Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; Nikon TTL flitsmeetsysteem

maandag 2 oktober 2017, 10:18 door | 28.004x gelezen | 1 reactie

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leidt tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het tweede artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt al jaren met een Nikon D200 in combinatie met SB-800 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.


Flits in iTTL Mode  (niet iTTL-BL Mode)
Flits in iTTL Mode (niet iTTL-BL Mode)


In dit artikel wordt de term TTL (Trough The Lens) gebruikt, hiermee wordt Nikon's iTTL systeem bedoeld. Zoals in het eerste deel van deze serie te lezen was is het belangrijk om te begrijpen dat het TTL flits meetsysteem NIET gekoppeld is met het camera meetsysteem. Beide systemen gebruiken wel dezelfde sensor, maar ze handelen onafhankelijk (hoewel je dit wellicht niet zo verwachten).

Ook wordt dit separate systeem niet duidelijk uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Het wordt alleen zijdelings genoemd in een algemene uitleg van Nikon over het CLS systeem waar het spreekt over het gebruik van de FV Lock-knop om een belichting te meten van een voorwerp dat zich buiten het centrum van de opname bevindt als de achtergrond donker is.

Let op: Het TTL-BL flitsmeetsysteem is gekoppeld aan het camera meetsysteem. Beide systemen lezen de instellingen van de camera: ISO en diafragma instellingen en nemen dit mee in hun berekening voor een juiste belichting.

De foto hierboven is genomen in bijna totale duisternis met de camera op handmatig. De sluitertijd is 1/8e seconde bij een diafragma van f/2.8. Je ziet hoe het flitssysteem de belichting regelt van het voorwerp en het camerasysteem de belichting van de achtergrond. Je kan dit zien door de verschuiving in de witbalans, de achtergrond is zeer geel en het flitslicht is een stuk witter. Dit komt doordat de achtergrond is belicht door gewoon lamplicht en het voorwerp door de flits. Doordat de achtergrond ver verwijderd is heeft het flitslicht dit niet bereikt.

Het camera meetsysteem houdt geen rekening met het licht dat de flits toevoegt aan de belichting. Je kan dit aantonen door een foto te nemen met en zonder flits waarbij de sluitertijd op een vaste waarde gehouden wordt. Zet bijvoorbeeld de camera in S-mode met een sluitertijd van 1/80e seconde en laat de camera het diafragma bepalen.

Het diafragma dat de camera kiest zal hetzelfde zijn met of zonder flits. Dit betekent dat, onafhankelijk van van het omgevingslicht, het voorwerp wordt belicht door de flits. Wanneer het omgevingslicht helder genoeg is om het voorwerp te belichten zorgt het flitslicht voor overbelichting.

Het flitsmeetsysteem vuurt een paar voorflitsen af en meet het gereflecteerde licht in een gebied van het centrum, ongeacht welke camera-meetinstelling, diafragma en sluitertijd er ingesteld is. De grootte van het meetgebied is half zo groot als het gebied van de vier scherpstelsensoren rond de middelste sensor. De totale hoeveelheid gereflecteerd licht (flits plus omgevingslicht) bepaalt de sterkte van de uiteindelijke flits.

In de praktijk komt het er dus op neer dat het gereflecteerde omgevingslicht van je onderwerp opgeteld wordt bij het gereflecteerde flitslicht. Dit resulteert bij veel omgevingslicht in overbelichting. Hieronder een voorbeeld van overbelichting door de flits als het omgevingslicht te sterk is.

Overbelichting door het flitslicht


Een belangrijke conclusie die getrokken kan worden als het omgevingslicht sterk is dat het meestal het beste is om de flitscompensatie terug te zetten tot -1,7 stops (afhankelijk van de situatie is dit enige goed uitgangspunt). Dit zal meestal overbelichting voorkomen, voornamelijk in het gezicht van het onderwerp.

Dit is waarom Nikon het TTL-BL systeem heeft ontwikkeld.
Over dit systeem meer in het volgende artikel in deze serie.

ยป Lees verder: Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 oktober 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 8 december 2008, 23:50.
Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

1 reactie

  1. Dinky
    Profiel Dinky schreef op woensdag 25 januari 2012 om 21:36  | reageer

    Dit zijn hele fijne artikelen, die ik met plezier lees. Dat plezier zou nog worden vergroot, als er niet zo ontzettend veel spelfouten in zouden zitten. Met name het verkeerd gebruik van "d" en "t" is erg storend. Als dat wordt verbeterd, zijn het top artikeltjes

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord