Oculair instellen hoe doe je dat?
donderdag 5 november 2020, 22:44 door Frouke Ringenoldus | 5.036x gelezen | 0 reactiesIk hoor je al denken wat valt daar nu over te vertellen ik kijk er alleen doorheen, toch is daar best nog wat over te vertellen, het is een stukje optiek.
Je bent geïnteresseerd in fotografie dus neem ik aan dat je werkt met een spiegelreflex of een spiegel-loze camera. En, hoewel we bij sommige camera's op het display kunnen kijken, kijken we meestal door het oculair, ook wel zoeker of het kijkvenster genoemd, om een foto te maken.
Nou lees je wel eens dat je het oculair moet afstellen op je eigen ogen, maar hoe doe je dat nu?
Ben je bril- of contactlensdragend dan mag je er vanuit gaan dat je ogen goed gecorrigeerd zijn, maar dan nog weet je niet hoe het oculair is ingesteld als je een nieuwe camera koopt.
Draag je geen bril of contactlenzen dan kan het best zijn dat je toch een (lichte) correctie nodig hebt. Je hebt maar één paar ogen en daardoor geen vergelijk hoe je het wel zou kunnen zien, om dat zeker te weten kan je een keer een oogmeting laten doen bij een optometrist.
Draag je een bril of contactlenzen voor veraf zet deze dan op als je gaat fotograferen of het oculair gaat scherpstellen!
Als alleen jij je camera gebruikt, hoef je dit eigenlijk maar één keer te doen. Vooral als je manueel gaat scherpstellen is het belangrijk dat je oculair goed is ingesteld.
Hoe gaat het in z'n werk?
Naast het oculair zit een klein wieltje, bij sommige camera's staat hier een plus- en een minteken naast. Dit wieltje draai je helemaal richting de plus, heb je de tekens niet op je camera staan draai dan helemaal met de klok mee, naar rechts.
Voor je ogen is het nu niet meer mogelijk om te 'accommoderen' oftewel zelf scherp te stellen.
Nu zoek je door het oculair naar een onderwerp wat goed zichtbaar is en niet te ver weg staat.
Heb je dit gevonden dan druk je de ontspanknop half in, waardoor je camera scherpstelt op je onderwerp. Als het goed is is je onderwerp nu wazig.
Vervolgens draai je het wieltje langzaam tegen de klok in, dus richting de min. Zodra het beeld scherp is, stop je direct want het oculair staat nu goed ingesteld op jouw ogen!
Denk je dat je te ver naar de min hebt doorgedraaid begin dan nog een keer van vooraf aan!
Pas op dat je niet te ver naar de min draait, als je dat doet gaan je ogen accommoderen. Je ogen gaan dan het teveel min zelf corrigeren.
Als je gaat accommoderen denk je een scherper beeld te hebben, het beeld wordt eigenlijk alleen kleiner en zwarter niet scherper. Als je tijdens het fotograferen steeds moet accommoderen is dat vermoeiend en dat kan hoofdpijn veroorzaken.
Het is even een gedoetje maar als je je oculair eenmaal hebt ingesteld, blijft dit onveranderd en heb je er lange tijd profijt van.
Hoekzoeker
Wil je graag dingen laag bij de grond fotograferen zoals paddenstoelen en heb je nu een camera waarbij je alleen door het oculair kan kijken en niet via een display, dan herken je het dat je vaak je nek aan het verkrampen bent.
Hier hebben de meeste cameramerken wat op gevonden, de zogenoemde hoekzoeker. Deze plaats je op je oculair en je kan van bovenaf door je oculair kijken. Het van bovenaf kijken is wel even wennen.
Bijkomend voordeel is, dat de hoekzoekers een vergrotend beeld kunnen geven, waardoor je eenvoudigere kunt scherpstellen. Vergeet niet de scherpstelling van je hoekzoeker goed in te stellen, net als bij je oculair!
Tip:
Op je oculair zit vaak een rubber bescherming, deze kan je makkelijk verliezen. Ben je brildragend pas dan op dat deze ring er nog op zit, het metaal onder de ring is best scherp en dat kan krassen op je glazen veroorzaken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Al van kinds af is Frouke aan het fotograferen, toch koos ze indertijd voor de opleiding tot opticien. Na verschillende omzwervingen besloot ze haar hart te volgen en naar de fotovakschool te gaan. Nu is ze gespecialiseerd in portret- en afscheidsfotografie. Daarnaast geeft ze verschillende cursussen.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Video: 5 redenen om de zoeker op je camera te gebruiken
door Elja Trum
-
De Leica M10-R, de nieuwe telg in de M10-serie
door Nando Harmsen
-
Record Nederlands Fotomuseum: 100.000 bezoekers
door Michelle Peeters
-
Dioptrie: zonder bril door de zoeker kijken
door Michelle Peeters
-
Review: Leica M9
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.