BLACK  FRIDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Willy

Kijk op zwart-wit fotografie

zondag 25 maart 2007, 15:58 door | 15.261x gelezen | 3 reacties

Jarenlang was zwart-witfotografie echt tweede keus. Mogelijk kwam dat doordat de grote vraag naar kleurenfoto's en de voortgang van de technologie die kleurenfotografie kleurenfilms goedkoper maakte, evenals het ontwikkelen en afdrukken ervan. Het was een aantal jaren zelfs duurder om zwart-witfilms te laten ontwikkelen dan kleurenfilms en lang niet alle ontwikkelcentrales boden deze mogelijkheid.

Recentelijk is men anders tegen zwart-witfotografie gaan aankijken. Zwart-wit wordt als kunstzinniger beschouwd en er is een grote opleving in dit medium. Omdat zwart-witfotografie eerder een grafische interpretatie van een onderwerp is dan een rechttoe rechtaan presentatie ervan, ligt de nadruk vooral en meer dan bij kleurenfotografie - op textuur tint en compositie. Fouten vallen minder snel op in kleurenfotos omdat we gewend zijn aan de kleurige wereld om ons heen en de afbeelding daardoor gemakkelijker accepteren. Zwart-wit is vreemd ten opzichte van de manier waarop we gewoonlijk naar de wereld kijken en technische tekortkomingen zijn daarmee veel moeilijker te verbloemen.

Bij sommige digitale cameras moet u kiezen tussen zwart-wit of kleur. Gek genoeg bieden veel topcameras deze mogelijkheid niet. Is dat laatste het geval, dan is de foto naderhand met behulp van Photoshop om te zetten naar zwart-wit. U kunt dat eenvoudig doen door desaturate te kiezen, maar het resultaat zal minder indrukwekkend zijn dan wanneer u een duotoneafdruk maakt. Digitale zwart-witafdrukken geven de fotograaf een veel grotere controle over het hele proces dan zwart-wit uit de traditionele doka. Dat is ook een van de redenen waarom ik ben overgestapt naar digitaal. Met de zich continu uitbreidende reeks papiersoorten en duurzame inkten zijn nu fotos te printen die van een onovertrefbare kwaliteit zijn.

Goede zwart-witfotografie is in grote mate afhankelijk van de schaduwdetails. Een krachtig, gericht licht onthult details als de lijnen in iemands gelaat, de barst van een boom of golvende zandheuvels in de woestijn. Als het contrast tussen de schaduwen en de hoge lichten te groot is, zal de foto weinig middentonen hebben.
Omdat we de wereld in kleur zien en daardoor het ene voorwerp gemakkelijker van het andere kunnen onderscheiden, moeten we een andere manier van kijken aanleren wanneer we zwart-witfotos gaan maken.

Zwart-wit fotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

3 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 25 maart 2007 om 16:08  | reageer

    Bedankt voor je eerste bijdrage, Willy! knipoog

    Persoonlijk heb ik er niet zo'n moeite mee dat er op topcamera's geen zwart-wit functie zit. Wanneer ik een zwart wit foto zou maken doe ik dat het liefst vanuit photoshop vanaf de kleurvariant. Op die manier heb je ook altijd nog de kleurversie indien de foto in kleur toch krachtiger blijkt.

    Daarnaast zijn er natuurlijk veel verschillende methoden om een foto om te zetten naar zwart-wit. Elk met zijn voor en nadelen. Als de camera het al voor je gedaan heeft heb je zelf niks in te brengen over de gebruikte methode.

  2. donkie-chot
    donkie-chot schreef op maandag 26 maart 2007 om 17:23  | reageer

    Ik zou het omzetten naat zwart/wit ook nooit overlaten aan de camera. Maar soms is het wel fijn dat je een beeld op je camera al meteen bij de opname in zwart-wit kunt zien. Als je dat doet i.c.m. met schieten in RAW, heb je dus beiden: én een zwart-wit preview, én optimale controle over het proces van omzetten naar zwart-wit. Dus: jammer dat sommige camera's dit niet hebben.

  3. Peter
    Peter schreef op woensdag 28 maart 2007 om 15:11  | reageer

    Bij de pentax K10D kun je, je foto eerst in kleur schieten. En dan vervolgens het toestel een zwartwit exemplaar laten maken. Overigens vind ik dat je met de gimp en de colorize functie schitterende duo-tones kunt maken. Ik gebruik meestal een selenium of platinum sample, dit geeft de foto een speciale gloed waaraan puur zwart-wit niet aan kan tippen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.391 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord