Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De verschillende soorten camerasluiters uitgelegd

woensdag 1 januari 2025, 13:31 door | 307x gelezen | 4 reacties

Als fotograaf ben je zeker met de termen elektronische sluiter en mechanische sluiter geconfronteerd. Wist je dat er ook een centraalsluiter en een globale sluiter bestaan? Ik heb een overzicht gemaakt.

Het was ooit zo simpel. Je had een mechanische sluiter en daar moest je het mee doen. Dat kon een gordijnsluiter zijn, of een centraalsluiter. Nu is er ook een elektronische sluiter.

Sluiter mechanisch langzaam

Zo werkt een langzame mechanische sluiter. Langzaam omdat het bij sluitertijden die onder de flitssynchronnisatietijd is.

Met de komst van de mirrorless camera's is de elektronische sluiter een ware opmars gaan maken. Velen denken dat deze techniek beter is dan de mechanische sluiter. Dit is echter niet per se het geval.

De elektronische sluiter is stil, maar tegelijkertijd kan het rolling shutter effecten veroorzaken. Voor flitsfotografie geeft een mechanische sluiter voordelen boven een elektronische.

Sluiter elektronisch rolling shutter

Een elektronische sluiter is vaak traag, wat voor rolling shutter effecten zorgt.

Sommige camera's hebben geen mechanische sluiter meer. Soms is dat een nadeel, maar niet altijd. Sony heeft een global shutter die nu nog uniek is. Het heft alle nadelen van de elektronische sluiter op, maar het komt met een prijs. Letterlijk.

Review nando nikon z9 foto 03

De Nikon Z9 en Z8 hebben geen mechanische sluiter meer, net als de Sony A9 III.

Ik heb een overzicht gemaakt van de verschillende sluiters. Hoe werken ze, en wat zijn de voordelen en nadelen. Je merkt dan ook dat ze allemaal nog steeds een bestaansrecht hebben. Volg deze link om het artikel op mijn website te lezen.

Heb je een mirrorless camera? Wees dan niet bang om nog steeds de mechanische sluiter te gebruiken. Zeker als je actiefotografie en panning beoefend. Of flitsfotografie.

Ikzelf gebruik vrijwel nooit de elektronische sluiter. Voor mijn fotografie heeft het geen meerwaarde, en mogelijk zelfs alleen maar nadelen. Maar dit is voor iedereen natuurlijk anders. Gebruik wat voor jou het beste, of prettigste is.


Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete nieuwe basiscursus fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Matt Houben
    Matt Houben schreef op woensdag 1 januari 2025 om 14:25  | reageer

    Een vraagje mbt de centraal sluiter: deze gaat vanuit het midden open en dicht. Krijg je dan geen ongelijke belichting: het midden van de foto /sensor wordt langer belicht dan de randen?

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 1 januari 2025 om 17:43  | reageer

    Nee hoor. Het open en dichtgaan is natuurlijk snel genoeg.
    Maar er zit wel een beperking aan de snelheid die deze sluiter maximaal kan halen. Juist vanwege de manier van open en dichtgaan.

  3. Mac
    Mac schreef op donderdag 2 januari 2025 om 08:23  | reageer

    Kleine aanvulling,
    Met bepaalde flitsers heb je met spleetsluiter ook geen max fltssynchronisatie meer. Dan kan je bij alle sluitertijden flitsen (HSS Flash)

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 2 januari 2025 om 14:23  | reageer

    Er is bij spleetsluiters altijd een maximale flits-synchronisatietijd.
    Dat is de reden waarom je moet overschakelen op high speed sync (HSS) om een flitsfoto te maken.
    Als er geen maximale flitssynchronisatietijd zou zijn, was high speed sync ook niet nodig.

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.210 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord