Dioptrie: zonder bril door de zoeker kijken
donderdag 8 augustus 2019, 14:41 door Michelle Peeters | 5.909x gelezen | 6 reactiesGaan je ogen achteruit? Dan is een zoeker minder comfortabel. Want hoe zie je of de camera goed heeft scherpgesteld? En is alle belangrijke informatie die onderin de zoeker wordt geprojecteerd wel te lezen?
Je lost het eenvoudig op met een klein draaiknopje dat pal naast de zoeker zit. Hiermee stel je je dioptrie in.
Je kunt er zowel een positieve als een negatieve correctie mee instellen, waarmee het beeld alsnog scherp wordt. Of je nu bij- of verziend bent. Dat is wel een verademing.
En ook handig als je brildragend bent, want nu kun je vaak toch nog zonder bril door de zoeker kijken, waardoor je een net iets breder blikveld hebt. Zowel bij een optische als een digitale zoeker is de dioptrie instelbaar.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
6 reacties
-
hypofocus schreef op zondag 11 augustus 2019 om 10:26 | reageer
Ik laat het mijn brildragende cursisten ook altijd even weten, dat ze de dioptrie in de zoeker kunnen instellen.
En ook de niet-brildragende deelnemers leg ik het altijd even uit, omdat de dioptrie instelling bij veel camera's gemakkelijk verschuift als je de camera in/uit je tas haalt.
Brildragers voor een prisma of cillinder hebben er alleen niets aan. Ik heb zelf een bril voor een cillindrische correctie. En heb eigenlijk geen afwijking voor dioptrie. Toch pak ik liever de camera zonder bril. M'n ogen wennen gelukkig snel. -
Frouke Ringenoldus schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 13:57 | reageer
Belangrijk om hierbij de knop eerst helemaal naar de plus kant te draaien, dan je camera automatisch laten scherpstellen. Is dit beide gedaan dan draai je heel langzaam richting de min kant tot op het moment dat het scherp is dan stop je direct me draaien. Draai je te ver of begin je aan de min kant dan kunnen je ogen deze min correctie zelf weg accommoderen en heb je een averechts effect van het corrigeren van je sterkte. Daarnaast heeft deze knop niets te maken met het achteruit gaan of slecht zijn van je ogen. Als je een correctie=bril nodig hebt heb je geen slechte ogen maar slechts een bouwfoutje in je ogen, ze zijn te lang of te kort.
-
Heleen schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 14:21 | reageer
De dioptrie gaat van -2.0 naar +2.0. Wat nu als je een grotere oogafwijking hebt? Zijn daar nog oplossingen voor.
-
Mac schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 16:07 | reageer
ook brildragers met een grote afwijking hebben hier niks aan, de dioptrie kan je namelijk maar beperkt instellen.
-
els van asten schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 17:31 | reageer
Zelfs met lenzen in werkt het voor mij.
-
Stefanie schreef op woensdag 14 augustus 2019 om 14:44 | reageer
Ook voor veel niet brildragende mensen is het toch handig te weten waar dat wieltje voor dient, heb zo al vaak mensen erop gewezen dat dat wel eens de reden kan zijn dat ze niet scherp zien door de zoeker, wieltje per ongeluk verdraait
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Video: 5 redenen om de zoeker op je camera te gebruiken
door Elja Trum
-
Bril met ingebouwde camera van Facebook en Ray-Ban
door Elja Trum
-
Oculair instellen hoe doe je dat?
door Frouke Ringenoldus
-
De Leica M10-R, de nieuwe telg in de M10-serie
door Nando Harmsen
-
Record Nederlands Fotomuseum: 100.000 bezoekers
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.