Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Watervallen fotograferen; Oostenrijk en zijn stromende water

dinsdag 21 juli 2009, 17:46 door | 21.836x gelezen | 8 reacties

Ik ben net een poosje terug van een vakantie Oostenrijk. Wanneer ik naar landen ga waar er bergen of in ieder geval hoogteverschil is heb ik altijd het doel om mooie foto's te maken van watervallen en bergbeken. Aangezien we die mogelijkheid in Nederland niet hebben is het prachtig om te spelen met stromend water in combinatie met sluitertijden.

Ik ben persoonlijk een groot liefhebber van het 'zijde effect' van lange sluitertijden. Het geeft iets mystieks aan een waterval. Het blijft wel een uitdaging om origineel te zijn en daarom probeer ik vaak iets in te zoomen op een waterval zodat je een specifiek stuk ervan vastlegt. Toen ik bij de Krimmler Wasserfalle kwam (De hoogste waterval van Europa in drie etappen) kon ik mijn geluk dan ook niet op. Uit ruim honderd foto's van de waterval vond ik deze foto het beste de mystieke sfeer die ik zocht hebben.

Krimmler wasserfalle met 1 seconde sluitertijd
Krimmler wasserfalle met 1 seconde sluitertijd.


Maar als je bij zo'n grote waterval staat waarbij het water werkelijk met zo'n kracht tussen de rotsen bruist komt er ook een moment dat zo'n abstracte weergave toch geen recht doet aan het geweld. Vandaar dat ik ook eens heb ingezoomd op een ruig gedeelte van de waterval en heb gekozen voor 1/1000e om daarmee de actie van het bruisende water te bevriezen.

Krimmler wasserfalle met  1/1000e seconde sluitertijd
Krimmler wasserfalle met 1/1000e seconde sluitertijd


Naast indrukwekkende watervallen van vele tientallen meters hoog zijn ook juist de series kleine watervallen erg interessant. In de Kitzloch kloof kun je een prachtige serie aan waterstromen bewonderen die een diepe kloof hebben uitgesleten in de rots. Een stromende serie watervallen als hier vind ik echt een perfect onderwerp om lekker zacht te maken. Het plaatje word dan ergens een romantische weergave van het origineel, maar toch blijf je het karakter van vele kleine watervallen achter elkaar erg goed zien. Het effect van de lange sluitertijd werkt weer heel anders dan bij een grote waterval.

Kitzloch kloof met 1 seconde sluitertijd
Kitzloch kloof met 1 seconde sluitertijd


Voor diegenen die het ook wel eens zouden willen proberen, maar geen idee hebben hoe je het voor elkaar krijgt nog even een korte uitleg. Voor foto's met lange sluitertijden is er een ding van belang: je camera moet perfect stil blijven tijdens het maken van de foto. Niemand kan uit de hand een camera langer dan een halve seconde perfect stil houden. Een statief of solide ondergrond is hiervoor de oplossing.

Om een lange sluitertijd te krijgen kun je een aantal dingen doen:
  • Je ISO waarde (lichtgevoeligheid) zo laag mogelijk zetten. Hierdoor heeft hij meer licht nodig en gaat hij dus langer belichten.

  • Je diafragma zo dicht mogelijk knijpen (f/22 of als je lens het aankan nog hoger). Hierdoor knijpt je lens grotendeels dicht tijdens het nemen van een foto en krijg je camera dus minder licht. Waardoor hij nog langer moet belichten.

  • Een ND filter. Vaak zijn de beide opties boven niet genoeg om sluitertijden te krijgen van een halve seconde of meer, er is nog steeds te veel zonlicht aanwezig. Dit filter is een glazen of plastic plaatje dat niks anders doet dan een deel van het licht wegfilteren.

Zelf gebruik ik een Cokin filter set met soms zelfs twee ND filters over elkaar voor extreem lange sluitertijden. Dit zijn niet de meest hoogwaardige filters, maar ze zijn goed betaalbaar en je kunt in een cokin houder meerdere filters tegelijk stoppen. Omdat ik weinig kans krijg ze te gebruiken heb ik gewoon geen tientallen euro’s per filter over.

Als afsluitende tip nog een ding. Als je er mee gaat spelen: vergeet niet te varieren in sluitertijd. Soms is 3 seconden het mooiste, soms 1/8e seconde. Varieëer flink en vergelijk thuis de resultaten.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

8 reacties

  1. libeco
    Profiel libeco schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 18:38  | reageer

    Een goede aansluiting op het artikel van gisteren over het ND-filter van Elja. Ik vind vooral je derde foto erg goed gelukt, schitterend zijdeachtig met een scherpe, groene omgeving...

  2. Derk
    Profiel Derk schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 19:35  | reageer

    Vooral de eerste foto vindt ik een topper. Heb dit zelf ook weleens gedaan en het effect is inderdaad erg leuk, bovendien valt je foto dan direct op door een afwijkende aanpak. Zelf zet ik inderdaad het diafragma zo ver mogelijk dicht en pak ISO 100, tot nog toe was dat voldoende.

  3. Remco
    Profiel  Remco schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 20:55  | reageer

    in 2005 heb ik nagenoeg dezelfde foto's gemaakt hahaha. Dit jaar was ik ook in Oostenrijk, maar nu om hard te lopen: De Gross Glockner Berglauf

  4. Charles
    Profiel Charles schreef op woensdag 22 juli 2009 om 09:27  | reageer

    Fraaie foto's! Foto drie is favoriet en foto 1 heeft heel knap zijde-effect. Als je foto 1 een kwartslag rechtsom draait, krijg je trouwens ook iets bijzonders!

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 22 juli 2009 om 10:46  | reageer

    Bedankt voor de reacties. Of de aanpak echt heel anders is. Het effect word denk ik redelijk wat gebruikt, maar de gemiddelde toerist zie je niet prutsen met filters en statief vrolijk

  6. Kees Krick
    Profiel Kees Krick schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 22:07  | reageer

    Zo mooi heb ik ze in Zuid-Limburg inderdaad niet kunnen maken, ha ha vrolijk

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 22:10  | reageer

    Vlak over de grens bij Belgie schijnen best een paar mooie watervallen te zijn.

  8. Kees Krick
    Profiel Kees Krick schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 22:25  | reageer

    Klopt, maar ben niet verder gekomen dan de grotten van Remouchamps. Ook leuke foto's gemaakt trouwens, uiteraard wel zonder ND. Volgende keer weer een echte waterval. Was toch al een korte en drukke vakantie knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord