Review: FotoCube lichttent voor productfotografie
vrijdag 20 maart 2009, 20:16 door Elja Trum | 33.690x gelezen | 6 reactiesVan FotoCube ontvingen we een lichttent ter review. Een lichttent is erg handig wanneer je productfoto's wilt maken. Feitelijk is het een tent van een witte stof. Wanneer licht door de stof heen gaat wordt het licht aanzienlijk verzacht. Hierdoor heb je geen last van harde schaduwen.
Als je productfoto's wilt maken kun je de doe-het-zelf methode toepassen, of je kunt dit soort kant en klare lichttentjes kopen om het jezelf makkelijk te maken. Zelf heb ik jaren geleden al eens een lichttent aangeschaft (van een ander merk) en ik gebruik 'm zeer regelmatig. In mijn geval vooral voor foto's op Photofacts, maar als je regelmatig iets verkoopt op bijvoorbeeld Marktplaats dan kan de aanschaf van een lichttent ook al snel de moeite lonen.
De FotoCube lichttent is eenvoudig op te klappen tot een klein pakketje. Hierdoor kun je de lichttent netjes opbergen wanneer je hem niet nodig hebt en gemakkelijk vervoeren als je op een andere locatie productfoto's wilt maken.
Wij ontvingen de FotoCube met de afmeting van 50 bij 50 bij 50 centimeter. In mijn ogen net iets te klein om echt prettig mee te werken. Deze afmeting is prima geschikt voor bijvoorbeeld sierraden, maar wil je wat groters op de foto zetten dan kom je al snel ruimte tekort. Als gevolg daarvan krijg je vaak randen (van de cube) op je foto en dat betekent meer nabewerkings werk.
Er zijn echter ook gewoon grotere varianten, bijvoorbeeld die van 75 centimer, eentje van 110 centimerer en zelfs lichttenten van 150 centimeter. Persoonlijk zou ik bij een aankoop gaan voor de 75cm variant, maar dit kun je het beste af laten hangen van de objecten die je wilt gaan fotograferen. Hierbij kun je beter wat extra ruimte hebben, je wilt niet te krap bezig zijn.
Achtergronddoek
Bij de FotoCube werden vier achtergronddoekjes geleverd; een blauwe, een rode, een witte en een zwarte. Voor gebruik moet je de doeken eigenlijk even strijken, want ze komen redelijk gevouwen uit de verpakking.
De zwarte doek kun je ook goed gebruiken om lichtinval van boven en van achter te beperken. Handig als je een glimmend onderwerp op een zwarte achtergrond wilt zetten. Je kunt zo het aantal reflecties verminderen. De doeken zijn met klittenband te bevestigen in de lichttent. Wil je 'm aan de bovenkant en achterkant van de lichttent hangen dan zul je wel een wasknijper (of iets dergelijks) nodig hebben om het doek in de hoek ook vast te zetten. Helaas ontbreekt op dit punt (in de achtergrond doek) de klittenband aansluiting.
Kunststoffen onderzetter
In de set die wij ontvingen zaten ook een witte en een zwarte onderzetter van kunststof. Deze onderzetters geven een mooie reflectie van je onderwerp en vormen daarnaast een neutrale ondergrond. Voor gebruik moet je de onderzetter wel even schoonmaken, want ze trekken behoorlijk wat stof aan.
Het effect dat je ermee kunt bereiken is echter erg mooi.
Zie bijvoorbeeld onderstaande foto.
Het gehele pakket is vandaag weer retour gegaan, maar zo'n plexiglas onderzetter komt op mijn wishlist. De onderzetters zijn met 19,- euro per stuk helaas niet heel goedkoop.
Daglichtlamp
Op de FotoCube website kun je ook setjes met daglichtlampen bestellen. Twee daglichtlampen op een ministatief zaten bij onze set. De daglichtlampen geven een kleurtemperatuur van 5000 Kelvin; gelijk aan daglicht. Bij het fotograferen kun je de witbalans van je camera dus op daglicht instellen of handmatig op 5000 Kelvin zetten. Overigens kun je deze lampen ook goed gebruiken om je foto's onder te bekijken wanneer je ze afgedrukt hebt.
De statiefjes zijn erg klein en de bevestiging van de lamp aan de statieven is niet de meest solide oplossing. Het werkt wel, maar verdient geen schoonheidsprijs.
