Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool Vakopleiding; kleurbeheer

donderdag 12 maart 2009, 20:22 door | 12.884x gelezen | 3 reacties

Na drie weken met een geweldige carnavals vakantie er tussen ben ik weer op weg naar de fotovakschool. Ik heb er weer zin in, zeker naar aanleiding van de reacties die ik van jullie gekregen heb bij mijn artikel over de eerste les.

Vandaag gaan we verder met de digitale workflow en gaan we onder andere de volgende onderwerpen onder de loep nemen; Kleurruimte, softproof in Photoshop, ICC instellingen, printen met ICC profielen, kleurcorrecties, foto's omzetten naar zwart/wit en er wordt ons nog wat grafische basiskennis bijgebracht. Over aantal onderwerpen hieronder meer.

De kleurruimte instellen
Wat ik eigenlijk nog nooit gedaan had maar wat zeker nuttig is, zijn de instellingen die je kan doen bij edit -> colorsettings of in de Nederlandse versie van Photoshop Bewerken -> Kleurinstellingen. Alle instellingen die je hier doet hebben alleen invloed op foto's die geen profiel bevatten of op nieuwe projecten die je in Photoshop aanmaakt.

De meest bruikbare instelling is Europa, prepress. Mocht dit niet in je lijstje staan dan kun je voor Custom kiezen. Hier kan je dan het beste de volgende instellingen gebruiken:

RGB: Adobe RGB (1998)
CMYK: Coated Fogra 39
Gray: Gamma 2.2

Gray gamma 2.2 wat een standaard instelling is voor windows. Bij mij stond dit niet goed ingesteld. Bij het beleid voor kleurbeheer moeten alle invulvakjes op 'Preserve Embedded profiles' staan. En alles aangevinkt. Ook compensatie zwarte punten gebruiken moet aangevinkt staan. Je kunt deze instellingen van kleurruimte opslaan en een naam geven.

Kleurinstellingen onder Photoshop


Dat de meningen hierover verdeeld zijn blijkt wel uit de reacties op dit artikel van Han Janssens en dit artikel van Elja Trum. Ik ga er in dit geval vanuit dat de foto aangeleverd gaat worden aan een drukkerij en dat wat ik op het scherm zie, zo precies mogelijk wordt weergegeven op het drukwerk.

Softproofing
Om de juiste afdrukresultaten te krijgen is 'Softproofing' een goede manier om vooraf te bepalen hoe je de foto aanlevert. Uiteraard moet je hiervoor wel een gekalibreerd scherm hebben. Als je naar View -> Proof Setup -> Custom gaat kun je de softproofing instellen.

Bij Device to simulate kun je het papier kiezen waarop gedrukt gaat worden. Bij Rendering intent kies ik voor Relative Colorimetric en vink ik Black Point Compensation aan. Als je de preview aanvinkt zie je hoe de afdruk er uiteindelijk uit zal komen te zien. Om het nog realistischer te laten zijn kun je ook nog Simulate Paper Color aan en uitvinken om de afdruk op de gekozen papiersoort weer te geven. Voor mij was dit echt een eye opener maar voor velen van jullie wellicht al bekend.

Printen
Onder file -> print kijken we naar het scherm wat wel allemaal kennen. Links kun je de printerinstellingen aanpassen en rechts onder Color Management kun je kiezen tussen Document of Proof. Als je kiest voor Document dan wil je over het algemeen afdrukken op je eigen printer. Als je voor Proof kiest dan is het meer om zelf een proef te draaien om het later extern te drukken of printen.

Wil je het bestand opslaan om te vesturen naar een drukkerij bijvoorbeeld dan kun je dit het beste opslaan als een PDF omdat je hier onder kan aanvinken; Use Proof Setup. Dit kan niet als je het als een ander bestandsformaat opslaat. Hierdoor kan er bijna geen verschil meer ontstaan in de kleuren zoals jij de foto bedoeld hebt. Ik moet dit zelf nog uitproberen dus mijn mening hierover hou je nog te goed.

Foto’s omzetten naar zwart/wit
Verder hebben we het nog gehad over het omzetten van je foto naar een zwart-wit foto. Hier zijn natuurlijk vele manieren mogelijk. Als je de foto echt wil omzetten naar zwart-wit kun je het op deze manier doen; Kies Image -> Mode -> Lab Color en bij de Channels kies je ervoor dat alleen lightness zichtbaar is dan heb je een echte zwart-wit.

Dus als je naar de drukker gaat dan betaal je ook voor een zwart-wit druk. Uiteraard zijn er nog andere manieren om je foto naar zwart-wit te krijgen maar vaak zit er dan toch nog iets of wat kleur in de foto. Wil je meer over zwart wit lezen klik dan hier.

Na een pittige dag met veel theorie nog een aanvulling met wat grafische basis kennis. Weer veel stof om te oefenen thuis. Op 11 april moeten we onze moduleopdracht presenteren en kunnen laten zien dat we de workflow beheersen ieder op zijn eigen manier.

De moduleopdracht luidt;
"Door het bos de bomen niet meer zien"

De opdracht mag je interpeteren zoals je wilt en ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

3 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 13 maart 2009 om 01:52  | reageer

    Deze instellingen zijn weer compleet anders als die van Han Janssen. Kun je me daarom vertellen wat het voordeel van deze instellingen is t.o.v. van de 'Janssen-mode'?

  2. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 13 maart 2009 om 18:41  | reageer

    Hoi TonV
    Han Janssen heeft een aantal andere instellingen als hier boven vermeld staan. Ze zijn inderdaad hier en daar een tikkeltje anders. Dat kan te maken hebben met persoonlijke voorkeur. Ik denk persoonlijk dat je niet kunt zeggen dat de ene instelling meer voordeel heeft als de ander. Dat is voor iedere gebruiker verschillend. Maar ik vind je vraag wel interessant en ga hem zeker stellen op de fotovakschool. Heb je nog een goed idee voor mijn module opdracht?

  3. delay
    Profiel delay schreef op zaterdag 8 januari 2011 om 19:09  | reageer

    Ik vind het wel grappig. Ik lees allerlei instellingen. Wanneer je het beste gebruikt kan je die benutten bij de situatie waar het er op aan komt. Stel je gaat afdrukken voor een klant. Dan is het fijn dat indigo net zo afgedrukt wordt als er 'gezien' is. In de drukkerij kent men de 'brunner-strip'. Geeft veel houvast voor het 'ijken' van de kleur. Dan moet je de hele 'ranges' wel gestandaardiseerd hebben. Camera kan max AdobeRGB (rood groen blauw) aan, PS staat op ProPhotRGB. Volgende stap http://www.systembrunner.ch/db-homepage/templates/document.xml?id=201032&language=EN

    succes, ik lust hier wel pap van

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord