Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Handige tips voor het fotograferen op een feestje

Feestjes zijn geweldige gelegenheden om mooie foto's te maken en kostbare herinneringen vast te leggen. Daarbij maakt het niet eens zozeer uit of je nu een enthousiaste amateurfotograaf bent of een professional, met de juiste technieken en aanpak kun je onvergetelijke foto’s maken, zelfs met een smartphone weten we uit ervaring.

Toch zien we dat lang niet iedereen helemaal weet hoe ze hun telefoon zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken voor het maken van foto’s.

Daarom hebben wij een aantal handige tips, zodat je ook geen dure fotograaf hoeft in te huren, maar dus ook prima zelf wat leuke foto’s kunt maken, bijvoorbeeld op een verjaardag of andere gelegenheid.

Sony fotograaf

Zorg voor goede verlichting


Een goede foto begint bij de juiste verlichting. Houd er daarom dus ook rekening mee welk type verlichting je gebruikt tijdens een feestje. Dit is overigens niet alleen handig voor het maken van goede foto’s, maar bepaald ook voor een groot deel de sfeer van het feestje zelf.

Je kunt je namelijk wel voorstellen dat te fel licht niet bepaald sfeervol is, maar dat te donker ook niet goed is. Vooral bij een tuinfeestje is het dus leuk om de combinatie te zoeken tussen sfeer en praktisch.

Als je het ons vraagt, is een prikkabel kopen met IP67 certificering en bedienbaar via een app ideaal. Het voordeel hiervan is, dat het waterdicht is, maar dat je ook zelf de felheid kunt aanpassen van de lampen. In het begin van de avond mag het dus prima wat feller, maar naarmate de avond vordert, is het ook leuk dat je de lichtsnoeren wat donkerder zet.

Gebruik handige apps


Naast dat onze smartphones tegenwoordig een hele goede camera hebben, zijn er ook tal van apps die het je nog makkelijker maken om te fotograferen. Zo kun je dus zelfs de buitenverlichting op de achtergrond van de foto wat dempen, zonder dat dit in de praktijk daadwerkelijk gebeurt.

Het enige waar je wel even op moet letten, is dat je geen flits gebruikt. Je kunt namelijk met de juiste apps eigenlijk alles wel vrij gemakkelijk aanpassen. Van de belichting tot aan de kleuren en helderheid, alles kan helemaal naar wens worden ingevuld. Hoe handig is dat?

Belangrijk is wel dat de basis van de foto wel goed moet zijn. Op het moment dat deze niet scherp is, dan kun je aan de knoppen blijven draaien wat je maar wilt, maar dan komt het natuurlijk nooit goed.

Houd je telefoon stabiel


Nu zijn de meeste telefoons wel dusdanig uitgerust, dat het steeds minder een probleem is wanneer je tijdens de foto beweegt, maar ideaal is het natuurlijk niet. Een veelvoorkomend probleem bij het fotograferen met een smartphone is namelijk het gebrek aan stabiliteit.

Een trillende hand kan zorgen voor onscherpe foto's. Probeer daarom te zorgen voor een vaste arm zoals ze dat zo mooi noemen of een speciaal statief waarmee je de telefoon stabiel kunt houden. Tegenwoordig kun je zelfs handige gadgets kopen die meedraaien met jouw beweging. Het is dus helemaal geen gek idee om eens te neuzen op het internet, van wat er nu allemaal mogelijk is.

Verschillende perspectieven


Je kunt natuurlijk alle kanten op. Hoe leuk is het dan om gewoon eens wat te spelen met verschillende perspectieven, zodat je kunt zien wat het beste is. Zo is het bij een groepsfoto handig om je telefoon horizontaal te houden, terwijl je er ook voor kunt kiezen om vanuit een laag standpunt wat foto’s te nemen.

Het is dus maar net wat je leuk vindt en ook wat past bij het moment. Zorg er alleen wel voor dat je de foto’s rechtop maakt, zodat je straks niet iedere foto afzonderlijk goed moet zetten, omdat deze anders op zijn kop staat.

Neem de tijd


Haastige spoed is zelden goed, daar weten ze op Cuba alles van en dit geldt ook voor het fotograferen op een feestje. Neem de tijd om de juiste momenten vast te leggen en probeer niet te gehaast te werk te gaan. Het maken van veel foto’s is natuurlijk ontzettend leuk, maar het is veel verstandiger om te kiezen voor een paar goede momenten die je vastlegt, dan dat je straks honderden foto’s hebt en je moeite hebt om er 10 uit te kunnen kiezen die mooi zijn.

Vraag mensen daarom ook om te poseren voor je, los van het feit dat ook spontane foto’s ontzettend leuk zijn. Stel dat je een verjaardagsfeestje hebt, dan is het ook leuk dat de jarige meerdere keren met vrienden en familie op de foto staat. Aan jou als fotograaf dus ook de taak dit te regelen.

Vergeet de nabewerking niet


Ondanks dat je foto’s maakt met je smartphone, is het wel belangrijk om ook deze na te bewerken. Met de eerder genoemde apps voor het direct aanpassen van belichting, kun je ook achteraf nog een hele hoop dingen veranderen.

Stel dat iemand wat bleek oogt op de foto, dan gooi je er toch gewoon een filter overheen? Zie je bijvoorbeeld dat een lampje van het lichtsnoer in de tuin enorm fel is op de foto, dan kun je deze zelfs helemaal weghalen.

Het enige wat we wel als advies mee willen geven, is dat je eerst een grove selectie moet maken van wat nu wel of absoluut niet mooi is om te bewaren en daarna vervolgens pas aan de slag gaat met het nabewerken van deze foto’s. Anders ben je straks onnodig lang bezig met het bewerken van foto’s waarvan je eigenlijk al op voorhand weet dat dit onbegonnen werk is.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.700 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord