.
En zeker als pers foto, heel veel fotojournalisten waren ter plekke, ook de winnaar van vorig jaar. Niemand heeft hem zo indringend gefotografeerd als Koen, bovendien heel NL weet met die foto waar het overgaat.
De diverse jury's kennen hun fotografen, zij zijn in een aantal gevallen ook opdrachtgever, en het is heel menselijk om (eigen) werk naar voor te schuiven.
Het wordt tijd voor andere jury leden, gewoon een paar fotografen uit het buitenland van diverse kranten, en niet weer de gamma's, black stars, ed bureau's, maar gewoon Reuters, AP, DPA. -
Bart schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 09:54 | reageer
@rbrt "Had men dit ook gezegd als er níet toevallig een dame met hoofddoek in beeld zou staan?"
Waarschijnlijk niet en het lijkt me ook niet de beste foto om dat uit te beelden. Ze proberen neem ik aan te zeggen dat het een goed beeld van Nederland geeft in hoe het nu is, los van het nieuwsfeit dat het uitbeeld (waar het eigenlijk over gaat).
Ik probeerde alleen aan te geven dat ik hun zin niet lees alsof ze zeggen dat het een foto over de multiculturele samenleving is. Verder ga ik hun bewoording niet verdedigen, want ik zou het zelf anders geformuleerd hebben. -
wimfoto schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 10:55 | reageer
Als je jury leden goed bekijkt, Marcel Molle.
Juryleden: Rob de Kam - chef redactie Dagblad van het Noorden, Sterre Sprengers - fotoredacteur NRC Next, Ed Oudenaarden - staffotograaf bij het ANP, zijn Marcel en Ed 2 fotografen tegen over Sterre en Rob de Kam fotoredacteuren (fotografen en fotoredacties, water en vuur). Van Sterre en Rob ken ik niet.
Dan is er ook nog de mogelijk dat er gewoon niets was. Ik heb ook niets ingestuurd om de eenvoudige reden dat ik niets had.
De jury bestaat wel degelijk uit (gedeelte) fotografen uit Nederland.
We hebben al een World Press Photo,wat ooit als Nederlandse club was begonnen. Alleen denk ik eerder dat je wel degelijk moet uitkijken wat je in zo'n rapport zet.
Daar is Ruud Visschedijk verantwoordelijk voor en die is directeur Nederlands Fotomuseum, die ooit geroepen heeft; 'dat amateur fotografen meer inhoud aan hun foto moeten geven'. Ik bedoel maar. -
Edouard schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 12:19 | reageer
Leuk om al jullie reacties te lezen.
Het zijn zo ongeveer dezelfde reacties die je hoort op onze fotoclub,
wanneer de jury de winnaars op de jaarlijkse expositie bekend maakt.
Dat is nu net het mooie van dit vak of van deze hobby. Volgens mij gaat het er steeds om wat de fotograaf bedoelt te laten zien of te zeggen.
Dat vraagt altijd om reacties. Geweldig mooi toch zo'n creativiteit! -
Griffin schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 14:13 | reageer
Niet alleen het "multiculturele" slaat nergens op, maar qua inhoud vind ik het ook geen beste plaat. Zonder de informatie van het juryrapport ziet het er meer uit als een groepje mensen die blij staan te wachten tot sinterklaas naar buiten komt of zo. Ze lijken me eerder liedjes te zingen waarbij er in de handen geklapt wordt dan dat ze boos zijn. Een glashelder beeld? Allesbehalve!
-
hmwillems schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 15:54 | reageer
Ik snap al die commotie in deze reacties niet. Beoordelingen zijn altijd arbitrair. Het is geen wiskunde en dus mag iedereen er anders over denken. Dat het een persfoto betreft geeft al aan dat actualiteit en emotie hoog scoort. Beide elementen zijn in deze foto aanwezig.
-
Erik schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 16:05 | reageer
Ik kan me prima vinden in de toelichting van de jury. Ook zonder eeen getinte huidskleur en een andere afkomst is er sprake van verschillende culturen die met elkaar in aanraking komen. Kijk alleen al naar de jongen voor het raam die zo naar binnen kijkt, dat is iets wat in een bepaalde cultuur (ook wel omgeving), gebeurt en blijkbaar toegestaan is. Ook daarin zie ik verschil in cultuur die je meekrijgt vanuit de omgeving waarin je leeft.
Op de foto staat verder een tuinbank die van plaats verschoven is. Niemand zet namelijk zijn bank op die plek. Daaruit blijkt heel sterk het recht in eigen handen nemen en aan het eigendom van een ander zitten.
En zo kan ik nog wel even door gaan. De foto is wat mij betreft tekenend voor de veranderende cultuur.
Of dat nu meteen een prijs verdient? Dat zal altijd smaakgebonden blijven. -
gast1 schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 16:17 | reageer
Ja, het recht in eigen handen nemen door voornamelijk kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Dat de bank daar staat zegt helemaal niets, misschien de hand van de fotobraaf of de glazen wasser.
Wat staat dat jongetje links vooraan ,met een papiertje? Handtekeningen jager in spe? -
gast1 schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 16:20 | reageer
Winnaar Zilveren Camera zag liever andere foto winnen
Wat Joost van den Broek betreft, was niet de foto die hij maakte van een volksoploop voor het huis van de penningmeester van de pedolfielenvereniging Martijn de winnaar de Zilveren Camera 2011 geworden, maar een andere foto die hij maakte: van een jongen die met zijn handen gespreid staat, omgeven door twee agenten. Bij de jurering waren beide foto’s de laatste twee die overbleven uit het selectieproces. Met vier van de zeven stemmen voor de foto in de voortuin koos de jury dus voor een ander beeld dan waarvoor de winnende fotograaf zou hebben gekozen.
Bron: PhotoQ -
gast schreef op dinsdag 24 januari 2012 om 22:13 | reageer
Belangrijk bij dit type foto's is dat meteen duidelijk wordt wat er qua nieuwsitem aan de hand is. Dat is hier niet duidelijk. De foto is op zich prima maar verteld helaas het verkeerde verhaal.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2022
door Elja Trum
-
Canon Student Development Program 2022 start weer
door Nando Harmsen
-
De winnende foto's van de Zilveren Camera 2019
door Michelle Peeters
-
Winnaars Zilveren Camera Junior fotowedstrijd 2019
door Michelle Peeters
-
Sinking Cities, Jakarta van Cynthia Boll wint Zilveren Camera
door Michelle Peeters
-
Winnaars fotografieprijs Zilveren Camera
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.