Webinar de Fotografiebijbel terugkijken + onbeantwoorde vragen
woensdag 25 maart 2020, 14:07 door Nando Harmsen | 4.981x gelezen | 0 reactiesOp 24 maart is de Fotografiebijbel officieel gelanceerd met een webinar. Gedurende een uur heb ik verteld over de Fotografiebijbel en wat er in te vinden is.
De webinar was een groot succes. Er waren bijna 400 bezoekers die de presentatie live gevolgd hebben. De reacties die we via de chat hebben binnengekregen waren ronduit positief. Dat is natuurlijk heel erg fijn, en motiverend om vaker een webinar te gaan geven.
Terugkijken?
Indien je niet in de gelegenheid was om de webinar bij te wonen, dan is het mogelijk om deze toch te bekijken.
De hele webinar is opgenomen om iedereen de gelegenheid te geven het alsnog te bekijken. Je kunt het webinar in de video hierboven bekijken.
Openstaande vragen uit de webinar
Het was mijn eerste webinar, en het was een beetje aftasten hoe het in de praktijk zou werken. Er kwamen veel vragen die deels door Elja zijn beantwoord. Een paar vragen heb ik zelf in de webinar beantwoord.
Helaas zijn er ook vragen onbeantwoord gebleven. Deze heb ik in dit bericht verzameld, en op een rijtje gezet. Samen met mijn antwoorden, natuurlijk.
Harry vraagt: Zijn de grijsfilters in setjes te koop. Of is een grijsfilter in het begin voldoende.
Grijsfilters zijn inderdaad als setjes te koop. Je kunt echter ook beginnen met één enkel grijsfilter. Vaak is het niet nodig om direct een hele set te kopen.
Eventueel zou je kunnen kijken naar een variabel grijsverloop filter. Er staat een hele cursus over lange sluitertijden en het gebruik van grijsfilters op de planning.
Hans vraagt: Is Photoshop Elements voldoende om de bewerkingen uit het boek uit te voeren?
Voor een deel. Elements kan veel standaard bewerkingen, maar het werken met lagen zoals Photoshop zal niet mogelijk zijn, of slechts deels. Dit geldt overigens ook voor de bewerkingen die in Luminar aan bod komen.
Ad vraagt: Graag diepgang betreft kennis Cameratechniek s.v.p. Met name Canon EOS 5D mark IV, dank u Nando!
Cameratechniek komt uitgebreid aan bod in mijn cursus Starten met Fotografie op Photofacts Academy.
Natuurlijk kan daar nog uitgebreider op ingegaan worden, wat in een geplande vervolgcursus zeker aan bod zal komen. Dit zal echter niet specifiek over de Canon EOS 5D mark IV gaan, maar over dingen die met elke camera mogelijk zijn.
Tjen vraagt: Ik werk nog veel op film… heb ik hier iets aan?
Maar natuurlijk. De meeste dingen zijn toepasbaar op analoge en digitale fotografie. Alleen de bewerkingen in Photoshop, Lightroom en Luminar vereisen een digitaal bestand. Daarvoor zal het nodig zijn om je dia's of negatieven in te scannen.
Berna vraagt: is er in de Photofacts cursus camerakennis ook aandacht voor de persoonlijke instellingen... vind ik moeilijk!
Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk is. Persoonlijke instellingen zijn per camera natuurlijk net iets anders, dus het is lastig om dit heel algemeen te houden. Het komt wel aan bod in de geplande vervolgcursus op Starten met Fotografie.
Heb je een Sony Alpha camera?
Dan kun je de cursus Aan de slag met de Sony Alpha bekijken. Hierin gaat Sony-expert Antonette diepgaand in op de handigste instelmogelijkheden van deze camera.
Elaine vraagt: Dus je moet eerst een foto maken van de achtergrond om de belichting daarvan in te stellen en dan pas de flitser toe te voegen van je onderwerp dat je fotografeert
Je moet de belichting van je achtergrond in ieder geval meten en instellen. Je hoeft daar geen foto voor te maken, maar met een testfoto kun je de instelling natuurlijk controleren, en dat zou ik altijd wel adviseren. Daarna kun je de flitser inschakelen en de flitsintensiteit gaan instellen.
Harry vraagt: Welke filters gebruik je (filters die meerdere belichtingen kunnen uitsluiten).
Hiervoor moet je de grijsverloopfilters hebben. Die hebben een verloop waarbij een deel van het filter minder licht doorlaat. Je kunt kiezen voor een hard verloop en een zacht verloop. Over het algemeen gebruik ik het liefst een zacht verloop bij groothoek, en een hard verloop bij teleobjectieven.
Tom vraagt: Hoe stel je de belichting in op de achtergrond?
Dat is een kwestie van het licht van de omgeving meten met je camera. Die stel je vervolgens handmatig in met je sluitertijd, ISO en diafragma.
Marc vraagt: Welke driepoot raadt je aan?
Dat is een lastige vraag. Ik ben zelf heel erg te spreken over Gitzo, maar deze liggen wel in een hogere prijs segment. Andere alternatieven zijn Manfrotto, Benro en bijvoorbeeld Leofoto, waar ik ook goede dingen over gehoord heb.
Zorg ervoor dat je statief in ieder geval zonder problemen het gewicht van je camera en zwaarste objectief kan dragen, en dat je statief niet te klein is.
Welk statief het beste voor je is hangt ook weer af van je soort fotografie. Iemand die alleen studio werk doet zal andere eisen hebben dan iemand die veel op reis is met zijn statief.
Stefan vraagt: Ik overweeg een aankoop van een teleobjectief. Ben ik beter af met een 100-400mm van Canon of kies ik voor de 150-600mm van Sigma?
Het zijn beide prachtige objectieven. Ik heb de keuze destijds op de 100-400mm van Canon laten vallen. Die heeft wel wat minder bereik, maar dat heb ik opgelost door een 1,4x teleconverter erbij te nemen. Het is wel een duurdere optie. Maar de Sigma is ook een heel mooi en goed objectief.
Elaine vraagt: Wat als je als beginnend fotograaf opdrachten krijgt en dus ook voor eerst gespannen bent en het je dus voor kan komen dat je doordat je voelt dat je de mensen in je ''nek voelt hijgen'' als je op moet schieten in verband met bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap in gemeentehuis e.d. en dus situaties voorkomen dat je wel aandacht besteed aan de gasten en het ''bruidspaar'' juist maar dat je ineens je instellingen vergeet. Herken je dit?
Ja, ik herken wel wat je bedoelt. In feite is dit fotograferen onder tijdsdruk. Het is belangrijk dat je de camera van binnen en buiten kent en dat je weet hoe belichting werkt. Je moet snel kunnen wisselen van instellingen, en weten hoe je moet inspelen op vervelende (licht) situaties. Het enige dat ik kan zeggen is, dat het een kwestie van oefenen is, veel doen
Joop vraagt: Privacy wetgeving. Wat mag wel en niet in straatfotografie?
Dat is lastig om te beantwoorden. Ik ben geen jurist, en over wetgeving weet ik niet erg veel. Ik denk dat privacy van je onderwerp altijd in het oog gehouden moet worden. Maar meer kan ik helaas daar niet over vertellen. Ik weet er te weinig vanaf.
Henk vraagt: Ik gebruik steeds meer de AE lock op mijn Canon. Wat is uw ervaring daarmee?
Ik gebruik het altijd. Maar dan waarbij ik de AE lock onder de ontspanknop van de camera heb, en de AF onder de AF-On knop. Zo kan ik los van elkaar de autofocus gebruiken en de belichting vastzetten. AE-lock geeft een goede controle over je belichting als je op de A-stand, S-stand op P-stand werkt.
Ben vraagt: Denken jullie bij Photofacts aan een cursus die ingaat op Custom Functions van een camera. Mij valt op dat weinig mensen hier gebruik van maken. Het biedt zo veel voordelen.
Je hebt helemaal gelijk. Dit wordt door veel fotografen over het hoofd gezien. Ik denk dat dit een goed onderwerp is om verder aan bod te laten komen bij mijn vervolgcursus op "Starten met Fotografie". Deze staat op de planning.
De Fotografiebijbel
Heb je de fotografiebijbel nog niet?
Je kunt deze bestellen via Fotografiebijbel.nl.
» Bestel de Fotografiebijbel
Koop je de Fotografiebijbel in combinatie met een jaar abonnement op Photofacts Academy, dan ben je niet alleen gunstiger uit wat betreft prijs, maar je kunt ook een jaar lang de uitgebreide cursussen bekijken die Photofacts Academy biedt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Gratis online sessie: 10 Tips voor Spontane Straatfoto's
door Elja Trum
-
Mijn nieuwe boek de Nachtfotobijbel (+ gratis webinar)
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.