Zelf vind ik het overigens prettiger om met flitsers te werken. Je hebt dan geen statief nodig voor je camera en kunt zo sneller je compositie bepalen. Ook is het gemakkelijker om gebruik te maken van erg kleine diafragma's.
FotoCube
De lichttenten worden geleverd inclusief 2, 3 of 4 achtergronddoeken (afhankelijk van de gekozen maat) en inclusief draagtas. Ook zit er een frontpaneel bij; een witte doek met een opening erin die je, indien gewenst, voor de grotere opening in de tent kunt hangen.
Je hebt al een FotoCube vanaf zo'n 25 euro en voor een bruikbaarder model van 75 centimeter betaal je maar 40 euro. Dat is flink goedkoper dan bijvoorbeeld de lichttenten van Lastolite.
Conclusie
De FotoCube lichttenten doen waarvoor ze gemaakt zijn; een schaduwloze (of schaduw-arme) foto maken zonder veel moeite. De resultaten zijn rechtstreeks vanuit de camera al zeer bruikbaar. Wat betreft kwaliteit is er niet direct een verschil te zien met de duurdere merken en daarmee zijn de lichttenten van FotoCube een interessante aanschaf voor iedereen die zich met enige regelmaat bezig houdt met productfotografie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
-
EdC schreef op vrijdag 20 maart 2009 om 21:56 | reageer
@Elja. De ondergrond is voor mij het echte nieuws. Zijn die onderzetters kleine vierkanten, of zit in de folie iets opvouwbaars. Het lijkt een flinke plak. Loopt het zwart echt door naar achteren, of is autootje erg klein?
Stof is bij dit werk een niet te voorkomen probleem, net als ongewilde reflecties in de spiegelende oppervlakken zoals de raampjes.
Een tent van 1x1x1 meter is voor veel artikelen te gebruiken en daardoor een betere investering dan een kleinere cube. Maar hij neemt uitgevouwen wel veel ruimte in beslag en daarvoor moet je in kamer of studio maar net ruimte hebben. -
EdC schreef op vrijdag 20 maart 2009 om 22:00 | reageer
De website van FotoCube levert praktische sugesties voor productfotografie.
-
Elja Trum schreef op vrijdag 20 maart 2009 om 23:02 | reageer
@Libeco; Dat kan inderdaad interessant zijn, al ben ik benieuwd of daarmee de kwaliteit wellicht wel achteruit gaat. Ik vond dit al niet erg duur.
@EdC; In de getoonde foto van de Mini heb ik de zwarte achtergrond doek gebruikt, daardoor is de achtergrond ook nog zo zwart. Die onderzetter is een plastic plaatje van 40 bij 40 centimeter die aan twee kanten in een ronding naar beneden loopt. Hierdoor komt het platform op circa 8 centimeter hoogte te staan. -
libeco schreef op zaterdag 21 maart 2009 om 13:14 | reageer
@Elja: ik vraag me af welke kwaliteit? De sterkte van het materiaal? In dat geval zit het wel goed. In de meegeleverde kleurenbackdrops komen wel snel kreuken, maar goed, dat is logisch als je ze met de tent meevouwt tot een cirkelvormig pakketje van 30 cm bij 5 cm dikte. Of zie ik nu iets over het hoofd?
-
Elja Trum schreef op zaterdag 21 maart 2009 om 17:55 | reageer
@Libeco; Ik bedoelde inderdaad vooral de sterkte van het materiaal. Ook de kwaliteit van het licht kan natuurlijk meespelen. Dat zal ook best afhankelijk zijn van de gebruikte stof.
Zelf heb ik de achtergrond doeken niet meegevouwen in het tentje. Je bevestigd ze met klittenband en ze zijn dus ook snel were los te halen. Er wordt aangeraden ze voor gebruik te strijken met een stoomstrijkijzer. Dat lijkt me geen overbodige luxe, al is het met de zwarte niet nodig..
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zo kun je productfoto's vrijstaand maken
door Michelle Peeters
-
11 tips: Productfoto's maken, hoe doe je dat?
door Michelle Peeters
-
Ondernemende fotograaf gezocht. Welke ambities heb jij?
door Redactie
-
Oude gloeilampen fotograferen; Hanne van Baarle
door Michelle Peeters
-
Gratis productfotografie eBook door Eberhard Schuy
door Elja Trum
-
Hoe schiet je geweldige foto's voor je webwinkel?
door Mikkel Andersen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.