Photofacts Academy Winactie!
Liesbeth van Asselt

16 Tips voor betere vakantiefoto's

donderdag 5 april 2012, 20:19 door | 26.563x gelezen | 9 reacties

Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht op de foto. Herken je dit? In dit artikel staan heel veel tips om straks met vakantiefoto's thuis te komen die er echt uitspringen!

1. Ken je camera


Weet wat de mogelijkheden van de camera zijn. Weet waar de verschillende knopjes voor dienen, wat er in de menu's ingesteld kan worden. Zorg voor een volle accu en een lege geheugenkaart en neem een reserve accu en kaartje mee!

Het zal je maar gebeuren dat je dat unieke moment niet op de foto kunt zetten vanwege een lege accu. Of dat je kostbare tijd verspilt omdat je eerst foto's van je kaartje moet wissen voordat je nieuwe kunt maken. Vaak is het mooie fotomoment dan voorbij.

Zet de Jpeg resolutie zo hoog mogelijk. Dat kost ruimte op het kaartje, maar zo kun je de foto's straks wel groot afdrukken! En: gebruik de zonnekap als die bij de camera zit. Dat voorkomt rare vlekken in je beeld.

Flair zonder zonnekap
Rare vlekken zonder zonnekap

2. Maak meerdere opnames


Dat vergroot de kans op een geslaagde foto. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet, is het handig meerdere foto's achter elkaar te nemen om later de mooiste uit te kunnen zoeken. Anders zul je net zien dat ze de ogen dicht hebben op het moment dat jij de foto maakt....

3. Dichterbij


Hoe vaak gebeurt het niet dat je zegt: 'kijk, daar op die tak daar zit een mooie vogel'. Met andere worden: het onderwerp staat te klein op de foto. Probeer dat waar het om gaat groot op de foto te krijgen en laat al het andere weg.

4. Voorbereiding


Kijk alvast op Google Earth en Flickr Places wat je kunt verwachten. Loop als je ter plaatse bent eens binnen bij souvenirshops die ansichtkaarten verkopen. Zo vind je vaak de fotogenieke plekjes.

5. Neem de tijd


Neem de tijd om een foto te maken. Niet alles is in Photoshop of Picasa bij te werken. De basis is en blijft een goede foto! Loop eerst eens rond zonder camera om de omgeving in je op te nemen.

6. Gebruik de onderwerpstanden


Als de camera onderwerpstanden heeft, gebruik die dan ook. Zo zal de portretstand zorgen voor een onscherpe achtergrond, waardoor het gezicht van degene die je op de foto zet er beter uit springt.

De landschapsstand zorgt ervoor dat de foto van voor naar achter scherp is. De sportstand 'bevriest' bewegende onderwerpen, zodat ze scherp op de foto komen. Experimenteer thuis alvast met de verschillende standen.

7. Composite


Een onderwerp in het midden van de foto zetten is heel gebruikelijk, maar levert niet zo'n spannende foto op. De foto wordt leuker als het onderwerp op 1/3 van de randen staat, zoals op de foto van de egel het oog op 1/3 staat.

Egel; regel van derden

8. Verhoudingen


Door in een landschap bijvoorbeeld een groep wandelaars of koeien in het beeld op te nemen, wordt pas duidelijk hoe weids het landschap is, of hoe hoog de bergen zijn. Wat ook helpt om de weidsheid en diepte van een landschap te laten zien, zijn invoerende lijnen of een voorwerp op de voorgrond.

Springbok in Hidden Vlei

9. Vermijd rommel


Probeer alle afleidende rommel buiten beeld te houden (prullebakken, fel gekleurde paaltjes, verkeersborden, et cetera). Een rommelige omgeving of achtergrond leidt af van dat waar het om gaat op de foto.

10. Let op de achtergrond


Let er op dat je groepsgenoten niet 'voor paal staan'. Letterlijk in dit geval. Kijk altijd even naar wat zich net achter je onderwerp bevindt. Een stapje naar links of naar rechts voorkomt een paal of boom die uit iemands hoofd groeit.

Voor paal staan

11. Let op details


Fotografeer het onderwerp niet alleen in zijn geheel, maar maak tussendoor ook eens detailopnames van een gebouw bijvoorbeeld.

12. Gouden uurtje


Het mooiste fotolicht heb je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto's die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen, uitgebleekte witte luchten, dichtgeknepen ogen, et cetera. Dat is meestal niet wat je wilt. Op golden-hour.com kun je zien wanneer het licht het mooist is op jouw vakantiebestemming!

13. Focus


Kies ook eens een bepaald thema wat je wilt fotograferen tijdens je vakantie. Net zoals ik als Mini-rijder altijd alle Mini's op de weg zag, zie je als je een bepaald onderwerp in gedachten hebt, dat onderwerp opeens overal om je heen verschijnen. Zo'n onderwerp kan eten en drinken, honden en katten of bijvoorbeeld verkeer zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest!

14. Varieer met je brandpunten


Varieer met de tele- en groothoekstand van een objectief. Maar maak geen portretfoto's met de groothoekstand. De geportretteerde krijgt dan een hoofd als een ei en zal daar waarschijnlijk niet erg blij mee zijn.

15. Scherpstellen


De camera zal meestal in het midden scherpstellen. Daardoor komt soms de nadruk in de foto te liggen op iets wat je niet wilt. Oplossing: stel scherp door de ontspanknop half in te drukken, houd die ontspanknop half ingedrukt terwijl je de compositie maakt zoals jij die wilt en druk dan pas de ontspanknop helemaal in. Onderstaande foto's werden ter illustratie door mijn stagiaire Marleen van der Sluijs gemaakt.

Scherpstelling in midden fout


Scherpstelling in midden goed

16. Evalueer


Evalueer de foto's eens als je thuis bent. is het geworden wat je ervan verwachte? Zo ja, wat heb je dan anders gedaan dan andere jaren? Zo nee, wat kan dan de volgende keer beter?

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

9 reacties

  1. Joram
    Profiel Joram schreef op donderdag 5 april 2012 om 22:17  | reageer

    Het klinkt allemaal zo logisch, maar je moest een weten hoe vaak het op vakantie voorkomt dat mensen hun gloednieuwe dure dslr totaal niet snappen.

  2. Erik
    Profiel  Erik schreef op vrijdag 6 april 2012 om 01:04  | reageer

    Ik snap je stappen eigenlijk niet. Je hebt het eerste over je camera kennen, en vervolgens over het gebruiken van camerastanden. Maar als je je camera kent, weet je toch ook hoe je die moet instellen? Of interpreteer ik het dan verkeerd?

    Overigens is het allemaal vrij sumier, elk puntje dient wat mij betreft uitgebreider beschreven te worden. Een sfeer overbrengen is volgens mij niet iets wat in een paar stappen geleerd kan worden, het is een ervaring die je met de beschikbare middelen over kan brengen en daar is denk ik meer voor nodig knipoog

    Niettemin ben ik wel benieuwd hoeveel beginners in de praktijk veel hebben aan zo'n artikel als deze. Ik kan je wel allerlei feedback geven, maar ik val niet onder de doelgroep die je aanspreekt dus ik heb eigenlijk ook geen recht van spreken knipoog

  3. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 6 april 2012 om 11:48  | reageer

    Vraag me eigenlijk ook wel af dat je de doelgroep die je wilt bereiken, eigenlijk absolute beginners, wel op deze site zult bereiken.

    Het meisje met het het rode jack is ook een voorbeeld, als ze dit 2 weken aanhoudt wordt zo'n eyejerker knap irritant als je vriendin of vrouw op de meeste foto's staat, sprak hij uit eigen ervaring vrolijk

    Mijn complimenten voor de schitterende woestijn foto overigens.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 6 april 2012 om 17:40  | reageer

    Een behoorlijke groep bezoekers op Photofacts lijkt me gebaat bij deze tips. En natuurlijk moet je voor doorsnee vakantiefotografie wenken summier omschrijven. Daar is niks mee mis. Ik heb 't met plezier gelezen en mislukte foto's zijn soms verrekt leuk!

  5. gast schreef op vrijdag 6 april 2012 om 18:29  | reageer

    Ja ja ,op dit moment loopt er bij Libelle een cursus fotovakantie maken,ik heb er al verscheidene gegeven,@joram je zou ze niet de kost geven die dat WEL zijn, ze bekennen heel schuchtig dat ze dachten het wel even te kunnen.
    @erik heel veel beginners, er mail de me een die steeds de reader mee nam om af en toe te inte kijken hoe het ook al weer ging.
    Hou een ding voor ogen deze mensen zijn geen fotoamateurs en gebruiken het toestel alleen voor vakantie's en feesten waar veel familie is.echte herinneringen.

  6. Ronald
    Ronald schreef op zaterdag 7 april 2012 om 21:33  | reageer

    Mooie voorbeelden van hoe het niet moet! bij dit soort artikelen staan vaak mooie foto's hoe het wel moet, maar deze zijn veel duidelijker!

  7. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 8 april 2012 om 21:51  | reageer

    Het bleek maar wat moeilijk te zijn om 'op commando' mislukte foto's te maken, dus blij dat jullie dit waarderen knipoog

  8. F.Bom
    F.Bom schreef op dinsdag 10 april 2012 om 13:09  | reageer

    Wat ook leuke resultaten geeft, maar niet zo trefzeker: hang de camera om je nek, als je iets ziet, druk op de ontspanknop.
    Of neem de camera in je hand en als je iets ziet druk op de ontspanknop.
    Dit levert vaak onverwachte opname standpunten, die je met alle fotogeleerdheid (gouden regel, onderwerp uit het midden) vaak niet zelf meer kist als je door de zoeker kijkt of op je scherm.

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 10 april 2012 om 13:15  | reageer

    @Bom: helemaal waar. Deze zogenaamde "hipshots" leveren vaak verrassende resultaten op!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord