Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Manon Sas

Verslag: Fotoreis naar China

vrijdag 19 juli 2019, 15:15 door | 3.524x gelezen | 3 reacties

Een fotoreis naar China van elf dagen. Hoe leuk is dat? En vooral: blijft het leuk na een paar dagen? Voor de zekerheid pak ik ook mijn tekenspullen in, plan B.

Maar verder kijk ik er vooral naar uit: met gelijkgestemden de allermooiste plekken bezoeken in Yangshuo, China.

Onder professionele begeleiding van twee fotografen waarvan er een al jaren lesgeeft bij diverse fotografieopleidingen. En met goed getimede bezoeken aan bijzondere plekken.

Van de lokale balletschool tot de traditionele Fuli streekmarkt waar het eten zo vers is dat het nog geluid maakt.

Manon sas balletschool

Balletschool door Manon Sas

Van 'kalenderbeeld' naar werken vanuit een plan


Werk vanuit een plan! Kees, een van de twee organisatoren, kan het niet genoeg benadrukken tijdens de informatiebijeenkomst voor vertrek. Werk vanuit een idee en ga doelgericht te werk, dan kom je thuis met de mooiste foto's.

Random rondklikken, iets wat ik stiekem het liefste doe (vrijheid!), klinkt misschien wel leuk, maar zorgt vaak ook voor onsamenhangende beelden met weinig zeggingskracht. En al helemaal in de ogen van mensen die er niet bij waren.

Het woord 'kalenderbeeld' valt: foto's van dertien in een dozijn. Misschien wel heel mooi, maar volledig inwisselbaar. Foto's waar de fotograaf vooral bezig was met registreren in plaats van creëren.

Kortom, reden genoeg om alvast na te denken over een concept. En dat kan van alles zijn: een kleur, een vorm, een handeling (etende ouderen), deuren die op een kier staan en wat overlaten aan de fantasie van de kijker en ga zo maar door. Concreet, abstract of ergens daar tussenin.

Chinees dorpje


Het Plan


Een paar weken later begroet ik glunderend mijn reisgenoten. Met in mijn hoofd een prachtig fotografieconcept: sweet & sour (zoetzuur).

Een verwijzing naar een populaire bereiding in de Chinese keuken (niet alleen populair bij de oer-Hollandse afhaalchinees, maar ook in China) en vooral ook een manier om contrast én samenhang tussen de 'zoete' en de harde kant van het leven in China in beeld te brengen. Briljant!

Kill your darlings


Een veel te breed concept blijkt al snel. En bovendien: in mijn ogen is alles zoet. Op de Fuli streekmarkt zie ik de schoonheid van bungelende darmen, uitgestalde varkensneuzen en de verweerde, doorleefde gezichten van de locals.

Een rafelige gettowijk met tralies voor de ramen heeft een enorme aantrekkingskracht.

En de inkijkjes in sobere huizen, al dan niet met een loerende Mao aan de muur, zijn prachtig. En dan heb ik het nog niet eens over de gastvrijheid van mensen. Keer op keer nodigen mensen ons uit in hun huis nadat we al gebarend vragen of we even mogen kijken.

Russische wijk in China

Russische wijk

Op zoek naar de beste omstandigheden


Het grootste deel van de reis verblijven we even buiten het drukke Yangshuo. Ons guesthouse heeft een tropische tuin, sfeervolle bijgebouwen en rode lampionnen die je 's nachts de weg wijzen naar je kamer.

Een slingerpad langs boerenhuizen, rijstvelden en het dorpsplein waar altijd wel een dorpeling rondhangt, leidt naar de nabijgelegen Yulong rivier.

Het licht, de kleuren en de omlijsting door het Karstgebergte zijn oogverblindend mooi. Ideaal voor landschapsfotografen - je kunt meermaals teruggaan naar dezelfde plek en zo foto's maken op het allerbeste moment.

Bovendien is Yangshuo een perfecte uitvalsbasis voor excursies. Van grillige bergtoppen tot oude stadjes en uitgestrekte rivierlandschappen.

Yulong river

Yulong River

Er is nog een voordeel van langer verblijven op één locatie: je maakt makkelijker series doordat je je een plek meer eigen maakt en steeds beter kijkt. En het is ontspannend. Niet leven vanuit een backpack, maar echt thuiskomen.

Geen fotocursus


Maar hoe is dat nou, zo'n fotoreis? Allereerst: de reis die ik heb geboekt is geen fotocursus. Ondanks dat krijg je, als je dat wilt, tips en advies van Annemieke en Kees, de twee fotografen die de reis begeleiden.

Dit kan van alles zijn, van het aanscherpen van je concept tot het komen tot de juiste instellingen, experimenteren met studiolicht en flitstechniek en het tussentijds bespreken van foto's. Op deze manier krijg je de begeleiding die past bij wat je nodig hebt.

En dat komt goed van pas in een groep waarin de ene deelnemer haar gloednieuwe systeemcamera voor het eerst op manual zet en een andere deelnemer met een Hasselblad op pad gaat en al jaren werkt als professioneel fotograaf.

Nog een kenmerk van deze fotoreis: de research voor locaties en timing is al gedaan. En vervoer is geregeld. Dat maakt het reizen relaxed. Tegelijkertijd is er in het programma voldoende ruimte om zelf pad te gaan en 'eigen' plekken te ontdekken, minstens zo leuk.

Berglandschap


Gooi je ISO omhoog


Ondertussen gaan de gevraagde en ongevraagde adviezen gewoon door. Soms wat cryptisch. 'Gooi je ISO omhoog' is er zo een. Van 100 naar 400? Of van 100 naar 6400? Gedurende de week krijgt dit soort tips meer betekenis. Ik leer bij door te doen, door te observeren en door te experimenteren.

Op locatie en in de 'studio' bij onze guesthouse, in een karakteristiek bijgebouw waar een hotelmedewerker fungeert als model tijdens een portretshoot. Een langere shoot vindt plaats aan de Li rivier. Terwijl de schemering intreedt, poseren twee aalscholvervissers en vier aalscholvers voor ons.

De vogels draaien iedere keer op het moment suprême hun kop weg (wat dat betreft is het net als het fotograferen van kinderen en puppy's) en het geheel is 'gestaged', maar bovenal is het een bijzondere ervaring die leidt tot filmische foto's.

Aalscholvervisser

Aalscholvervisser

Kijken


Interessant is het om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier kijkt. De omstandigheden zijn min of meer gelijk, even los van waar je je begeeft, welke apparatuur je bij je hebt en welke parate kennis je meeneemt. Maar toch kijkt en fotografeert iedereen op zijn eigen, unieke manier.

Terwijl ik op het vleesgedeelte van de streekmarkt de blootgelegde gebitjes van een stapel - ja stapel - honden vastleg, maakt een medereiziger een prachtige serie van Chinezen met als rode draad hun niet altijd even complete gebitten.

Nog vaker lopen de thema's en invalshoeken verder uit elkaar. Dit maakt het extra leuk om elkaars foto's te bekijken en je te laten inspireren.

Eenmaal thuis blijkt dat ik nog behoorlijk m'n best moet doen om series te maken van de losse foto's. Het belang van werken vanuit een plan wordt weer duidelijk.

Zorgen dat een goede foto of serie je niet overkomt, maar dat je toeval organiseert en doelgericht kijkt. En eigenlijk weet ik prima hoe dat moet, nu nog de focus. Het begint alweer te kriebelen voor een volgende reis!

Over de reis


Ik maakte de reis met China in Beeld, een organisatie die meerdere keren per jaar fotoreizen naar China organiseert. De reis werd begeleid door fotografen Annemieke Kok en Kees Rutten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Manon Sas

Over de auteur

Manon Sas verruilde begin 2019 haar iPhone camera voor een systeemcamera. Ze is gek op de schoonheid van lelijkheid en heeft oog voor bijzondere settings - ver weg en dichtbij.

3 reacties

  1. Frans Smets
    Frans Smets schreef op vrijdag 19 juli 2019 om 22:16  | reageer

    Lijkt mij inderdaad noodzakelijk om een plan te hebben, zeker als je voor de eerste keer in deze gebieden van China komt. Aantal jaar geleden in de omgeving van Chengdu geweest met een onduidelijk plan. Uiteindelijk is het met een plan wel gelukt. Dus ... 'n aanrader, zeker met deze begeleiding.

  2. Robert
    Robert schreef op dinsdag 23 juli 2019 om 11:48  | reageer

    Mooie foto's Manon en erg gevarieerd. Fotoschietgroeten Robert.

  3. Manon
    Manon schreef op woensdag 24 juli 2019 om 15:52  | reageer

    Dank Robert! Fotoschietgroeten terug knipoog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord